15 Eylül 2018 04:01
Son Güncellenme Tarihi: 16 Eylül 2018 08:19

Gözaltına alınan 3. havalimanı işçilerinden 160'ı serbest bırakıldı

3. Havalimanı inşaatında iş bırakan işçilere gece saatlerinde düzenlenen operasyon sonucu gözaltına alınan 543 kişiden 160'ı serbest bırakıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

İş cinayetlerine, servis kazalarına ve insanlık dışı çalışma koşullarına isyan eden 3. Havalimanı işçilerinin cuma günü başlattığı iş bırakma eylemi gece saatlerinde polis ve jandarma baskınıyla bastırılmak istendi. Baskında aralarında çok sayıda öncü işçi ve sendika yöneticisinin de olduğu 543 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan işçilerden 160'ı ise cumartesi akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

İNŞAAT-İŞ VE DEV YAPI-İŞ'TEN BASIN TOPLANTISI

3. Havalimanındaki eylem ve ardından yaşanan polis baskını ile gözaltılarla ilgili açıklama yapılıyor. İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş sendikaları DİSK Dev Sağlık İş'te basın toplantısı düzenliyor.

HUKUKÇULAR: 16 EYLÜL PAZAR 12:00'DE AÇIKLAMA YAPACAĞIZ

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Demokrasi İçin Hukukçular-Özgürlükçü Hukukçular Platformu, bir açıklama yayınladı ve sürece ilişkin 16 Eylül Pazar saat 12.00'de İstanbul Barosu’nda bir açıklama yapacaklarını belirtti.

Hukuçuların açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Basına ve Kamuoyuna

14.09.2018 tarihinde çalışma koşullarının düzeltilmesi talepleriyle bir araya gelen 3. havaalanı işçileri, bir gece yarısı operasyonuyla kapıları kırılarak, ters kelepçe takılarak gözaltına alınmışlardır. Gözaltı sayısının 600'e yakın olduğu bilgisi edinilmiştir.

İşçilerin gözaltında tutulduğu Eyüp, Maslak ve Arnavutköy karakollarında Sabah saatlerinden itibaren, milletvekillerimiz ve avukatlarımız karakolda hazır bulunmasına rağmen, gözaltında tutulan isçilerle görüştürülmemiş, yapılan işlemler konusunda bilgi verilmemiş ve avukatların görevlerini yapmaları hukuksuzca engellenmiştir.

Muhatap savcı bulmakta zorluk yaşanılmış, görüştürülmeme kararının valilik tarafından verilmiş kesin bir talimat olduğu belirtilerek isçilerin avukatlarıyla görüşme hakları ellerinden hukuksuzca alınmıştır.

Bu nedenle sürece ilişkin İstanbul Barosu’nda 16.09.2018 tarihinde saat 12.00de yapacağımız açıklamamıza bütün basın emekçilerini, halkımızı ve meslektaşlarımızı davet ediyoruz.

Çağdaş Hukukçular Derneği-Demokrasi İçin Hukukçular-Özgürlükçü Hukukçular Platformu

İŞÇİLER GELİŞMELERİ BEKLİYOR

İşçiler, gözaltındaki arkadaşlarının serbest bırakılmaması durumunda eylemlerinin daha da büyüyerek devam edeceği uyarısında bulundu. Öte yandan havalimanında bugün meydana gelen iş kazasında 1'i ağır olmak üzere 2 işçi yaralandı.

İş cinayetleriyle gündeme gelen 3. havalimanında iki gün önce yaşanan ve 17 işçi yaralanmasıyla sonuçlanan servis kazası işçileri isyan ettirdi. Dün sabah erken saatlerde başlayan eylem kısa sürede yaygınlaşarak kitleselleşti. Eylemin kitleselleşmesi üzerine şirket yetkilileri bölgeye kolluk kuvvetlerini çağırdı. TOMA'larla şantiyeye giren jandarma ekipleri işçilere gaz bombalarıyla saldırdı. Eylemin saldırıya rağmen devam etmesi üzerine şirket yetkilileri işçilere görüşme çağrısı yaptı. Görüşmede şirkete 15 maddelik talep listesi iletildi. Taleplerin insani olduğunu söyleyen ve karşılanacağını ifade eden şirket yönetimi bunun protokole çevrilmesine itiraz etti. İşçi temsilcilerinin ısrarı üzerine "Ne yaparsanız yapın" diyen şirket yetkilileri görüşmeden çekildi.

GECE BASKININDA İŞÇİLER VE SENDİKACILAR GÖZALTINA ALINDI

Gece saatlerinde polis ve jandarma tarafından eylem yapan işçilere düzenlenen operasyonda yüzlerce işçi ve sendika yöneticisinin gözaltına alındığı aktarıldı.

İnşaat-İş Sendikasının Twitter hesabından yapılan paylaşımlara göre jandarma ekipleri saat 03.00 sularında koğuşlara baskın düzenledi. Kapılar kırılarak düzenlenen baskında elinde isim listesi olan jandarma ve polisin özellikle öncü işçileri gözaltına aldığı belirtildi.

Öte yandan İnşaat-İş Genel Sekreteri Yunus Özgür ve Örgütlenme Sorumlusu Deniz Gider'in de gözaltına alındığı belirtildi. Sendika ayrıca Türkiye İşçi Partisi üyesi Yusuf Yılmaz'ın da gözaltına alındığını aktırdı.

Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ise "Şu an karakoldayız. Direnişi gözaltılarla bastırdılar ancak mücadelemiz sona ermeyecek. Gözaltılar serbest bırakılsın. Bırakılmadıkları takdirde eylemlerimiz akşam devam edecek" dedi.

CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş, Twitter hesabından işçilerin karakoldaki durumlarına ilişkin fotoğraflar paylaştı.

'ARKADAŞLARIMIZ BIRAKILMAZSA EYLEMLERİMİZ BÜYÜYEREK DEVAM EDECEK'

543 işçinin gözaltına alındığı 3. Havalimanında işçilerin bir kısmı işbaşı yaparken en az 2 bin işçi ise çalışmayarak eylemini sürdürüyor. Gözaltına alınan işçilerin serbest bırakılmasını isteyen işçiler, arkadaşlarının serbest bırakılmaması durumunda eylemlerinin daha da büyüyerek devam edeceği uyarısında bulundu.

Evrensel'e konuşan direnişteki bir işçi şunları söyledi: “Büyük bir baskı var. Bu nedenle çoğu arkadaşımızı gidip iş başı yapmak zorunda kaldı. Çalışmaya gitmeyerek kamp alanında bekleyen en az 2 bin işçi var. Belirsiz bir durum var. Gidip çalışanların büyük bir kısmı da ‘İçeri gitsek de çalışmayacağız’ diyor. Bizim taleplerimiz kamuoyuna yansıdığı haliyle de görüldüğü üzere çok insani, meşru talepler. Bu taleplerimizi ‘sadece halledeceğiz’ diyerek geçiştirdikleri için eyleme devam kararı aldık. Taleplerimizin bir hafta içerisinde düzeltileceğine dair resmi bir açıklama bekliyoruz. Eğer akşama kadar bizim arkadaşlarımız bırakılmazsa eylemlerimiz daha da büyüyerek devam edecek. Umarız ki arkadaşlarımız akşama kadar bırakılır ve taleplerimiz yerine getirilir. Taleplerimizin karşılanması durumunda hiçbir sorun sıkıntı yaşanmadan grevimizi sonlandırırız.”

BİR İŞ KAZASI DAHA YAŞANDI, İKİ İŞÇİ YARALANDI

İş bırakma eyleminin devam ettiği 3. Havalimanında bir iş kazası daha yaşandı. Sepet vinci, içindeki iki çalışanla beraber 30 metreden devrildi. Yaşanan iş kazası sonucu işçilerden birinin beli ağır hasar görürken, diğerinin ise kafasının kanlar içinde olduğu aktarıldı.

KADIKÖY’DE YAPILAN İŞÇİLERE DESTEK EYLEMİNE POLİS SALDIRDI

İşçilerin direnişine destek vermek ve gözaltıları protesto etmek için Kadıköy'de düzenlenen basın açıklamasına polis saldırdı. Daha sonra toplanan kitle Kadıköy sokaklarında yürüyüş yaptı. Polisin ikinci saldırısıyla beraber 40'a yakın kişiyi gözaltına aldığı ve Kadıköy iskele karakolu önünde gözaltılar için bekleyişin devam ettiği belirtildi.

3. havalimanı inşaatında çalışan işçiler, şantiyedeki insanlık dışı çalışma koşullarına karşı iş bırakma eylemi gerçekleştirmiş, gece saatlerinde de jandarma işçilerin kaldığı koğuşları basarak 543 işçiyi gözaltına almıştı.

Eylemi takip eden AFP (Fransa Basın Ajansı) foto muhabiri Bülent Kılıç'ın da gözaltına alınanlar arasında yer aldığı bildirildi. Kılıç daha sonra serbest bırakıldı.

'6 KİŞİLİK KOĞUŞTA 20 KİŞİ KALIYORLAR, ŞANTİYEDE DAYAKLA SORGU VAR'

İnşaat-İş sendikası pazar sabahı Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda

"Arnavutköy'de gözaltında olan işçi arkadaşlarımızdan 6 kişilik koğuşlarda 20 kişiden fazla kaldıklarını, insanlık dışı koşullarda yatıp kalktıklarını öğrendik. Bunun yanında şantiyedeki işçilere ise İGA tarafından kaba dayak ile işkence yapılmakta olduğunu aktardılar."

"Sendikacı arkadaşlarımızın aktardığına göre şantiyede İGA tarafından kaba dayakla işkence yapılan işçilere eylemleri başlatanlar ve katılanlar soruluyormuş." denildi.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

İşçilerin şirket yöneticilerine sunduğu 15 maddelik talep listesi şöyle:

- Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak.

- Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilecek

- Servis sorunu çözülecek

- Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılacak, tahtakurusu sorunu çözülecek

- Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi sağlanacak, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellenecek

- Maaşların tamamı hesaba yatırılacak, elden maaş ödemesi yapılmayacak

- Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenecek

- İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek

- Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın

- Talepler basın karşısında okunacak

- İş cinayetleri çözülecek

- 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemelerinin yapılması

- Bayram ikramiyesi verilmesi

- Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk’ün yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılması

- İşçi kıyafetlerinin verilmesi

KAMU İHALESİNDE BİRİNCİ SIRADALAR

Kamu İhale Kanunu’nda 2002 yılında gidilen değişiklik ardından kamu ihalelerinin neredeyse tamamını toplayan inşaat şirketleri Mapa, Cengiz, Kalyon ve Kolin, Dünya Bankasının 1990-2017 yılları arasında tüm dünyada devletten en çok ihale alan şirketler sıralamasında ilk sıralara yerleşti. Limak, Cengiz ve Kolin’in devletten aldıkları ihalelerin toplamı 150 milyar dolara yaklaştı.

MEDYA İŞÇİNİN İSYANINA GÖZLERİNİ YUMDU

İş cinayetlerine, servis kazalarına ve insanlık dışı çalışma koşullarına isyan eden 3. Havalimanı işçilerinin başlattığı eylem, merkez medyada yer bulmadı.

Yüzlerce işçinin isyanı sadece Evrensel ve BirGün’de manşet olurken Cumhuriyet haberi ikinci manşet olarak gördü.

Karar, Aydınlık ve Sözcü haberi birinci sayfasına taşıyan diğer gazetelerdi.

İşçilerin eylemi iktidar medyasında 8. sayfanın altında “yeni havalimanı inşaatında eylem” başlığı ile gören Hürriyet dışında hiçbir gazetede yer almadı.

Star, Sabah, Yeni Şafak, Milli Gazete, Akşam gibi gazeteler eyleme iç sayfalarında dahi yer vermedi.

Haber iktidara yakın gazetelerin web sitelerinde de yer almadı. 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da sağanak etkili oldu

SONRAKİ HABER

Kastamonu'yu dolu vurdu, 370 araç ve 90 ev hasar gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...