14 Eylül 2018 08:19

Almanya’da ırkçılığa karşı halk hareketi büyüyor: Biz çoğunluğuz

Almanya’da ırkıçılık karşıtı eylemler yayılıyor. Dün akşam Essen kentinde binlerce kişi, sokağa çıkarak ırkçıları protesto etti.

Fotoğraf: Hıdır Güyildar/EVRENSEL

Paylaş

Hıdır GÜYİLDAR
Essen

Almanya'nın Essen kentinde binlerce kişi, sokağa çıkarak ırkçıları protesto etti.

“Biz Çoğunluğuz” şiarıyla dün akşam gerçekleştirilen gösteride, “Sağ kışkırtmaya karşı ayağa kalkın” çağrısı yapıldı.

Antifaşist blok “Essen Stellt sich Quer/Essen Geçit Vermeyecek” tarafından çağrısı yapılan yürüyüşe beklenenden fazla fazla katılım oldu. 6 binden fazla kişi Willy-Brandt-Platz’ta toplanarak, konuşmaların ardından kentin ana caddesinden yürüyüşe geçti. Yürüyüş kolunun uzunluğu bir kilometreyi geçti. Ardından kentin diğer önemli meydanı Kennedyplatz’da bir miting yapıldıktan sonra tekrar Willy-Brandt-Platz’a yüründü.

IRKÇILAR EYLEMLERİNİ YAPAMADILAR

Aynı gün kentte eylem planlayan aşırı sağcılar ise sokağa çıkmayı göze alamadılar. Ancak 7 kişilik bir grup, polis koruması altında Chemnitz’de öldürülen Daniel Hillig için yarım saat süren “uyarı nöbeti” tuttu.

Irkçılık karşıtlarının mitinginde ise “Essen Stellt sich Quer” adına konuşan Christian Baumann, Essen’de aşırı sağ ve ırkçıların nasıl örgütlendiklerini, son olarak kentin Borbeck semtinde saldırılar düzenlediklerini belirterek, kent genelinde saldırıların arttığına dikkat çekti.

Arbeiterwohlfahrt (İşçilere Yardım Kurumu), Der İnitiative Seebrücke (Deniz Köprüsü İnisiyatifi), Pro Asyl (Mültecilere yardım kuruluşu), Essener Jugendbündnis (Essen Gençlik İttifakı), Vielrespektcentrum (Daha çok Saygı/Hoşgörü merkezi) gibi bir çok kurum ve kuruluş adına yapılan konuşmalarla dışlanma, ırkçılık, şiddet, sağ popülist politikalar ve faşist örgütlenmeler protesto edildi.

KİLİSELERDAN AÇIKLAMA

Eylemde ayrıca, Yeşiller Partisi Belediye Meclis Grup Başkanı Lübnanlı kökenli Ahmad Omeirat da kısa bir konuşma yaptı. Omeirat, Neonazilerce sosyal medya üzerinden tehdit edilenlerden biri.

5 ayrı etnik kökenden gelen gençlerin oluşturduğu Banda Senderos Müzik Grubu da, bir dinleti sundu. Kentin Katolik ve Evangelist Kiliseleri de Marktkirche Kilisesinde bir araya gelerek verdikleri ortak vaazda, ırkçılığa karşı olduklarını beyan ettiler.

ANTİFAŞİST MÜCADELE YAYILIYOR

Aynı gün Marl kentinde de aşırı sağcı ve ırkçılara karşı yapılan eyleme yaklaşık bin kişi katıldı. Hükümet partileri SPD, CDU’nun yanı sıra Yeşiller, Sol Parti, FDP, Alevi Derneği ve kiliselerin katıldığı eylemde konuşan Belediye Başkanı Werner Arndt uyardı: “Irkçılık bu güne kadar hiç bir problemi çözmedi, aksine yenilerini yarattı.”

Recklinkhausen’a bağlı küçük bir kent olan Marl’da DİTİB’in cami yapması, uzun süredir ırkçı faşist örgütlerin sokağa çıkmasına bahane oluyor.

Ayrıca Düsseldorf kentinde yarın 2 büyük konser örgütleniyor. “Sağa Karşı Rock Düsseldorf” konseri. Diğeri ise Düsseldorf Garath’de düzenlenecek olan hip-hop konseri. Her iki konsere giriş bedava olacak ve binlerce kişinin katılması bekleniyor.

16 Eylül Pazar günü ise Köln kentinde büyük bir gösteri gerçekleştirilecek. Eyleme binlerce kişinin katılarak ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı mesaj vermesi bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Tire Başköy'e yapılmak istenen JES'e ÇED izni çıkmadı

SONRAKİ HABER

Dr. Mehmet Fatih Traş yaz okulu sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...