19 Eylül 2018 05:33

Cezaevinde işkence var mı sorusuna 'Kamuoyunu ilgilendirmez' yanıtı

Adalet Bakanlığı, CHP'li Ali Haydar Hakverdi’nin cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamele sorusuna 'Kamuoyunu ilgilendirmez' yanıtını verdi.

Fotoğraf: Uğur Samet Avcı/AA

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Adalet Bakanlığına cezaevlerinde ve karakollarda yaşanan işkence ve kötü muameleyi sordu. Adalet Bakanlığı 'Kamuoyunu ilgilendirmez'  dedi.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre; CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hayverdi, bilgi edinme yasası kapsamında Adalet Bakanlığı’na “Son 10 yılda cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere işkence ve kötü muamele yaptığı gerekçesi ile hakkında soruşturma açılan personel var mıdır?​” diye sordu. Bakanlık verdiği yanıtta “Kurum içi uygulamalara ilişkin bilgi ve belgeler kamuoyunu ilgilendirmez” yanıtını verdi.

Hakverdi, bakanlığın verdiği yanıta ilişkin "Tutuklu ve hükümlüler ile ailelerinin cezaevinde işkence ve kötü muamele yapıldığı gerekçesi ile bakanlığa ve cezaevleri idarelerine verdiği şikâyet dilekçeleri sürekli artıyor. İlgili idari ve adli mercilerin bu şikayetleri dikkate alarak personel hakkında herhangi bir soruşturma başlatıp başlatmadığını öğrenmek için Adalet Bakanlığı’na verdiğim bilgi edinmeye verilen “kamuoyunu ilgilendirmez” yanıtı maalesef işkencecileri korur niteliktedir. İşkence ve kötü muamele insanlık onuruna karşı işlenmiş bir suç olarak dünyanın her yerinden demokrasi ve insan hakları savunucularının takip ettiği bir konudur. Adalet Bakanlığı işkence ve kötü muamele yapan personeli gizlemek ve korumak yerine gerekli soruşturmaları açarak bu durumu en şeffaf şekliyle kamuoyuyla paylaşmalıdır" ifadelerini kullandı. 

Adalet Bakanlığı, Hakverdi’nin “Cezaevlerinde idare tarafından engellenen ya da yasaklanan yazılı basın ve televizyon kanalları bulunmakta mıdır?​” sorusuna ise “kurum güvenliğini tehlikeye düşüren ya da yararlı olmayan yayınlar…” şeklinde yoruma açık bir ifade kullanarak yanıt verdi.

Hakverdi, bu tarz ifadelerin ucu açık olduğuna dikkat çekerek “Cezaevleri idaresi ve gözlem kurullarına keyfi yetki alanları bırakmakta böylelikle de hakkında toplatma ya da yasaklama olmayan yazılı basın, kitap ve TV kanallarının tutuklu ve hükümlülere ulaşması keyfi olarak engellenmektedir” dedi.

Bakanlık ayrıca, Eylül 2018 itibari ile 212 bin 716 kapasiteli 388 Ceza İnfaz Kurumu olduğunu belirtse de Hakverdi’nin cezaevlerinde bulunan mevcut tutuklu ve hükümlü sayısına yönelik sorusunu ise yanıtsız bıraktı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TCMB belediye, üniversite ve KİT'lerdeki döviz miktarını öğrenebilecek

SONRAKİ HABER

Trump'ın mülteci azaltma kararı Beyaz Saray’a önünde protesto edildi 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...