18 Eylül 2018 12:31

Adana Şehir Hastanesi’nin 1 yılı: Doktor şikayetçi maddi yük vatandaşa

Adana’da sağlık meslek örgütleri açılışının birinci yılını dolduran Adana Şehir Hastanesi’nin sorunlarına dikkat çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana Tabip Odası ile SES yöneticileri Adana Şehir Hastanesi’nin açılışının birinci yılında 1 yılda ortaya çıkan sorunlara dikkat çekmek için Adana Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenledi. CHP Adana Milletvekilleri Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin, Burhanetin Bulut, TMMOB İKK, DİSK, KESK, İHD başkan ve üyelerinin destek verdiği açıklamayı okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, şehir hastaneleri projelerinin “kamu”yla tek ilişkisi, hazine arazilerinin üzerinde yükselmesi ve 25 yıl boyunca kamunun 'milyarlarca dolarlık' kira ödeyecek olması olduğunu ifade etti. Aynı konuda soru önergesi veren  CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Adana Şehir Hastanesi’nin açılışından bu yana geçen bir yıllık zaman zarfında sorunların artarak devam ettiğini, 25 yıl boyunca kamunun milyarlarca dolarlık kira ödeme garantisinin  vatandaşın üzerine yüklendiğini ifade etti.

BİR YIL GEÇMESİNE RAĞMEN SORUNLAR ÇÖZÜLEMEDİ

Kalkınma Bakanlığı’nın 2016 yılı raporuna göre, yapımına başlanmış 18 şehir hastanesinin toplam yatırım tutarının 10.5 milyar ABD doları, 25 yılda devlet tarafından şirketlere ödenecek toplam kira tutarının ise 30.2 milyar ABD Doları olduğunu hatırlatan Hilal,  “Bugüne kadar şehir hastanelerine harcanan miktar ve daha ne kadar harcanacağı  “ticari sır” gerekçesiyle açıklanmamaktadır. Şehir hastanelerindeki şirketlere olan ödemelerin Dolar mı? TL mi? üzerinden yapılacağı da açıklanmamıştır” dedi.

‘ŞEHİR HASTANELERİ SAĞLIK BAKANLIĞINA DEVREDİLSİN’

Mevcut hastanelerin yatak kapasiteleri azaltılmış, toplamda Adana’daki yatak sayısı neredeyse değişmediğini dile getiren Hilal, şehir hastanelerinin artan döviz kurları da göz önüne alındığında Sağlık Bakanlığına devredilmesi  gerektiğini belirterek  kadro sayılarının arttırılmasını, hemşiresiz ve sekretersiz çalışmaya son verilmesini,  performanslarına bakılmaksızın üst düzeyde döner sermaye hakları verilmesini, daha insani çalışma koşulları sağlanmasını istedi.

‘ŞEHİR HASTANELERİNİN KİRASI VATANDAŞIN SIRTINDA’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle meclise 13 maddelik soru önergesi sunan Müzeyyen Şevkin, hazine arazisi üzerine yükselen Adana Şehir Hastanesi için 25 yıl boyunca kamunun milyarlarca dolarlık kira ödeme garantisinin  vatandaşın üzerine yüklenen ağır bir yük olduğunun altını çizdi. 

Dr. Müzeyyen Şevkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle yönelttiği soruların bazıları şöyle:

Türkiye’deki tüm Şehir Hastaneleri’nin yatırım tutarı ne kadardır? Şehir Hastaneleri’ndeki şirketlere olan ödemeler hangi para birimi üzerinden yapılmaktadır?

Adana Şehir Hastanesi’nde çalışan doktorlara sekreterlik yaptırılması nedeniyle hastaya ayıracakları en az 15 dakikalık zamanın 5 dakikaya düştüğüne yönelik şikayetleri göz önüne alarak yeni bir düzenleme yapacak mısınız?

Hekime yönelik şiddetin olabildiğince arttığı günümüzde Adana Şehir Hastanesi gibi diğer hastanelerde önlem alınmış mıdır? Alınmışsa ne tür önlemler hayata geçirilmiştir?

Adana Şehir Hastanesi’nde özellikle hemşire eksikliği ve güvenlik sorunu nedeniyle bazı servislerin kapandığı iddiaları doğru mudur?

7- Dövizdeki kur artışı nedeniyle hastanelerde tıbbi malzeme ve ilaç alımının her geçen gün daha çok güçleşmesine karşı tedbir alacak mısınız?

‘YÜREĞİR DEVLET HASTANESİ’NİN AKIBETİ NE OLDU’

CHP’li Sümer, kurulu olduğu dönemde Yüreğir ve Karataş’a olduğu kadar tüm Adana’ya hizmet veren ve 2013 yılında yıkılan devlet hastanesinin akıbetini TBMM gündemine taşıdı. Hastane yıkılırken, yerine tam donanımlı 250 yataklı hastane kurulacağının ifade edildiğini, ancak aradan geçen 6 yılda herhangi bir ilerleme kaydedilemediğini vurgulayan Sümer, vatandaşların mağdur olduklarını söyledi. Sümer, Sağlık Bakanı’na “Yüreğir Devlet Hastanesi’nin yerine yeni hastane ne zaman inşa edilecek ve faaliyete geçecektir” diye sordu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray - Lokomotiv Moskova Şampiyonlar Ligi maçı beIN Sports'ta

SONRAKİ HABER

Okul servisi yerine imam hatip pansiyonu tavsiyesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...