13 Eylül 2012 06:34

Hollanda'da aşırı sağcılar kaybetti

Hollanda’da dün yapılan erken seçimlerden liberaller ve sosyal demokratlar kârlı çıktı. Daha önce seçimlerde büyük bir çıkış yapacağı ileri sürülen Sosyalist Parti ise oyunu korumakla yetindi. Aşığı sağcı Özgürlük Partisi önemli oranda oy kaybına uğradı.Hollanda’da 150 sandaly

Hollanda'da aşırı sağcılar kaybetti
Paylaş


Hollanda’da 150 sandalyeli ulusal meclis için yapılan erken seçimlerin galibi, başbakan Mark Rutte’nin Liberal Partisi oldu. 150 sandalyeden 41’ini kazanan VVD’nin seçimlerden 39 sandalyeyle ikinci çıkan İşçi Partisi ile koalisyon hükümeti kurması bekleniyor.

Seçimlerden önce yapılan anketlerde İşçi Partisi’nin önemli oranda oy kaybedeceği ileri sürülüyordu. Ancak, son haftalarda kamuoyunda Sosyalist Parti’ye karşı yapılan etkili kampanya, asıl olarak İşçi Parti’nin işine yaradı. Anketlerde birinci ya da ikinci parti olacağı ileri sürülen Sosyalist Parti ise bir önceki seçimlerde aldığı 15 sandalyeyi korumakla yetindi.

2010’da yapılan erken genel seçimlerde kazandığı 24 sandalyeyle dikkatleri üzerine çeken sağcı Geert Wilders’in Özgürlük Partisi bu kez ancak 15 sandalye kazanabildi. Yaptığı İslam karşıtı provokatif çıkışlarla tanınan Wilders, geçen dönem kurulan hükümeti dışarıdan desteklemişti. Ancak, daha sonra hükümetin hazırlamış olduğu 120 milyar avroluk tasarruf paketini gerekçe göstererek destek vermekten çekilmişti.
Seçimlerde kaybeden bir diğer parti ise Hıristiyan Demokrat Parti oldu. CDA, geçen seçimlerde 21 sandalye alırken, bu seçimde 13 sandalye kazandı.

Yeşil Sol da sandalye sayısını 10’dan 3’e düşürerek seçimin kaybedenleri arasında yer aldı.
 
Değişik partilerden 14 Türkiye kökenlinin de aday olduğu seçimlerde dört Türkiye kökenli meclise girmeyi başardı. İki dönemdir Sosyalist Parti listesinden meclise seçilen Hollanda Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu üyesi Sadet Karabulut yeniden seçilmeyi başardı. Edinilen bilgileri göre İşçi Partisi listesinden seçimlere katılan Keklik Yücel, Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk de ilk etapta seçilmeyi başaran isimler oldu. Diğer Türkiye kökenlilerin seçilip seçilmediği tercih oyların sayımı sonucunda kesinleşecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Polisin 'canlı bombaları' basın toplantısı düzenledi!

SONRAKİ HABER

Düşleri çalınan çocuklar ve onların barış eli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...