13 Eylül 2012 10:07

A.Ü'de Davut Aydın 'terörü'

Anadolu Üniversitesi’nde hazırlık okuyan öğrenciler mağduriyetlerinin giderilmesi ve rektörlük tarafından kendilerine verilen sözlerin tutulması için dün eylem yaptı. Öğrencilere biber gazları ile saldıran çevik kuvvet ekipleri bir kadın öğrenciyi merdivenlerden aşağı attı. 2 öğrenci kullanılan gazlardan etkilene

A.Ü'de Davut Aydın 'terörü'
Paylaş
Eylem Lodos / Hürrem Karaoğlu

HAZIRLIK ÖĞRENCİLERİ YİNE REKTÖRLÜK ÖNÜNDEYDİ

Anadolu Üniversitesi Hazırlık Öğrencileri mağduriyetlerinin giderilmesi için uzunca bir süredir eylem yapıyordu. 23 Haziranda sınavdan çıkan öğrenciler eylem yapmış ve rektörlük binasını işgal etmişti. İşgal sırasında Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Meryem Akoğlan Kozak ve Prof. Dr. Mustafa Cavcav öğrencilere mağduriyetlerinin giderileceğine dair söz vermişti. Ancak üniversite öğrencilere verdiği sözü tutmadı ve öğrenciler dün yine eylem yaptı. Sınavdan çıkan öğrenciler ve öğrenci velileri ESPARK önünde bir araya geldi. “Hazırlık sınıfta kalmayacak”, “Fakülteler boş öğrenciler çaresiz işte hazırlık sisteminiz” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atarak Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü’ne kadar yürüdü. Yaklaşık 1000 kişi kampüs önüne gelince ÖGB öğrencileri engellemek istedi ancak başarılı olamadı.

ÖGB engelini aşan kitle rektörlük önüne yürüdü. Kitleyi engellemek isteyen ÖGB Rektörlük binası önünde bulunan merdivenlere adeta etten duvar ördü. Ancak buradaki ÖGB’ler de öğrencileri durdurmadı. Etten duvarı yaran öğrenciler rektörlük kapısına geldi. Yaşanan arbede sırasında ÖGB tarafından göğsünden darp edilen bir öğrenci fenalık geçirdi. Göğüs travması geçiren öğrenci okula çağrılan sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Öğrenci hastaneden darp raporu aldı. Her eylemde olduğu gibi bu eylemde de öğrencilere Rektör Davut Aydın’ın şehir dışında olduğu söylendi. Öğrencilere verilen bu cevap “Her öğrenci eyleminde şehir dışında olduğu söylenen Davut Aydın nerenin rektörü, Anadolu Üniversitesi’nin mi yoksa başka bir üniversitenin mi?​” sorunu akıllara getirdi. Öğrenciler rektörlük binasına gence Davut aydın’ın okula çevik kuvvet ekibi çağırdığı öğrenildi. Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin içeri alınmadığı rektörlük binasının içi bir anda çevik kuvvet ekibi ile doldu. Çevik kuvvet bina içinde ve kapısında adeta etten duvar ördü. Kendilerinin rektörlüğe alınmamasına tepki gösteren bir öğrenci çevik kuvvet amirine “Ben Türkiye altıncısıyım. Sen ne hakla benim önümde duruyorsun” dedi.   

Öğrencilerden bir temsilci seçilerek rektör yardımcıları ile görüşmek üzere rektörlük binasına girdi. Görüşmeden sonra açıklama yapan öğrenci, rektörlüğün hazırlık öğrencilerinin mağduriyetini girmemekte kararlı olduğunu söyledi. Öğrenci, kendisine rektör yardımcılarının “24 Eylülde yapılacak bütünleme sınavına girin, eğer başarısızlık çok olursa durumu değerlendiririz. Ama şimdi siz dağılın” dediğini belirtti. Bu gelişmeler üzerine öğrenciler daha önce çadırlı oturma eylemi yaparak ‘yaşam alanına’ dönüştürdükleri alana giderek durumu değerlendirmek istedi. Ancak çevik kuvvet amiri öğrencilere bir an önce okulu boşaltma çağrısı yaptı. Öğrenciler bu çağrı üzerine öğrenci kimliklerini çıkararak “bu üniversite bizim sizin ne işiniz var bizim okulumuzda. Asıl siz gidin” dedi.

KAMPÜSE ÇAĞRILAN TOMA ÖĞRENCİLERE SALDIRDI

Çevik kuvvet bunun üzerine öğrencilere gazla müdahale etti. Müdahale sırasında bir kadın öğrenci merdivenlerden aşağı atıldı. Daha sonra TOMA ile öğrencilere tazyikli su sıkan çevik kuvvet diğer taraftan da öğrencilere biber gazı sıkmaya devam etti. Bu gazlı ve sulu müdahale kampus dışında da devam etti. Çevik kuvvet eylemin başladığı ESPARK önüne kadar öğrencilere gazla ve suyla saldırısını sürdürdü. Bu sırada 2 öğrenci gazdan etkilenerek ambulansla hastaneye kaldırıldı. Çok sayıda öğrenci de yaralandı. Polis müdahalesi şehir merkezine kadar devam etti. İsmet İnönü (Doktorlar) Caddesi adeta polis tarafından ablukaya alındı. (Eskişehir/EVRENSEL)


Eyleme sadece hazırlık öğrencileri katılmadı. Veliler de “Hazırlık Mağduriyeti Giderilsin. Çocuklarımızı Handan Yavuz’un eline değil, okumaya gönderdik” pankartı arkasında eylemdeki yerlerini aldı. Veliler eylem boyunca öğrencilerle beraber hareket etti. 

ÖNCEKİ HABER

Karlıova'da en az 33 kişi gözaltında

SONRAKİ HABER

Polisin 'canlı bombaları' basın toplantısı düzenledi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...