07 Nisan 2011 08:21

Kürt öğrenciler andımızı okumak istemiyor

İlköğretim okullarında okuyan Kürt öğrenciler sabahları okutulan "Andımız" adlı metni okumak istemiyor. Öğrenciler bunun nedenini de, andın kendilerini ifade etmemesi olarak açıklıyor.Her sabah ilköğretim okullarında öğrencilere okutulan “Ant”, Türk Tarih Tezi’nin savunucularından ve milliyetçi g&o

Kürt öğrenciler andımızı okumak istemiyor
Paylaş

İlköğretim okullarında okuyan Kürt öğrenciler sabahları okutulan "Andımız" adlı metni okumak istemiyor. Öğrenciler bunun nedenini de, andın kendilerini ifade etmemesi olarak açıklıyor.

Her sabah ilköğretim okullarında öğrencilere okutulan “Ant”, Türk Tarih Tezi’nin savunucularından ve milliyetçi görüşleri ile bilinen Milli Eğitim Bakanı Dr. Reşit Galip tarafından 23 Nisan 1933’te yazıldı. 29 Ağustos 1972 tarih ve 14291 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ilkokullar yönetmeliğinin 78. maddesi ile de “Öğrenci Andı”na “Türküm, doğruyum, çalışkanım; yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun…” şeklindeki bölüm eklendi. Eski ittihatçılardan biri olan Galip, aynı zamanda 1925’te idam edilen dönemin Kürt isyancılarından Şeyh Sait’in idam kararını veren İstiklal Mahkemesinin hukukçu olmayan üyesi olarak da biliniyor. ‘Irkçı ve şovenist’ olarak adlandırılan “Öğrenci Andı”na ilişkin tartışmalar ve sorgulamalar son dönemlerde yeniden başladı.  Bu sorgulamalardan biri olan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kızının “Andımızın” okutulmasından muaf tutulması için Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yaptığı başvurunun ardından yapılan tartışmalarda her kesim kendi cephesinden değerlendirmelerde bulundu.

Diyarbakır’da 3. sınıfta okuyan bir öğrenci, ant okunurken kendini kötü hissettiğini, çoğu zaman tekrar etmek yerine susmayı tercih ettiğini belirtti. 5. sınıfta okuyan bir öğrenci ise, andı okumak istemediğini söyledi. Öğrenciler okumak istememe gerekçeleri de aynı kendilerini ifade etmediği yönünde görüş belirttiler. KURDİ-DER Öğretmenlerinden Sultan Yaray ise, Selahattin Demirtaş’ın başlattığı bu kampanyayı sonuna kadar haklı bulduğunu ve desteklediğini belirtti. (DiyarbakırDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Danıştay'dan hekimleri sevindiren karar

SONRAKİ HABER

‘AKP emekliyi yoksul bıraktı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...