17 Eylül 2018 12:29

Finlandiya'da işçilerden iş güvencesi için eylem

Finlandiya'da iş güvencesini ortadan kaldıran yasa tasarısına tepki olarak işçiler fazla mesai yapmama kararı aldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ

Finlandiya hükümetinin, küçük işyerlerinde çalışan emekçilerin iş güvencelerini ortadan kaldırma girişimine tepki gösteren sendikalar, bugünden itibaren işçilerin fazla mesai yapmamalarını kararlaştırdı.

Bu yılın başında "Aktifleştirme Modeli"ni yürürlüğe koyarak işsizlerin haklarını önemli ölçüde kısıtlayan Finlandiya hükümeti, şimdi de küçük iş yerlerinde çalışan işçilerin iş güvencelerini ortadan kaldıracak bir yasa tasarısını parlamentodan geçirmeye çalışıyor. Tasarı 20’den az işçinin çalıştığı işyerlerinde işverenlere kıdemine bakmaksızın istediği işçiyi atma hakkı veriyor.

SENDİKALAR HÜKÜMETİ UYARMIŞTI

Finlandiya Sendikaları Merkez Örgütü (FFC), bu ayın başında hükümetin çalışanlar arasında eşitsizliği artıracak bu yasa tasarısını geri çekmediği takdirde işyerlerinde gerekli önlemleri alacağını açıklamıştı. Ardından da hizmet sektöründe çalışan emekçileri örgütleyen PAM ve sağlık ve bakım çalışanlarının federasyonu da (JHL) hükümetin iş güvencesini ortadan kaldırma girişimini kınadı ve tasarı çekilmediği takdirde üretimden gelen güçlerini kullanacakları uyarısında bulundu.

Hükümetin geri adım atmaması üzerine 220 bin üyesiyle Finlandiya’nın en büyük işçi örgütü Sanayi Federasyonu ve 110 bin üyeli memur sendikası (Pro) pazartesi gününden itibaren sanayi işkolundaki işyerlerinde çalışan işçi ve memurların fazla mesai yapmamalarını kararlaştırdı. Cuma akşamı, ulaşım ve nakliye sektöründeki işçileri örgütleyen federasyon da (AKT) yaptığı yazılı açıklamada üyelerinin pazartesi gününden itibaren fazla mesai yapmayacaklarını duyurdu. AKT, fazla mesai yapmamanın iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına yönelik bir siyasi önlem olduğunu ve hükümetin yasa tasarısını geri çekmemesi durumunda daha etkili yöntemleri yürürlüğe koyacağını açıkladı.

UYGULAMADAN EN FAZLA KADINLAR ZARAR GÖRECEK

Hizmet sektöründe çalışan emekçileri örgütleyen PAM Başkanı Ann Selin ile sağlık ve bakım çalışanlarının federasyonunun (JHL) Başkanı Paivi Nieni-Laine, yaptıkları ortak açıklamada hükümetin tasarısının kadınların yoğun olarak çalıştıkları sektörleri etkileyeceğini ve böylelikle eşitliği tehdit ettiğini söyledi.

Tasarının yasallaşması durumunda işyerinde çalışan kadınların susturulacağına ve cinsler arasındaki eşitsizliğinin artacağına dikkat çeken iki sendika lideri, kadınların çalışma yaşamında zaten eşit olmayan durumlarının daha da kötüleşeceği uyarısında bulundu. Hükümetin işsizlere yeni iş olanağı yaratacağı iddialarını destekleyen herhangi bir bilimsel veri olmadığını belirten Selin ve Nieni- Laine, tasarının iş gücünün yüzde 70’ini kadınların oluşturduğu hizmet ve kamu sektörünü hedef aldığı değerlendirmesini yaptı.

İŞVERENLER SİYASİ ÇEKİŞMELERİN KURBANI OLMAKTAN ŞİKAYETÇİ

Teknoloji, kimya ve orman sektöründeki işverenler ortak bir açıklama yaparak sendikanın fazla mesai yapmama kararını geri almaması durumunda büyük sorunlarla karşılaşacaklarını öne sürdü. İşverenlerin örgütü Sanayi Birliği de, “Sendikaların ekonomik gelişmeyi durdurmak istemesi üzücü. Şirketlerin defterleri siparişlerle dolu ve birçok şirket iş gücü sıkıntısı çekiyor” diyerek tasarıyı gündeme getiren hükümeti değil iş güvencesini savunan sendikaları suçladı. Açıklamada bu yılın ocak ayında işçilerin "Aktifleştirme Modeli"ne karşı greve gittikleri hatırlatılarak işverenlerin ikinci kez sendikalar ve hükümet arasındaki siyasi anlaşmazlıkların kurbanı olduğu iddia ediliyor.

Sanayi Sendikası ise yaptığı yazılı açıklamada “Hükümetin tasarıyı geri çekmesi halinde sendikalar tepki göstermeme sözü verdi. Ama hükümet bunu yapmadı ve bu nedenle şimdi karşı önlemler alınması bir gerçeklik” dedi.

HÜKÜMET TASARIYI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMELİ

Hükümet ortağı Merkez Partisi’nin Parlamento Grup Başkanı Antii Kaikkonen, güz aylarında oluşabilecek bir grev dalgasının Finlandiya’nın çıkarlarına olmayacağını söyledi. Ekonominin düzelmekte olduğu ve işsizliğin azaldığı koşullarda hiç kimsenin bunu bozmaması gerektiğini söyleyen Kaikkonen, hükümete yasa tasarısını yeniden gözden geçirmesi çağrısı yaptı.

ÖNCEKİ HABER

‘29 Ekim'e kadar ölseniz de burası bitecek!’

SONRAKİ HABER

Erdoğan ve Putin'den ortak açıklama: İdlib'de silahsız bölge kurulacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...