13 Eylül 2012 07:40

'Harçlar bizi bölecek'

Üniversite birinci öğretim harç paralarının kaldırılmasının ardından eğitimin parasız olması talebi ve Türkiye’de eğitim sistemi tartışılır hale geldi. Geçtiğimiz hafta üniversite öğrencileri ikinci öğretim harçlarının da kaldırılması için eylemler düzenlediler. Öğrencilerin öncelikli talebi

'Harçlar bizi bölecek'
Paylaş
Mert Özçelik

Üniversite birinci öğretim harç paralarının kaldırılmasının ardından eğitimin parasız olması talebi ve Türkiye’de eğitim sistemi tartışılır hale geldi. Geçtiğimiz hafta üniversite öğrencileri ikinci öğretim harçlarının da kaldırılması için eylemler düzenlediler. Öğrencilerin öncelikli talebi ikinci öğretim harçlarının da kaldırılmasıydı. Ayrıca öğrenciler yurt, yemekhane ve ulaşıma harcadıkları paralara da dikkat çekerek, birinci öğretim harçlarının kaldırılması üzerinden parasız eğitimin sağlandığına yönelik propagandayı eleştirdiler. Öğrencilerin eylemlerde vurguladıkları diğer konu ise bu hamleyle hükümetin öğrencileri bölmeye yönelik bir girişim içinde olduklarıydı.

Adana’da yapılan eyleme katılan öğrencilerle yaptığımız sohbette öğrenciler oldukça dertliydi. Kendilerine büyük haksızlık yapıldığını düşünmeleri dikkat çekiciydi. Mustafa Kemal Üniversite Elektrik mühendisliği öğrencisi Oğuzhan Bıyık, temennimiz harçların tamamen kaldırılmasıdır diyor. İkinci öğretim öğrencileri olarak yol parası, servis parası vb. gibi ödemelerin kendilerini zor durumda bıraktığını belirtiyor.

Gönül Bayık ise Çukurova Üniversitesi Bilgisayar Programlama bölümünü bu sene kazanmış. Birkaç puanla birinci öğretimi kaçırdığını söyleyen Gönül bunun cezasının binlerce lira olmaması gerektiğini belirtiyor. İşletme bölümü öğrencisi Aybala Tıngır ise öğrencileri birinci öğretim ikinci öğretim diye böldüklerini söylüyor.

Makine mühendisliği öğrencisi Hasan Can, yaşananları büyük bir adaletsizlik olarak gördüğünü belirtiyor. Birinci öğretim harçlarının kaldırılmasının ardında ikinci öğretimlere en azından bir indirim yapılmasını beklediğini belirten Hasan, dönem için 350 lira ödediklerini, diğer masraflarıyla birlikte örgün öğretimden çok daha fazla para harcadıkları için yaşananların çok mantıksız olduğunu ifade etti.

Çukurova Üniversitesi öğrencisi Kübra Canalan, hükümetin öğrenim ücreti diye uydurma bir yasa yapıp harçları dayattığını ve bunun ailesi üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu söylüyor. Kübra harçların kaldırılmasının geçmişte üniversite kazanıp da gidemeyen öğrenciler açısından da haksızlık oluşturduğunu da vurguluyor.

ÖNCEKİ HABER

Medieval: Total War

SONRAKİ HABER

Barışın sesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...