17 Eylül 2018 23:32

İZENERJİ temsilcileri: Krizin faturasını sermaye ödesin

Evrensel'e konuşan İZENERJİ Genel-İş işyeri temsilcileri, krizin faturasının işçilere çıkarılmasına karşı yapacakları iş bırakma eylemini anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ’de örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube, eylül ayı sonunda ekonomideki kötü gidişin faturasının işçilere çıkarılmak istenmesine karşı yarım gün iş bırakacak. Gazetemize konuşan İZENERJİ Genel-İş işyeri temsilcileri, diğer sendikaları ve işçileri de yapacakları eyleme katılmaya çağırdı. Tasarruf çağrılarını ve ‘Aynı gemideyiz’ söylemlerini kabul etmeyen temsilciler, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yayımladığı ‘tasarruf genelgesi’ ile fazla mesailerin kesilmesine tepkili. Temsilciler, yaklaşan TİS görüşmelerinde enflasyondan kaynaklı kayıplarının giderilmesini istediklerini dile getirdi.

Krize karşı önlem aldığını söyleyen iktidarın zenginlere yönelik bir yaptırımının olmadığını dile getiren İZSU İşyeri Temsilcisi Ertuğrul Özdemir “Ancak işçiler işten çıkarılma, ücretsiz izne gönderilme, maaşlarını geç alma, sürekli zamlarla karşı karşıya. Bir de tasarruf bekliyorlar. İşçiler karınlarını doyuracak durumda değil, daha ne tasarruf yapsın. Aynı gemide değiliz çünkü biz sandaldayız, onlar yatlarda” dedi. İşçilerin üzerlerindeki “Kabul etmişliği” atması gerektiğini ifade eden Özdemir, “Faturanın bize çıkarılmaması için iş bırakacağız. Çabamız diğer işçilerin, esnafın ve köylülerin de ortaklaşa hareket etmesi. İş bırakmamız ilk çağrımız olacak. Sendikalı sendikasız, çocuğunun geleceğini düşünen herkesi eyleme katılmaya davet ediyoruz” dedi.

‘YÜZDE 4 ZAMMI, VERGİ KESİNTİSİYLE ALDILAR’

Taşeron şirketten İZENERJİ bünyesine geçen ilaçlama biriminin temsilcilerinden İsmail Uzun da dayatılan çerçeve sözleşmeden kaynaklı kayıplarının daha büyük olduğunu ifade etti. Önümüzdeki sözleşmeden İZENERJİ’nin TİS’inden faydalanmak için mücadelede yürüteceklerini de ifade eden Uzun şunları söyledi: “Biz bu ay vergi ayına girdik, devlet verdiği yüzde 4 zammı yüzde 5 olarak bizden geri alıyor. Eşit iş eşit hak ilkesine aykırı. 2020’de de devletin yeniden bir çerçeve TİS yayınlamayacağının garantisi yok. Büyükşehir fazla mesaileri kesti ki biz fazla mesailerle geçinen insanlarız. Mesailer olmazsa işçiler aç. Taşerondan geçiş yapan işçilerin yarısına yakını icralık. Yakın zamanda evimize götürebileceğimiz bir ekmeğimiz olacak mı emin değilim. İşçi bu süreçte birlik olmazsa bir başarı elde edemez. Birlikte sokağa çıkıp tepkimizi göstermemiz lazım. Bu bir iki sendikanın çabası ile olacak bir şey değil.”

‘BOZUK DÜZENİ YIKACAK GEMİDEYİZ’

Park Bahçeler İşyeri Temsilcisi Abidin Yıldız, ekonomik krizleri yaratan sermaye güçlerinin faturayı emekçilere kesmek istemesine karşı iş bırakacaklarını dile getirerek “Çünkü sorumlusu biz değiliz. Bu krizin sorumlusu işçilerin emeğini sömüren, halkları birbirine düşüren, bu ülkeyi karanlığa götüren iktidardır. Hükümet tasarruflarını kendi yandaşlarına aktardığı paralardan, vermiş olduğu ihalelerden yapmalıdır. Biz bu ülkeyi yönetenlerle aynı gemide değiliz. Biz bu bozuk düzeni yıkacak olan gemideyiz. AKP hükümetinin kriz var söyleminin ertesi günü İzmir Büyükşehir Belediyesinin  bir genelgeyle fazla mesaileri kestiğini anlatan Yıldız, “Biz bütün arkadaşlarımızın kabul edeceği bir sözleşmeyi imzalayana kadar mücadele edeceğiz. Ekonomik krizi TİS’e yansıtmaya çalışan işverenimize geri adım attıracağız. Bütün işçileri mücadele alanlarında birleşmeye çağırıyoruz” dedi.

GENEL GREVİN ŞART OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

Fen İşleri İşyeri Temsilcisi Sinan Alım:
Önümüze erken seçim çıkardılar ama bu cumhurbaşkanı seçimi değildi, dolar seçimi idi, zengini zengin etme seçimi idi. Bunun faturasını halktan aldılar. Asgari ücretlinin cebinden 100 dolarını çektiler. Bu para zenginlerin cebine girdi. Ülkede ciddi bir kriz ve faturası işçilere kesiliyor. Bunun faturasını hep işçiler mi ödeyecek.  Paralarına para katıyorlar. İşçiler işinden oluyor ve mücadele verdiklerinde devletin kolluk kuvvetlerini karşılarında görüyorlar. İktidar tasarrufu kendinden yapacak, kendi kemerini sıkacak. İşçilerin emekçilerin kemerini sıkmaya çalışmayacak. Bir işçinin diğer arkadaşlarına çay ısmarlamaya gücü kalmadı. Bu açıkça işçilere ekonomik savaştır. Birleşmemiz lazım. Genel grevin şart olduğunu düşünüyorum. Birleşirsek bu gücü yeneriz, şalteri indirmemiz lazım.

‘İŞ BIRAKMA İLK EYLEM OLACAK, DEVAMI GELECEK’

Katı Atık Birimi İşyeri Temsilcisi Hasan Cengiz:
Yaşanan ekonomik sorunlar Türkiye’nin politikalarından kaynaklanıyor. Erken seçim kararı alan Cumhurbaşkanı ülkenin kötüye gideceğini biliyordu ve bunun faturasının işçilere çıkarılacağı da belliydi. İlk tepkimizi iş bırakarak göstereceğiz ve bunun devamı da gelecek. Daha önce kadroya geçiş sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi pilot ilmiş gibi bize feragatnameyi dayattı şimdi de kriz gündeme gelince fazla mesailerimizi kesti. Büyükşehir de bir nevi olarak faturayı kesmiş oldu. Zaten pazara gittiğimizde krizin etkilerini yaşıyoruz. Önceden yazın doğal gaz 12 lira gelirken şimdi 35 geliyor yazın. farkına vardırmadan zam yapıyorlar. Bu ülkede aynı gemideyiz diyenler yalan söylüyor. Son olarak uçan saray aldı. Sizce, biz aynı gemide miyiz? Yapılacak tek şey var o da mücadele. Gerekirse sendikalar ortak karar alıp greve çıkmalı. Bu ülkede sokağa çıkmadığımız sürece hakkımızı alamayız. Bunun için önce bir bilgilendirme çalışması da yapılmalı. Şube olarak buna başladık.

ÖNCEKİ HABER

Mercedes’te kararlılık patrona geri adım attırdı

SONRAKİ HABER

Deterjan ve sabun üretimi yapan imalathanede patlama: 1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...