19 Eylül 2018 03:45
Son Güncellenme Tarihi: 19 Eylül 2018 07:57

Pyongyang'daki tarihi Kore zirvesinde nükleer silahsızlanma anlaşması

Kuzey Kore, ABD'nin gerekli adımları atması halinde, Dongchang-ri bölgesindeki test alanının ve füze fırlatma rampasının kapatılacağını açıkladı

Fotoğraf: EPA-EFE/Pyongyang Press Corps/POOL-AA

Paylaş

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması konusunda daha fazla adım atacağını duyurdu.

Kore Yarımadası, tarihe geçecek bir zirveye daha ev sahipliği yapıyor. Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) lideri Kim Jong-un ile bu yılki 3. görüşmesi için dün Pyongyang'a gitti. Moon, bu ziyaret sonucu son 11 yılda Kuzey Kore'ye giden ilk Güney Kore lideri oldu.

Moon Jae-in ve First Lady Kim Jong-sook'u, uçağın indiği Sunan Uluslararası Havalimanı'nda Kim Jong-un, kız kardeşi Kim Yo-jong ve eşi Ri Sol-ju bizzat karşıladı.

Havalimanında ellerinde Kuzey Kore ve Birleşik Kore bayrakları taşıyan yüzlerce kişi de hazır bulundu.

Moon'a 21 Eylül'e kadar sürecek resmi ziyaretinde Samsung, LG ve Hyundai Moto gibi teknoloji devlerinin üst düzey isimleri de eşlik ediyor. Heyette ayrıca Güney Koreli şarkılar Ailee ve Zico da bulunuyor. Şarkıcıların zirve kapsamındaki bir organizasyonda sahneye çıkması bekleniyor.

Zirvenin başlangıcında Kim, Moon’a Başkan Donald Trump’la Haziran ayında düzenlenen zirveye arabuluculuk yaptığı için teşekkür etti.

Moon ise Güney Kore’de düzenlenen Kış Olimpiyatları’na bir delegasyon gönderme kararı aldığı için Kim’e teşekkürlerini ileterek karşılık verdi.

TEST ALANI VE FÜZE FIRLATMA RAMPASI KAPATILACAK

Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yapılan zirvenin ikinci gününde bir araya geldi.

Zirvenin ardından açıklamalarda bulunan Moon, Kuzey Kore lideri Kim'in ABD'nin gerekli adımları atması halinde Dongchang-ri bölgesindeki test alanının ve füze fırlatma rampasının uluslararası bir heyetin gözetiminde kapatılacağını söylediğini belirtti.

Moon, Kuzey Kore ve ABD arasında görüşmelerin en yakın zamanda tekrar başlamasını ümit ettiğini dile getirdi.

Kuzey Kore lideri Kim de zirvede Kore Yarımadası'ndaki nükleer silahların kaldırılması konusunda mutabakata vardıklarını kaydetti.

Kim, Pyongyang'daki görüşmelerin Kuzey ve Güney arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde yeni bir safha açtığını söyledi.

Zirvenin ardından yayımlanan bildiride, ABD'nin gerekli adımları atması halinde, Kuzey Kore'nin yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması konusunda daha fazla adım atacağı vurgulandı.

Bildiride, Kuzey Kore ve Güney Kore'nin uluslararası spor organizasyonlarına birlikte katılmaya devam edecekleri ve 2032 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapma konusunda birlikte çalışacakları ifade edildi.

Ayrıca Kuzey ve Güney Kore'nin Panmunjom sınır köyündeki ortak güvenlik bölgesinin mayınlardan temizlenmesi ve sınır muhafızlarının kaldırılması konusunda da mutabakata vardığı kaydedildi.

TRUMP: HEYECAN VERİCİ

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, gelişmeleri "heyecan verici" olarak nitelendirdi.

Trump, "Kim Jong Un, son müzakereler sonucunda nükleer denetimlerin yapılmasını ve bir test alanıyla fırlatma rampasının uluslararası uzmanlar eşliğinde kaldırılmasını kabul etti. Bu süreçte yeni füze ve nükleer testler yapılmayacak." ifadelerini kullandı.

Kuzey ve Güney Kore'nin 2032 Olimpiyatları'na ev sahipliği için başvuru yapacağına ilişkin Trump, bu gelişmelerin heyecan verici olduğunu kaydetti.

Dün de bir araya gelen Moon ve Kim, barış için ortak çabalarını sürdürme sözü vermişti.

Üçüncü kez bir araya gelen liderler, üç gün sürecek zirvede Kuzey Kore’nin Washington’la yürütülen görüşmeleri sürdürmesinin yanı sıra ekonomik ilişkiler ve barış konuları görüşülüyor.

NE OLMUŞTU?

Moon ve Kim, 27 Nisan'da iki ülke sınırındaki Panmunjom Ateşkes Köyü'nde bir araya gelmişti. Zirve sonunda yayımlanan ortak açıklamada, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Moon, 27 Nisan'daki görüşmede Kim'in isteği üzerine Kim'le el ele tutuşup önce sınırın Kuzey Kore tarafına geçmiş, ardından Güney Kore tarafına geri dönmüştü. 

İki lider, nisan ayında yapılan tarihi zirvenin ardından 26 Mayıs'ta da bir araya gelmiş ve ülkeleri arasındaki barış sürecini ele almıştı.

Kuzey Kore'ye ayak basan son Güney Kore liderleri, 2000 yılında Kim Dae-jung ve 2007 yılında Roh Moo-hyun olmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya’da Move! testi öğrencinin ölümüyle sonuçlanınca durduruldu

SONRAKİ HABER

Havalimanı işçilerine işkence iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...