Berkin’in katili yine tutuklanmadı

Berkin Elvan davasında mahkeme, sanık polis Fatih Dalgalı’yı duruşmaları takip ettiği ve kaçma şüphesi olmadığı gerekçesiyle tutuklamadı.

19 Eylül 2018 10:11
Son Güncellenme Tarihi: 19 Eylül 2018 11:28
Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Gezi eylemleri sırasında polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın bugün görülen duruşmasında tanıkların dinlenmesine devam edildi. Mahkeme, Elvan Ailesi avukatlarının taleplerine rağmen sanık Fatih Dalgalı’yı duruşmaları takip ettiği ve kaçma şüphesi olmadığı gerekçesiyle tutuklamadı.

Gezi eylemleri sırasında İstanbul Okmeydanı’nda polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesinde ilişkin açılan davanın altıncı duruşması bugün, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dava kapsamında “Olası kastla öldürmek” suçundan yargılanan ve halen Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olan sanık polis Fatih Dalgalı duruşmaya, Van 2. Sulh Ceza Hakimliği’nden SEGBİS ile katıldı.

Elvan ailesi ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı HDP Milletvekilleri Zeynel Özen, Hüda Kaya, Dilşad Canbaz Kaya, Garo Paylan, Oya Ersoy, Meral Danış Beştaş ve CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, Gezi Şehit, Gazi ve Aileleri Platformu, Taksim Dayanışması ve Cumartesi Anneleri gibi demokratik kitle örgütü temsilcilerinin aralarında olduğu çok sayıda kişi izledi.

MÜHİMMAT ÇELİŞKİSİ

Duruşmada olay gününde Okmeydanı çevresinde görev yapan ve ZET silahı kullanma sertifikası bulunan 6 polis tanık olarak dinlendi. Tanıkların hepsi olay günü Mecidiyeköy varyant tarafında görev yaptıklarını ve olay yerine gitmediklerini ifade etti. Olay anına ilişkin görüntülerin izletildiği tanıklar, sanık polis Fatih Dalgalı’yı ve görüntüdeki diğer polisleri tanımadıklarını beyan etti.

Tanıklar ZET silahını ve mühimmatları alırken tutanak alınıp alınmadığı yönündeki sorusuya çelişkili cevaplar verdi. Tanıklardan 4’ü mühimmatın tutanak karşılığı verilmediğini iddia ederken 2’si tutanak karşılığı verildiğini beyan etti.

‘KATİLLERİ DEĞİL SAVUNANLARI TUTUKLUYORSUNUZ’

Tanık beyanlarının ardından avukat beyanlarına geçildi. Elvan Ailesi avukatlarından Avukat Çiğdem Akbulut, olay anına ait görüntülere ilişkin Adli Tıp Kurumundan gelen raporu samimi bulmadığını ve görüntülerin Ulusal Kriminal Büroya gönderilmesini talep etti. Akbulut, “Jandarma Kriminal Laboratuvarının katilin yüzde 70 oranında Fatih Dalgalı olduğunu söylemesi sizin için yeterli değilse görüntülerin Ulusal Kriminal Büroya gönderilmesini talep ediyorum.” dedi.

Sanık polis Fatih Dalgalı’nın soruşturma ve kovuşturma aşamasında doğru beyanlarda bulunmadığına ve çelişkili ifadeler verdiğine dikkat çeken Akbulut, “Sanık olay günü ZET silahı alıp E5 üzerinden ayrılmadığını da söyledi, olay günü araçta kaldığını da söyledi. Sanığın tek doğru beyanı ZETci olduğuydu.” dedi.

Olay günü HTS kayıtlarından sanık Dalgalı’nın telefonunun Berkin Elvan’ın vurulduğu yerden sinyal verdiğinin altını çizen Akbulut, “Berkin’i vuran kolu sargılı katil polis Dalgalı’dır. Her celse size yalan söyledi ama siz onu tutuklamıyorsunuz. Bugünlerde meslektaşlarınız ve siz, katilleri değil avukatlarını tutukluyorsunuz. Berkin Elvan’ın davasına bakmaları ‘örgüt üyeliği’ diye dosyaya konuldu. Sanık Dalgalı’yı tutuklamayacağınızı biliyoruz. Bugünlerde halk çocuklarını öldürenleri değil, savunanları tutukluyor katilleri ve yalancıları koruyor sisteminiz. Amacımız bu katilleri ve yalancıları koruduğunuzu teşir etmek.” dedi. Akbulut sanık Dalgalı’nın tutuklanmasını talep etti.

‘HEYET MADDİ GERÇEĞE VARMAK İÇİN NE BEKLİYOR’

Elvan Ailesi avukatlarından Can Atalay da, Elvan’ı vuran polisin Dalgalı olduğuna ilişkin herhangi bir şüphe kalmadığını belirtti. “Jandarma Kriminal ve Ulusal Kriminal kuvvetle muhtemel Dalgalı dedi. Bunun ötesinde maddi gerçeğe varmak için heyetiniz ne arzu ediyor” diye soran Atalay, Adli Tıp Kurumunun raporunu eleştirdi. Atalay, “Gelen rapor Adli Tıp Kurumunun çürümüşlüğünü gösteriyor. Adli Tıp Kurumu bu raporu ile mahkemeyle dalga geçti. Görüntüler iyileştirilmesine rağmen ‘bu raporla tespit yapamayız’ diyor.” dedi.

‘ÇOCUĞUMUN GETİRMEDİĞİ EKMEK BOĞAZLARINA TAKILACAK’

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da söz aldı. Mahkeme başkanı Rüzgar, anne Elvan’ı “Kendini zor duruma düşürecek şeyler söyleme” diye uyardı. Anne Elvan, “Çocuğumu ekmeğe gönderdim bana kanlı gömlek gönderdiler. Tanıklar bu katili tanımadığını söylüyor. Bu katil yerden tünemiş şeytan mı? Çocuğumu vuran değil avukatları, cenazesine katılanlar yargılanıyor. Berkay Ustabaş’a 5 yıl ceza vermişler. Neden?  Çocuklar öldürülüyor bir taraf şehit ilan ediyor bir taraf terörist. Yürüyüş bile yoktu bir şey yoktu niye ateş ettiler. Muharrem ayındayız. Çocukları öldürenler Kerbelada nasıl ki öldülerse nasıl kemik boğazına takıldıysa bunlar da aynı olacak. Benim çocuğumun getirmediği ekmek bunların boğazına takılacak. Tutuklansın katil!” dedi.

Mahkeme başkanı sakinleşmesi konusunda anne Elvan’ı uyardı. Elvan, “Sakinleşecek durumum kalmadı yapılan işkence yeter! Beni yargılayamazsınız. Size üzücü bir haberim var. Benim yuhalatacak bir anam yok. Ben çocuğumu istiyorum.Yavrumu istiyorum. Getirin yavrumu katiller.” diye feryat etti. Fenalaşan anne Elvan, sakinleşmesi için yakınları tarafından salondan çıkarıldı.

DURUŞMA 28 KASIM’DA

Ara kararını açıklayan heyet, görüntülerdeki şahsın Fatih Dalgalı olduğuna ilişkin kuşkunun ve eksikliğin giderilmesi için Adli Tıp Kurumuna yazılan müzekkerede belirtilen hususlara ilişkin ayrıntılı şekilde bilirkişi raporu aldırılmasına karar verdi. Mahkeme Sanık Dalgalı’nın tutuklanma talebini bir kez daha reddetti. Gerekçe olarak, sanığın duruşmaları takip ediyor olmasını ve yaptığı görev itibariyle kaçma şüphesi bulunmamasını gösterdi. Bir sonraki duruşma 28 Kasım’da görülecek.

Duruşma sonrası adliye dışında basın açıklması yapıldı. Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, bu davadan ne beklediklerini söyledi: "Bizim beklediğimiz tek şey katilin tutuklanması. Mahkeme bunu reddetti. Biz inanıyoruz bu halk bizim gibi düşünen insanlar olduğu müddetçe onlar yaptıkları cezayla boğalacak. Sonucu merakla bekliyorum ama ne bekliyorsunuz derseniz hiçbir şey beklemiyorum."

Avukat Çiğdem Akbulut da Berkin'i vuran polisin Fatih Dalgalı olduğunu söyleyerek, "Her geçen celsede ortaya bir şey çıkıyor. Başından beri Fatih Dalgalı gerçekten Berkin'i vuran polisin kendisi. Bunu her celsede başka bir şey söylüyor. Hiç Okmeydanının ara sokaklarına girmedim diyor. Ama telefon kayıtları ve görüntüler bize öyle söylemiyor. Jandarma kriminal raporunun söylediği gibi Berkin Elvan'ı vuran Fatih Dalgalı'nın kendisi. Belki de kendisini hiç tutuklamayacaklar. Ama biz teşhir etmeye devam edeceğiz. Talimatı devletten aldığını ve devletin onu koruduğunu teşhir etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Dolar kuru 6,27'nin üzerinde seyrediyor (19 Eylül 2018)

SONRAKİ HABER

Marmara için kuvvetli rüzgar uyarısı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...