18 Eylül 2018 11:28

Tahliye edilen avukatların yeniden tutuklanmasına tepki

Avukatların tahliyenin ardından yeniden tutuklanmasına tepkiler sürüyor. Yapılan açıklamalarda 'Mahkeme, kararından neden vazgeçti?' denildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Halkın Hukuk Bürosu (HHB) ve kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyeleri, tahliye edildikten sonra savcının itirazı üzerine tekrar tutuklanan arkadaşlarına destek olmak için İzmir’de eylem yaptı.

İzmir Adliyesi önünde yapılan açıklamada konuşan Avukat Erdoğan Akdoğdu “Meslektaşlarımızın bulundukları hücreden çıkması gerektiğini düşünen heyet, ne olmuştur ki aradan 24 saat dahi geçmeden bu kararından vazgeçmiştir?” diye sordu.  37’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve üyelerinin kamuoyuna açıklama borçlu olduğunu söyleyen Akdoğdu, “7-8 saat önce ve savcılık mütalaası da tutuklamanın devamı yönündeyken ‘Suçun vasıf ve mahiyetinin değişmesi ihtimali, AİHM, uzun tutukluluk ve sanıkların aynı zamanda avukat olması’ diyerek avukat meslektaşlarımızın tutukluluklarına son verdikten sonra mahkemeyi bu kararından caydıran, döndüren sebep nedir? Bu karar gerçekten bir mahkeme kararı mıdır? Üstelik duruşma sırasında mahkemenin karşısında, avukat dostlarımız gözlerimizin önünde darbedildiler ve tekme tokat şiddete maruz kaldılar. Ey yargıçlar size sadece tarihe bakın ve geleceğinizi görün demek istiyoruz. Unutmayınız, her şey unutulur gider bir gün ama adaletsizlik hiçbir zaman unutulmaz.” dedi. (MA)


İHD: YARGIÇLAR HUKUKUN HERKESE LAZIM OLACAĞINI UNUTMAMALI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Halkın Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneğinden avukatların yargılanmasına ilişkin açıklama yaptı. Avukatların yaklaşık bir yıldır tutuklu yargılanmaktayken 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşmaya çıktıları ve 14 Eylül günü duruşma sonunda tahliye edildikleri belirtilen açıklamada, 17 avukatın tutukluluğundaki hukuka aykırılığın tahliye gerekçesinde de yazıldığına dikkat çekildi. Tahliye gerekçesinde “suçun vasıf ve mahiyetinin değişmesi ihtimali yani yargılananların suç işlemediği kanaati, AİHM’in tutukluluk kriterleri ve ihlal kararları ve sanıkların avukat olması” yazıldığı kaydedilen açıklamada, “Bu gerekçeleri hukuk camiasından pek çok isim takdirle karşılamaktaydı ki savcılığın tahliye kararına itiraz etmesi ve bu itirazın aynı mahkemece kabul edilmesiyle 12 avukat hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bu karar üzerine adliyeye kendisi giden Av. Selçuk Kozağaçlı ve 5 avukat tutuklandı” denildi.

'TUTUKLU AVUKATLAR SERBEST BIRAKILMALI'

Tahliye kararının ardından henüz 24 saat bile geçmeden aynı hâkimler tarafından yeniden tutuklama kararı verilmesinin yargının nasıl bir baskı altında olduğunu gösterdiği belirtilen açıklamada, “Hatta baskıdan öte emir-talimat ilişkisi içerisinde çalıştığını, siyasetin yargıya tam anlamıyla hâkim olduğunu ve yargıçların bağımsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Yargıçlar, Türkiye’nin hızla değişen siyasetinde hukukun herkese bir gün lazım olacağını unutmamalıdır. Adalet Bakanlığını yargıçların her türden baskıdan uzak tutulması için harekete geçmeye davet ediyoruz. Bu hukuksuzluğa karşı, tüm kamuoyunu daha duyarlı olmaya davet ediyor, tutuklu avukatların biran önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)


YENİDEN TUTUKLANAN AVUKATLARA ADANA’DAN DESTEK

Adana'daki ÇHD üyeleri de basın açıklaması yaptı. Adana Adliyesi Taş Bina önünde açıklamayı okuyan Av. Ali Akıncı, kararı veren İstanbul 37’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne seslenerek “İster kulağınıza fısıldandığından ister emir verilmiş olsun hangi saikle hareket etmiş olursanız olun kendi verdiğiniz kararın arkasında duramadınız. Üzerinizdeki cübbeleri çıkarın ve hiç olmazsa utanın ve istifa edin” dedi.

“ADALET MÜCADELESİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Avukatların  AİHM'in uzun tutukluluk tahliye gerekçesinde ile ilgili kararları, suç vasfının değişmesi ihtimali, sanık avukatların savunmalarını vermiş olmalarının yanı sıra, avukat olmalarına özel bir vurgu yapılarak tahliye edildiklerini dile getiren Akıncı, ancak 7 saat içinde tutuklama kararı verildiğine dikkat çekti. Adalet mücadelesinden bıkmaycaklarını ifade eden Akıncı, “Böyle ne yorulur, ne bıkarız, ne de umutsuzluğa kapılırız. Öfkemiz, her daim üzüntümüze baskın gelir! Bir de her daim hatırlarız! Hiç şüpheniz olmasın, biz haksızlığı, adaletsizliği, düşmanca saldırılarınızı asla ve asla unutmayız” dedi.

ADANA BAROSU: “İMZA KURUMADAN YENİDEN KARAR VERİLMESİ SKANDAL”

Adana Barosu adına konuşan Adana Barosu Başkan Yardımcısı Sabahattin Gümüş, karar veren mahkemenin imzasının mürekkebi dahi kurumadan, dosyaya yeni bir delil ya da iddia girmeden kendi kararını yok sayarak karar vermesinin skandal olduğunu ifade etti. Barolar olarak kararın verilmesinden itibaren tepkilerini dile getirdiklerini ifade eden Gümüş, kararın düzeltilmesini istedi. (Adana/EVRENSEL)


HDP: ADALET BAKANI DERHAL İSTİFA ETMELİ

Avukatların yeniden tutuklamasına HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da tepki gösterdi. “Siyasi iktidar savcılık baskısı ile zapturapt altına aldığı mahkeme ve yargıçlara taleplerini zorla kabul ettirmektedir.” diyen Başaran şu ifadeleri kullandı: “Yargıç güvencesi olmadığı için yargıçlar emniyet üzerinden, istihbarat üzerinden kendilerine iletilen talimatları uygulamak zorunda bırakılmaktadır. Bu hukuksuzluk karşısında HSK’nın resen ve derhal soruşturma yapması, Adalet Bakanı’nın bu hukuksuzluklar karşısında istifa etmesi gerekmektedir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da 50'den fazla şirket konkordatoya başvurdu

SONRAKİ HABER

Keleşoğlu'dan Soçi yorumu: Suriye’de mesajlar bombalarla veriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...