18 Eylül 2018 15:14

Avrupa’nın en güzel saatleri

Akıllı saatlerin kullanımı yaygınlaşıyor ancak şehir meydanlarındaki anıt niteliği taşıyan saatlerin birçoğu güzelliğini koruyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Şehrin simgeleridir saat kuleleri. Akıp giden zamanın tanıkları. Sevgililerin ilk buluşma yeridir. Tik takları bekleyenin kalp atışlarına eşlik eder. Adres tariflerinin merkezidir. Selfiler çekilir önünde. İlk darbeyi kol saatleri son darbeyi akıllı telefonlardan alsalar da birçoğu hâlâ ayakta ve güzelliğini koruyor. İşte Avrupa’nın en güzel saatleri.

BIG BEN

Avrupa’nın en ünlü saat kulesi Londra’da. Big Ben kulenin takma adı. Aslında Elizabeth Kulesi olarak adlandırılıyor. Big Ben, sadece beş çanın en büyük ve ağır olanını ifade ediyor. Her saat başı “Britanya’nın Sesi” (The Voice of Britain) çalıyor. Ancak önümüzdeki birkaç yıl çanlar sessiz kalacak. Çünkü kule restore edilecek.

DÜNYA SAATİ

DW’nin haberine göre, endüstriyel tasarımcı Erich John tarafından Almanya’nın birleşmesinden önce tasarlandı ve 1969’da halka açıldı. O zamandan beri Berlinliler ve turistler için popüler bir buluşma noktası oldu. Üst kısmında güneş sisteminin basitleştirilmiş bir modeli var. Aşağıdaki silindir, dünyanın 24 saat dilimindeki zamanını gösteriyor.

GLOKENSPIEL

Münih’te tarihi belediye binasındaki Glokenspiel figürleri günde iki ya da üç kez çıkıp büyük gösterisini sergiliyor. İnsan büyüklüğündeki figürler Münih kent tarihinin iki önemli olayını temsil ediyor. 1568’deki Bavyera Dükü V. Wilhelm’in düğünü ve şiddetli bir veba salgınından sonra yapılan meydan okuma dansı. Glokenspiel güneş enerjisiyle işliyor.

PRAG’DA BELEDİYE BİNASINDAKİ SAAT

1410’dan kalma Prag Belediye binasındaki astronomik saat, Gotik tekniğin başyapıtıdır. Efsaneye göre tamamlandıktan sonra saatin dünyada bir benzerinin yapılmaması için ustasının gözleri oyuldu. Ve gerçekten eşsiz. Ancak saat ekim ayının sonuna kadar bakımda. Bu yüzden ziyaretçiler 12 havariyi temsil eden figürlerin hareketli halini bir süre daha göremeyecek.

STRASBOURG’TAKİ ASTRONOMİK SAAT

Strasbourg Katedrali içindeki bu şaheser de İsviçreli saat üreticileri tarafından yapıldı. 12 Havarileri ve doğumdan ölüme yaşamın dört evresini (çocuk, gençlik, yetişkinlik ve yaşlılık) temsil eden figürler her gün saat 12.30’da hareket etmeye başlıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bursa belediyesi yaşlılardan 7.5 milyon lira topluyor

SONRAKİ HABER

Bursa Koruma Kurulu'ndan Karaağız kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...