18 Eylül 2018 08:41

Finlandiya’da Move! testi öğrencinin ölümüyle sonuçlanınca durduruldu

Finlandiya’da öğrencilerin kondisyonlarını artırmak için uygulanan ‘Move!’ testi sırasında bir öğrenci yaşamını yitirdi. Testler durduruldu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ

Finlandiya’da iki yıl önce öğrencilerin kondisyonlarını iyileştirmek yürürlüğüne konulan ‘Move!’ uygulaması, bir öğrencinin yaşamını yitirmesiyle durduruldu.

Finlandiya’da 2016 yılında ilkokul 5 ila 8. sınıf  öğrencilerinin kondisyonlarını iyileştirmek için ‘Move!’ adını verdiği uygulamayı yürürlüğe koydu. Görece güç olduğu söyleyen testlere şimdiye kadar 100 bin civarında çocuk katıldı. Medyada sık sık  testlerin ilk okul öğrencilerinin kondisyonlarının beklentilerin altında olduğu gösterdiği değerlendirmesi yapıldı. Ilta-Sanomat gazetesinde yer alan haberde öğrencinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan testin Esbo ilinin Distby semtinde meydana geldiği belirtildi.

Jimnastik derslerinde öğrencilere dayanıklılık testleri yaptırılıyor. Öğrenciler spor salonunda önce 20 metre ileri daha sonra da 20 metre geriye koşuyor. Giderek süratlerini artırıyor ve güçleri yetene kadar 20 metre ileri ve geri koşmayı sürdürüyorlar. Esbo’da ilk okul 8. sınıfına giden bir erkek öğrenci, söz konusu testi yaparken aniden fenalaştı. Götürüldüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Esbo İl Eğitim Müdürü Aulis Pitkele, yaşanan trajik olaydan sonra “Move!” testlerinin güvenli ve öğrencilerin yeteneklerini ölçmek için uygun bir yöntem olup olmadığının araştırılması gerektiğini söyledi. Medyaya açıklamalar yapan Eğitim ve Kültür Bakanı Sanni Grahn-Laasonen, ölüm haberinin sarsıcı olduğunu söyledi ve yaşamını yitiren çocuğun ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi. Grahn-Laasonen, Eğitim ve Kültür Bakanlığının olayı ayrıntılı olarak araştırılacağını varsaydığını, uzmanlarla istişare halinde olana açılık kazandırdıktan sonra nelerin değiştirilmesi gerektiğine karar vereceklerini söyledi.

Aralarında Helsinki'nin de bulunduğu pek çok belediye, “Move!” testlerinin çocuklar için uygun olup olmadığı araştırılana kadar testleri durdurmayı kararlaştırdı.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci İshak Karakaş’ın duruşması 20 Kasım’a ertelendi

SONRAKİ HABER

Pyongyang'daki tarihi Kore zirvesinde nükleer silahsızlanma anlaşması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...