18 Eylül 2018 15:42

Gebzeli emekçiler 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği' eğitiminde buluştu

Gebze'de çeşitli iş kollarından işçiler, Gıda İş Sendikasının düzenlediği etkinlikte bir araya geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gebze'de gıda, metal, petro - kimya sektörlerinde çalışan işçiler, Gıda İş Sendikasının düzenlediği etkinlikte bir araya geldi.

DİSK'e bağlı Türkiye Gıda İşçileri Sendikası Gıda İş Gebze'de 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği' eğitimi düzenledi. İSİG uzmanı ve Mühendis Selçuk Karstarlı, 16 yılda iş yerlerinde yaşanan iş kazaları, iş cinayeti, çalışırken yakalanılan hastalıklara ve bunlara karşı ne yapılıp ne yapılmadığına dair geniş bir sunum yaptı.

Karstarlı, Türkiyenin dünya sıralamasında iş cinayetlerinin yaşandığı 6. ülke olduğunu dile getirdi. Yaşanan hiçbir iş kazasından veya iş cinayetinden sermaye sahiplerinin sorumlu tutulmadığını en açık örneğinin 301 işçinin öldüğü Soma Katliamı olduğunu ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin patronu Alp Gürkan'ın ceza almadığını belirtti. Diğer bir konuşmacı Avukat Orhan Atan ise iş yasalarının sermayeden yana olduğu belirterek, yasalardaki boşlukları anlatarak bunun işçilerin aleyhine olduğunu ifade etti. Kıdem tazminatının fona devrilmesi tartışmalarının devam ettiğini işçi sınıfının örgütlülük düzeyinin zayıf olduğu bu dönemde kıdem tazminatının fona devrinin yasalaştırılmak istendiğini ve bunun mümkün olabileceğini söyledi. Yasa taslağına göre fona devir gerçekleştiğinde işçi belli şartlarda ve 30 yerine 14 gün üzerinden alabileceğini anlattı.

'KRİZ OLMASA BİLE ÖN SANCILARI YAŞANIYOR'

Etkinliğin düzenleyicisi olan Gıda İş adına Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan bir diğer konuşmacı olarak katıldı. Aslan, Türkiye'nin 2018'de henüz tam anlamıyla bir kriz de olmasa da krizin ön sancılarını yaşadığını ifade etti. Krizin belirtileri yaklaşırken, iş cinayetleri devam ederken patronlar, sermaye grupları hükümette ne istediklerini açıkça söylediğini anlattı. Önceden parlamento yasaları çıkarken şimdi başkanlık sistemi adı altında AKP yasaları yani 'tek adam' yasaları çıkıyor' diyerek devam etti. 24 Haziran seçimlerinden örnek veren Aslan partilerin ortaya koyduğu programın sermayenin istekleri ve korunması için olduğunu söyledi. Bu durumlar karşısında işçilerin birliğinden ve örgütlü mücadelesinden başka bir yol olmadığını belirtti. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP'den tepki: Kayyım uygulamasını devam ettirme arayışı içindeler

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu ile Pompeo telefonda görüştü: Gündem İdlib

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...