19 Eylül 2018 10:30

Bakan Fatih Dönmez, Eti Maden’in kirasını açıklamayadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Eti Maden İşletmesi Genel Müdürlüğünün 7 yıldır kiracı oldukları binaya ne kadar para ödediğini açıklayamadı.

Fotoğraf: Celal Güneş/AA

Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kendi binasından taşınıp kiraya çıkan Eti Maden İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün yüksek miktarda kira bedeli ödediği yönündeki iddialara ilişkin soru önergesine yanıt verdi. Ancak Bakan Dönmez, Müdürlüğün 7 yıldır kiracı oldukları binaya ne kadar kira ödendiğini açıklamaktan kaçındı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kendi binasından taşınarak kiraya çıkan ve 2011 yılından bu yana yüksek miktarda kira bedeli ödediği iddia edilen Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’yle ilgili iddiaları, Bakan Fatih Dönmez’e yönelttiği soru önergesiyle gündeme getirdi.  Önergesinde 2011 yılından beri kullanılan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlük binası için ödenen kira miktarının açıklanmasını isteyen Gürer, ayrıca TOKİ tarafından yapı üstlenilen yeni hizmet binasının yapımının ne zaman tamamlanacağının da açıklanmasını istedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise soru önergesine verdiği yanıtta sadece yeni hizmet binasıyla ilgili açıklama yapmakla yetindi. Bakan Dönmez, “Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlük Hizmet Binası İkmal işi için TOKİ ile yüklenici firma arasında 04.05.2018 tarihinde sözleşme imzalanarak 11.05.2018 tarihinde TOKİ tarafından yer teslimi yapılmış olup işin yapım süresi yer teslimi tarihinden itibaren 600 gündür” dedi. Ancak bakanın yıllardır yüksek miktarda ödendiği iddia edilen kira miktarıyla ilgili soruyu yanıtsız bırakması dikkat çekti.

‘AÇIKLANMASINDA NE SAKINCA VAR?​’

Bakanın kira bedelini açıklamaktan kaçınmasını değerlendiren CHP’li Gürer, “Sayın Bakanın kira bedelini açıklamakta ne gibi bir sakınca gördüğünü merak ediyoruz. Eti Madenin kendi binası varken neden kiraya çıktığını ve ne kadar kira ödediğini kamuoyunun bilmesinde ne sakınca var? Kamuda bu gibi benzer olaylar çok var. Yüzlerce lojman boş. Bina saltanatı süren kurumlar da var. Daha öncede DMO, İstanbul Göztepe’de mülkü olan araziyi Medeniyet üniversitesine bedelsiz verip Kocaeli’nde kiraya yer tutmuştu. Eti Maden’in Ankara merkez binasını boşaltıp, kiraya çıkması ve yeni bina inşası sonuçlanmadan böyle bir yola başvurmasının haklı ve gerekli bir gerekçesi olmalı. Yüksek kira bedeli ödeyip kendi binasını terke neden ihtiyaç duyuldu? Ne kadar kira bedeli ödendi? Bu kiranın yüksek bir tutar olmasının gerekçe nedir? Bakan sorulara tatmin edici bir yanıt verememiştir. Binasından taşınıp başka bir bina kiralayan kurumla ilgili olarak yüksek miktarda kira bedeli ödendiği yönündeki iddiaların doğru olduğu düşüncesi ortaya çıkıyor. Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunların bir nedeni de israftır. Bu durum somut bir örnektir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aliağa’da veliler taşımalı eğitimin kaldırılmasına tepkili

SONRAKİ HABER

Kulis: AKP-MHP ittifakında ‘düşük profilli aday’ fomülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa