19 Eylül 2018 07:28

Aliağa’da veliler taşımalı eğitimin kaldırılmasına tepkili

İzmir Aliağa’nın birçok köyünde servis olmadığı için öğrenciler okula gidemiyor. Veliler seslerini duyurmaya çalışıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Taşımalı eğitimin sisteminin kaldırılması nedeniyle öğrenciler mağdur. Aliağa’nın birçok köyünde servis olmadığı için öğrenciler okullarına gidemiyor.

Ailağa’nın Çoraklar, Yüksekköy, Bahçedere, Kapukaya köyleri ile Cezaevi lojmanlarına öğrenci servis ihalesi yapılsa da diğer köylere servis çıkarılmadığı için veliler seslerini duyurmaya çalışıyor.

Aliağa’nın Karakuzu, Karaköy, Uzunhasanlar, Çıtak gibi köylerde yaşayan aileler, taşımalı eğitim sisteminin kaldırılması nedeniyle çocuklarını okula göndermedikleri için sorun yaşıyorlar. Belediye tarafından bazı köylere dolmuş seferleri olsa da bunlar, 07.00 ve 18.00 saatlerinde olmak üzere birer tane.

Karaköy’de yaşayan velilerden Emine Yoldaş, “Taşımalı sistem kaldırıldığı için çok sıkıntı yaşıyoruz. Toplu taşıma araçlarından yararlanamadığımız gibi çocuklarımızın okullarla gidip gelebildiği taşımalı sistemi de kaldırıldılar. İlkokul ve ortaokul öğrencileri büyük sorun yaşıyor. Müdür, ‘Ortaokul başlarının çaresine baksın, buraya gelen çocukları okuturum gelmeyenlere karışmam’ demiş. Biz çocuklarımızı başka okullara götürsek yine aynı sorunu yaşayacağız mesele burada sistemin kaldırılması, servisin olmaması”dedi.

‘SESİMİZ DUYULANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ’

Taşımalı sistemde ihale ile yemek verildiğini ancak sistem kaldırılınca yemeğin de artık verilmediğini belirten Yoldaş, “Sadece ilkokul tarafına var, ama ortaokul sınıfına yok. Bu okul aynı bahçede. Bu nasıl bir anlayıştır” dedi. Servis olmadığından ise önceden haberlerinin olmadığını belirten Yoldaş, “Bu sorunun acilen çözülmesini istiyoruz. Sesimizi duyurana kadar devam edeceğiz. Konuyla ilgili mağdur olan aileler ve muhtarlarla da birlikte her yere başvurucağız. Biz bütün çocukların geleceği için uğraşmalıyız”diye konuştu.

‘CEMAAT YURTLARINA YÖNLENDİRİLİYOR’

Eğitim Sen Aliağa Şube Başkanı Alp Kuyumcu ise konuyla ilgili gazetemize açıklama yaparak, Karaköy’de bir basın açıklaması yaptıklarını ve  köylerde kapı kapı dolaştıklarını söyledi. Konunun takipçisi olacaklarını belirten Kuyumcu, “Yeniden açıklamalar yapmaya devam edeceğiz, velilerin yanlarında olacağız. Taşımalı eğitimin kaldırılmasının temel nedeni çocukların belli yurtlara gönderilmesini sağlamaktır. Bu mağduriyet belki 15 gün daha devam edecek ama sonra bir yol bulup velilerin bir kısmı kalıcı çözüm olarak çocukları için yurt düşünecek. Yurtlarda devletin yurdu olmadığına göre belli cemaatlerin yurtlarına vermek zorunda kalacaklar. Ancak veliler şunu söylüyor, gerekirse Aliağa’ya taşınırım ama çocuğumu o yurtlara vermem. İnsanlar Aladağ’ı unutmuş değiller, her şeyin farkındalar” dedi.

İlk gün çocukları tepki olarak okula göndermeyen velilerin, bugün ise kendi imkanları ile servis ayarlayıp çocukları okula gönderdiklerini belirten Kuyumcu, “Çıtakköyü’ne belediyelerin otobüsleri var, ulaşımı belediye sağlamış fakat diğerlerine, özellikle nüfusu küçük olan köylere, ulaşım da yok. Sadece milli eğitimin değil belediyenin de sıkıntısı var” diye ifade etti. Esas problemin çocukların, sabahtan akşama kadar okulda kalmak zorunda oluşu ve buralarda aç kalacak olması olduğunu söyleyen Kuyumcu, “Köy okullarını kapatıp çocukları aç bıraktılar servisleri kapatarak” dedi.

Taşımalı eğitimin kaldırılmasının sadece servisin kalkması anlamına gelmediğini vurgulayan Kuyumcu, “Otobüsler merkezi yere kadar gidiyor, çocuklar birbirlerini kollayarak gidiyorlar yine okula. Öğlen yemeği de kaldırıldı. Çok büyük bir mağduriyet var. Kesinlikle bilinçli yapılmış bir şey bu. Konunun takipçisi velilerimizin ve öğrencilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Bizde kriz falan yok, güçlenerek geleceğe yürüyoruz

SONRAKİ HABER

Bakan Fatih Dönmez, Eti Maden’in kirasını açıklamayadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa