17 Eylül 2018 11:23

Mardin'de siyanür havuzu iddiaları Meclis gündeminde

Mardin Mazıdağı Karataş Köyü’nde Eti Bakır AŞ tesisinde siyanür havuzu kurulduğu iddialarını HDP Milletvekili Ebru Günay Meclise taşıdı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Karataş (Şemîka) Köyü’nde Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nde siyanür havuzu kurulduğu iddialarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için Meclise soru önergesi verdi.

KÖYLÜLERDEN EVLERİNİ TERKETMELERİ İSTENDİ

Günay’ın Meclise sunduğu önergede, Cengiz Holding bünyesinde kurulan tesisin gübre amaçlı kurulduğunun bilindiğini fakat tesisin bakır ve altın ayrıştırmaya yönelik çalışmalarının olduğunu belirtti. Altın ve bakır ayrıştırma işleminin siyanür ile yapılacağının işçiler tarafından kaydedildiğini vurgulayan Günay, Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır Araştırma Şirketi müdürünün ise köylülerden topraklarını ve evlerini terketmelerini istediğinin iddialar arasında yer aldığını söyledi.

KURULDUĞUNDAN BERİ 10 KİŞİ KANSERDEN HAYATINI KAYBETTİ

Milletvekili Ebru Günay, siyanürün canlılar üzerinde solunum hastalıkları, sakat doğumlar, kanser gibi hastalıkların yanı sıra ölümlere yol açtığına dikkat "çekerek köyün muhtarının açıklamalarına göre şirketin kurulduğu günden bu yana 10 kişinin kanserden hayatını kaybettiği iddialar arasında yer alıyor" dedi. Günay, köyün etrafında yapılan kazı çalışmalarında kullanılan dinamitlerden ve atık maddelerden kaynaklı köylülerin ve tesiste çalışan işçilerin can güvenliğinin olmadığını da ekledi.

Günay’ın meclise sunduğu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlamasını istediği soru önergesi ise şöyle:

  1. Mazıdağı’nın Şemîka Köyü’nde Cengiz Holding bünyesindeki Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nde altın cevherini ayrıştırmak için siyanür havuzunun kurulduğu iddiası doğru mudur?
  2. Cengiz Holdinge bağlı Eti Bakır Araştırma Şirketi’nin kurulduğu günden bu yana 10 kişinin kanser sebebiyle hayatını kaybetmesiyle ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Bu kişilerin kansere yakalanma faktörlerinin neler olduğu araştırılmış mıdır? 
  3. Hazine arazileri, mera ve ormanlık alanların kullanımına ilişkin Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen “Yürütmeyi Durdurma Kararı”na rağmen Eti Bakır AŞ hangi gerekçe ile çalışmalarını köyde sürdürmektedir?
  4. 2017 yılının Haziran ayında, Mazıdağı Kaymakamlığı tarafından köyün boşaltılması yönünde gönderilen tebligata karşın yurttaşlar tarafından açılan itiraz davası ne aşamadadır?
  5. Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır Araştırma Şirketi Müdürü Mehmet Baykal’ın köylülerden topraklarını terketmelerini ve köyü boşaltmalarını istemesi ile ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır?
  6. Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır Araştırma Şirketi’nde toplam kaç işçi çalışmaktadır? Şirketin iş sağlığı ve güvenliği var mıdır? Şirketin denetimi hangi periyotlarla yapılmaktadır?
  7. İşçilere ne kadar maaş verilmektedir? Tüm işçilerin sağlık sigortaları yapılmış mıdır?
  8. Eti Bakır Araştırma Şirketi’nden toplam kaç taşeron firma iş almaktadır? Bu taşeron firmalarda hangi iş kolları bulunmaktadır?
  9. Siyanür zehirlenmeleri riskine karşı köyde insanlar, hayvanlar ve bitkiler üzerinde gerekli tetkikler yapılacak mıdır?
  10. Fosfat ve gübre çıkarmak amacıyla kurulan Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır Araştırma Şirketi’nin köyün dört bir yanında kazı çalışmaları yapması sebebiyle söz konusu alanda toz bulutları oluşmakta, bu da özellikle çocuklar ve yaşlılarda sağlık sorunları ortaya çıkarmaktadır. Bununla ilgili yapmayı düşündüğünüz bir sağlık kontrolü ve tedavi uygulaması olacak mıdır?
  11. Kamuya açık alanlarda devam eden bu çevre katliamları ve canlı sağlığını ölümcül etkileyen şirketler karşısında olarak ne tür önlemler almaktasınız?
  12. Konuya dair bugüne kadar resmi kurumlara ulaşmış şikâyet sayısı kaçtır? Bu şikâyetler neticesinde söz konusu şirket hakkında ne tür işlemler yapılmıştır?
  13. Altın ve bakır ayrıştırmak için siyanür kullanılmasını yasaklamayı düşünüyor musunuz?

(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İZBAN'da yine greve doğru

SONRAKİ HABER

Urfa’daki sünnet düğününde ‘Silaha hayır’ pankartı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...