15 Eylül 2018 08:07

Maydos’ta 4 bin yıllık ‘ağırşak’ bulundu

Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Maydos Kilise Tepesi Höyüğü kazılarında, 4 bin yıl öncesine ait bilgi ve bulgular ortaya çıktı.

Fotoğraf: Bülent Ersöz/AA

Paylaş

Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki Maydos Kilise Tepesi Höyüğü kazılarında ağırşak (Yün veya iplik eğrilen iği ağırlaştırmak için alt ucuna geçirilen yarım küre biçiminde, ortası delik ağaç veya kemik parça) bulundu. Maydos Kilise Tepesi Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Göksel Sazcı, bulunan ağırşağın Maydos’ta 4 bin yıl önce dokumacılık yapıldığına ve ip üretildiğine iyi bir örnek olduğunu vurguladı.

Ağırşağın Türkiye’de yapılan prehistorik kazıların hemen hemen hepsinde bulunan bir ürün olduğunu anlatan Sazcı, “Bu yılki Maydos kazı çalışmalarında ip yapımında kullanılan ve ilk defa kemik sapının kalıntısıyla birlikte yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait ağırşak bulduk. Fakat bu ağırşağın diğerlerinden farklı bir özelliği var. Bu özelliği ise içerisinde kemik kalıntılarının olması. Bu ilk defa bir kazıda ağırşak ile birlikte içerisinde sapının olması gereken kemik ile birlikte bulunuyor. Biz bunların daha önce ahşap takılarak döndürüldüğünü düşünüyorduk. Kazılarda da ‘bız’ dediğimiz kemik aletler ortaya çıkıyordu. Onların daha çok deri delme işlerinde ya da diğer örgü ve dokuma işlerinde kullanıldığını düşünüyorduk. Fakat bu tür bızların ağırşaklar ortasına konulup bir nevi kirmen (Elde yün eğirmeye yarayan tahtadan yapılmış araç) şeklinde kullanıldığını söyleyebiliriz.” dedi.

Çanakkale Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz ise eski adı “Maydos” olan Eceabat’ın pamuğuyla meşhur olan bir yer olduğunu hatırlattı. Maydos pamuğunun burada üretildiğini ve ününün bölgeye yayıldığını belirten Dokuz, “Maydos pamuğu özellikle yorgan yapımında kullanılırdı. Bu kazıda bulunan ağırşağın Maydos pamuğunda da kullanıldığını ifade edebiliriz.” şeklinde konuştu. (Çanakkale/AA)

ÖNCEKİ HABER

Orhan Miroğlu, AKP’nin Tanıtım ve Medya Başkan yardımcısı oldu

SONRAKİ HABER

Havaalanlarında güvenlik tepsileri mi, tuvaletler mi daha hijyenik?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...