16 Eylül 2018 10:50
Son Güncellenme Tarihi: 16 Eylül 2018 17:04

‘Kurtsuz yemek’ isteyen işçiye dün cop bugün sorgu odasında dayak

3. Havalimanı inşaatındaki eylemlere dair yapılan açıklamada sendikalar, 'Talepler kabul edilsin, gözaltına alınanlar serbest bırakılsın' dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

3. Havalimanı inşaatında çalışan işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için başlattıkları direnişe destek vermek adına Kadıköy'de dün polis saldırısı nedeniyle yapılamayan basın açıklaması bugün gerçekleşti. DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş Sendikası tarafından Dev Sağlık İş Genel Merkezinde yapılan basın açıklamasında, “Talepler kabul edilsin, gözaltına alınanlar serbest bırakılsın” denildi. Sendikalar İGA’nın şantiyeye bir sorgu merkezi kurduğunu, burada işçilere ‘kaba dayak’ atıldığını ve eylem hakkında bilgi ve isim istendiğini iddia etti. İnşaat-İş, 3 sendikacının ise diğer gözaltılardan ayrıldığını söyledi. Basın açıklamasına çok sayıda sendika temsilcisi ve HDP Milletvekilleri Erkan Baş, Rıdvan Turan, Ali Kenanoğlu katıldı.

‘SİYASİ İKTİDARDAN BAĞIMSIZ DEĞİL’

“Bu saldırılar siyasi iktidardan bağımsız değildir” diyen Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, “İktidar işçilerin yüzyıllar önce kazandığı haklarına gözlerini kapadı. Polis copuyla bu koşulların devam edeceğini gösterdi. Onlarca kardeşimiz iş cinayetinde canını verdi. Kurtlu yemekler yiyor, balık istifi servislerle çalışma sahalarına gidiyorlardı. Baskıya maruz kalıyordu. Yemekler bile ayrı ayrı yemekhanedeydi. Dağları deviren yolları inşa eden inşaat işçileri kanlarını alın terleriyle karıştırarak bu yapıları yükseltti. 3. Köprü’de de, Osmangazi’de de her türlü çalışma hakkından yoksun çalışmak zorunda bırakıldı” dedi. İnşaat işçilerinin örgütsüz olduğunu belirten Karabulut, “Havalimanı şantiyesinde kartopu gibi büyüdü direniş. Yetkililer servise çözüm bulmak yerine kaçtılar. Öfke yağmurun şiddetiyle büyüdü. 15 bin işçinin 10 bini direnişe geçti. İşçilerin eylemi yankı buldu.  Görüşmelerde bizi oyaladılar” dedi.

DEVLET, KANUNUNU UYGULAMADI

Karabulut şöyle konuştu: “Talepler kanunlarda var. Bunlar, devletin sağlamak zorunda olduğu şeyler. Ama sermayenin kölesi olmuş durumdalar. Demokratik kitle örgütleri bir arada olmuş. Çalışma Bakanlığından bir tek söz bile çıkmadı. Çalışma Bakanlığının müfettişleri gelmeliydi. Koçbaşlarıyla kapılarımız kırıldı. 600 gözaltı yapıldı. Vekillere bilgi bile verilmedi. Havalimanındaki hukuksuzluk işçilerin direnişiyle duyuldu. Buradaki karanlığı dünyaya aktarmaya çalışıyorlar. Gözaltındaki işçilerin ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Arkadaşlarımızın haklı talepleri kabul edilmek zorunda. Arkadaşlarımız bırakılana kadar devam edeceğiz.”

JANDARMA SALDIRISI

Ortak basın açıklamasını ise İnşaat-İş Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Acu yaptı. Acu, “Jandarma, hakları ve insanca yaşamak için mücadele eden işçilere saldırarak kendi kendini teşhir etmiş oldu. İşçiler patronların daha fazla kâr etmekten başka bir amacı olmadığını gördüğü gibi devletin hiçbir yetkilisinin de işçilerin çalışma koşullarının kötülüğünü görmediğini, patronların tetikçiliğini yaptığını görmüş oldu” dedi.

HAVALİMANINDA SORGU ODASI

Bakanlık verilerine göre 3. Havalimanında 27 işçinin iş cinayetinde can verdiğini hatırlatan Acu, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ise 297 iş kazası ve 4 iş cinayeti olduğunu söylediği bir zamanda bakanlık 3. Havalimanı’nda 27 iş cinayeti olduğunu söylüyor. Şantiyede çalışan bazı işçiler ise ‘Buradan günde 2 ölümüz çıkıyor’ diyerek seslerini duyurmaya çalışıyor. Tek istedikleri can güvenlikleri olan bir şantiyede çalışmak, tahtakurusu olmayan yataklarda yatmak, doğru düzgün yemek yiyebilmek ve yetkililer tarafından insanca muamele görmek. Nitekim işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle yaptığı eylem sürerken sepet vincinin devrilerek iki arkadaşımızın yaralanması, taleplerimizin gerçekliğinin en büyük göstergesidir” diye konuştu. Acu, şantiyedeki işçilerin aktardığı bilgilere göre İGA’nın şantiyeye bir sorgu merkezi kurduğunu ve orada işçilere ‘kaba dayak’ atıp eylem hakkında bilgi ve isim almaya çalıştığını öğrendiklerini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

VALİLİK: İŞ BARIŞI NOKTASINDA SORUN YOK

İstanbul Valisi Vasip Şahin, 3. Havalimanı inşaatında çalışan işçilerin eylemi ve sonrasında yaşanan gözaltılarla ilgili açıklama yaptı. Havalimanı inşaatında çalışan işçilerin sorunlarının giderilmesi için İGA’nın çalışma başlattığını ileri süren Vasip Şahin, “İş barışı noktasında baktığımızda orada herhangi bir sorun yok. Dün sabah itibariyle işçilerimiz işbaşı yaptılar” iddiasında bulundu.

Geçtiğimiz Cuma günü havalimanı inşaatında işçilerin eylemi sonrası 401 işçinin gözaltına alındığını ve 275’inin serbest bırakıldığını açıklayan Şahin, “Cuma günü sabah saatlerinde çalışanlarımızın servis hizmetinin gecikmesine bağlı olarak bir takım talepleri oldu. Buna bağlı olarak oradaki taleplerin ve hareketliliğin koordinesi noktasında iki kaymakamımız ve jandarma il komutanımız 3. Havalimanı’nın inşaat sahasına gittiler. Hem çalışanlarla gerekli görüşmeleri yaptılar hem de onların işverenle buluşmasını temin ettiler ve işverene oradaki sıkıntı ve çalışanların taleplerini ilettiler. Bunun üzerine işveren tarafı da bu konuyu incelemeye aldı” dedi.

Eylemin ‘istismar’ edilme ihtimali olduğunu da ileri süren Vali Şahin, “Konunun başka türlü istismar edilme ihtimaline karşı da kolluk kuvvetlerimiz gerekli tedbirleri alarak orada bulunan insanların öncelikle kimlik kontrollerini ve oradaki durumlarını inceleme, araştırma faaliyeti konusunda bir takım kolluk görevlerini ifa ettiler. Bu arada çalışma kimliği olmayan ya da orada provokasyonvari eylemler yapmaya çalışan kişilerin de olduğu toplam 401 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 275’i bugün sabah itibariyle salıverildi. Diğerleriyle ilgili işlemler devam ediyor. Onların arasında suça karışanların dışındakiler mutlaka başsavcılarımızın titiz incelemeleriyle salıverilecektir” ifadelerini kullandı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Menderes, Zorlu ve Polatkan mezarları başında anıldı

SONRAKİ HABER

L’Humanite Festivali başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...