17 Eylül 2018 20:02

Şoygu: İdlib'de yeni askeri operasyon düzenlenmeyecek

Putin ve Erdoğan görüşmesinin ardından açıklama yapan Rusya Savunma Bakanı Şoygu, İdlib'e yönelik askeri operasyon olmayacağını söyledi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de yaptıkları görüşmenin ardından Rusya Savunma Bakanı Orgeneral Sergey Şoygu açıklama yaptı.

İdlib'e yönelik askeri operasyonun olmayacağını söyleyen Şoygu, önümüzdeki saatlerde ayrıntılarla ilgili Suriye tarafıyla mutabakatın sağlanacağını belirtti. Gazetecilerin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında varılan anlaşmanın İdlib’de askeri operasyonun olmayacağı anlamına gelip gelmediği sorusuna yanıt veren Şoygu, “Evet” dedi.

 “Şam operasyonu ertelemeyi kabul etti mi?" diye soran gazetecilere de yanıt veren Şoygu, “Önümüzdeki saatlerde onlarla, bu anlaşmada belirtilen tüm pozisyonlarla ilgili mutabakat sağlayacağız” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib anlaşmasına ilişkin "İlave asker takviyesi yapmamız lazım. İdlib bölgesinin sınırları korunacak. Tüm insanlar yerinde kalacak. Bu bölgeye saldırı olmaması, rejimin girmemesi için gerekli tedbirleri Rusya alacak. 12 gözlem noktamız da kalacak. 'İdlib çatışmasızlık bölgesi'ni muhafaza edeceğiz. Ateşkesi durduruyoruz. Bu, Suriye'nin siyasi çözüm için çok önemli" açıklaması yaptı.

Rus kaynaklarından, Suriye’nin çember altındaki vilayeti İdlib’e şimdilik kapsamlı harekat başlatılmayacağı öğrenildi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu İnterfax ajansına yaptığı açıklamada Suriye ve müttefiklerinin yeni bir askeri operasyon başlatmayacaklarını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki Soçi buluşmasında Suriye birlikleri ile cihatçı silahlı muhalif gruplar arasında tampon bölge oluşturulması kararlaştırılmıştı.

Beşar Esad’ın en önemli müttefiki olan Rusya operasyon hazırlıklarını başlatmıştı. İdlib, yedi yıldır devam etmekte olan Suriye iç savaşının cihatçı muhaliflerin elinde olan son bölgesi sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye sınırındaki İdlib’e askeri operasyon başlatılmasının insani felakete yol açacağı uyarısında bulunmuştu. 

15 EKİM’E KADAR HAZIRLIKLAR

Vladimir Putin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada tampon bölgenin 15 Ekim’e kadar tamamlanacağını, ağır silahların bölgeden çekileceğini ve Nusra Cephesine bağlı silahlı grupların vilayetten çıkması gerektiğini söyledi. 15 illa 20 kilometrelik bir alanda kurulması öngörülen tampon bölgenin Rus ve Türk ortak devriyesi tarafından denetleneceği öğrenildi. 7 Eylül’de Tahran’da yapılan üçlü zirvede Erdoğan’ın ateşkes önerisi Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından kabul edilmemişti. Erdoğan, İdlib’e saldırılması durumunda yüz binlerce Suriyelinin Türkiye’ye sığınmasından endişe ediyor. Türkiye aynı zamanda Suriye sınırında özerk Kürt bölgesi kurulmasını da önlemeye çalışıyor.


SURİYE  VE İRAN YÖNETİMİNDEN OLUMLU AÇIKLAMALAR 

Sputnik’te yer alan habere göre, Suriye devlet ajansı ve televizyonuna konuşan Suriye Dışişleri Bakanlığından bir kaynak, Soçi’de varılan İdlib’de silahsız bölge mutabakatını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Ancak Esad yönetiminin Suriye’nin tamamında yeniden kontrolü sağlama hedefine uygun konuşan dışişleri yetkilisi, “Suriye toprağının son karışı kurtarılana dek terörle savaşımızı devam ettireceğiz” dedi. İdlib anlaşması için “Suriye ile Rusya arasındaki yoğun görüşmelerin sonucu” ifadesini kullanan yetkili, şunları söyledi: “Hükümet, Suriye toprağının son karışı ister askeri operasyonlarla isterse yerel uzlaşmalarla kurtarılana dek teröre karşı savaşını kararlılıkla sürdüreceğini teyit eder.”

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türkiye ile Rusya arasında İdlib’de silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasına ilişkin alınan kararla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Zarif, Ankara ve Şam’a yaptığı ziyaretlerin, Tahran’daki Türkiye-Rusya-İran zirvesinin ve son olarak Soçi’deki görüşmenin ve aktif diplomasinin İdlib’deki savaşı durdurduğunu ve diplomasinin etkili olduğunu ifade etti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de yazılı açıklamasında, Türkiye ile Rusya arasında İdlib’le ilgili alınan kararı olumlu karşıladıklarını bildirdi.Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi Sözcüsü Yahya el Aridi, Rusya ile Türkiye arasında İdlib’de silahsızlaştırılmış bölge oluşturulması konusunda varılan anlaşmanın iki ülke için olacağı gibi, Suriyeli siviller için de yararlı olacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)


BM: ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in Soçi’de yaptıkları İdlib ile ilgili görüşmenin ‘çok önemli’ olduğunu söyledi. BM Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Dujarric, toplantı sırasında görüşmelerin sürdüğünü anımsatarak, “Açıkçası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşme çok önemli. İdlib’de büyük risk altında bunan sivillere yönelik pozitif bir katkı sağlamasını umuyorum. Neler konuşulduğuna dikkatlice bakacağız, gerçekten pozitif bir gelişme sağlamasını içtenlikle umuyoruz” dedi.

Diğer yandan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Twitter hesabından açıklama yaptı. “İnsani felaketin engellenmesine katkı sağlayan her şey iyidir” ifadesini kullanan Maas, Soçi’de varılan anlaşmanın şimdi uygulanması gerektiğini belirtti.

ABD’DEN AÇIKLAMALAR 

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri, İdlib’de Türkiye ile Rusya arasında varılan anlaşmaya dair değerlendirmelerde bulundu. AA muhabirine açıklama yapan ve adının açıklanmasını istemeyen bakanlık sözcüsü, Türk ve Rus hükümetleri arasındaki müzakerelere ABD’nin dahil olmadığına işaret etti. Sözcü, “Suriye’de şiddeti azaltacak her samimi çabayı memnuniyetle karşılıyoruz. Umarız (İdlib’deki) çatışmasızlık kalıcı olur.” ifadelerine yer verdi. Öte yandan, AA muhabirine açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Binbaşı Sean Robertson, Türkiye ile Rusya arasındaki İdlib mutabakatına ilişkin, “Siyasi çözüme yönelik her ilerlemeyi destekliyoruz” açıklamasını yaptı. 


‘SURİYE’Yİ FRANSA FIRKATEYNİ VURDU’ İDDİASI

Erdoğan ve Putin, İdlib’de silahlardan arındırılmış bölge kurulması kararından sonra Suriye’nin Humus ve Lazkiye ile sahil şeridindeki Tartus, Banyas ve Hel Vadisi bölgelerinde gece saatlerinde patlamalar oldu. Patlamaların Fransa’nın füze saldırısından dolayı yaşandığı iddia edildi. Rusya’ya ait askeri üssün bulunduğu Lazkiye’nin, Akdeniz üzerinden fırlatılan seyir füzeleriyle vurulduğu öne sürüldü. Patlamaların yaşandığı bölgelerde ölü veya yaralı olup olmadığı konusunda ise bilgi bulunmuyor.

AFP’ye açıklama yapan Suriye askeri kaynakları, deniz yönünden atılan füzeler üzerine hava savunma sisteminin devreye girdiğini ve bazılarının engellendiğini açıkladı.

Saldırıda Humus’ta 2, Lazkiye’de 4, Banyas’ta 4 ve Hama’daki 47’nci Alay’da 2 olmak üzere toplam 12 patlama meydana geldiği iddia edildi. Suriye Arap Haber Ajansı (SANA) ise askeri bir kaynağa dayandırdığı haberinde, saldırının denizden yapıldığını ve bir kaç füzenin rejimin hava savunma sistemlerince vurularak etkisiz hale getirildiğini kaydetti. SANA’ya göre Lazkiye’deki devlete ait teknik endüstri kurumları hedef alındı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, kentte büyük patlamalar duyulduğunu ve buradaki teknik endüstri kurumlarında bulunan mühimmat depolarının hedef alındığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı ise Lazkiye’ye yapılan füze saldırısının, Akdeniz’de bulunan Fransa’ya ait bir fırkateynden yapıldığı açıklamasında bulundu. (DIŞ HABERLER)
 

İhsan Çaralan yazdı: Tartışılan sadece İdlib değil, Suriye iç savaşının akıbeti

 

ÖNCEKİ HABER

‘Aşırılığın başladığı gün’

SONRAKİ HABER

Yüzde 93 engelli gazeteci Metin Duran tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...