13 Eylül 2018 23:15

Lemur Dergi Genel Yayın Yönetmeni: Dijital yayınlar daha avantajlı

Lemur’un Genel Yayın Yönetmeni Arda Özgüven, 'Matbu derginin masrafları dijitali avantajlı hale getirdi. Elektronik mecraya geçiş artacak' diyor.

Lemur Dergi kapakları

Paylaş

Özlem ERTAN

Teknolojinin gün geçtikçe gelişmesi ve gerek kağıt gerekse matbaa masraflarının artması, internet dergiciliğinin yaygınlaşmasına zemin hazırladı. İnternet üzerinden yayın yapan, ücretsiz olarak okunabilen ve bilgisayara ya da mobil cihazlara indirilebilen Lemur Dergi’yi özellikle edebiyat meraklıları takip ediyor. Ayda bir yayınlanan Lemur Dergi’de özgün öyküler ve yazılar okuyabilir, önemli çizerlerin çalışmalarını takip edebilirsiniz.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Arda Özgüven, Jules Verne romanlarını okumaya başladığı çocukluk yıllarından beri edebiyata ilgi duyuyor. 2012’de Birçok Ben adlı bir kitabı da yayımlanan Özgüven, aynı zamanda yerel basında çalışmış bir gazeteci. Ekibiyle birlikte Türkiye’nin en çok okunan internet dergilerinden Lemur’u hazırlayan Arda Özgüven’le konuştuk.

Lemur Dergi ne zamandan beri çıkıyor? İçeriği ve çizgisi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Lemur, 2016’da yayın hayatına başladı. Ancak temelleri 2012’de kurduğum Felsebiyat isimli internet dergisi ile atılmıştı. Edebiyat ve sanat gibi pek çok önemli konuya değiniyoruz. Farklılıklarımızla güzelleşmek ve daha güzel bir çizgi yakalamak için emek harcıyoruz.

Derginin sloganı “Lemur! Hani maymuna benzeyen hayvan”. Neden Lemur adını seçtiniz?
Kapak çizerliğimizi yapan dostum Efecan Sezer ile oturup konuştuktan sonra lemuru logo olarak seçmeye karar verdik. Lemurun kelime anlamı “gecenin ruhu”. Gerek gözlerinin iriliği ve parlaklığı gerekse attığı keskin çığlıklarla ormanda kendini diğer hayvanlar arasında hemen belli eder. Beni en çok çeken özelliği de buydu aslında. Birisinin ormanı, çığlığı ile kendine getirmesi gerekiyordu. Lemurların bir diğer ilginç özelliği de anaerkil olmaları. Bizim editör ekibimiz de kadınlardan oluşuyor. Çünkü çalışma hayatının kadınlar için gittikçe daha da zorlaştığı bugünlerde, yeni kadın editörler yetişmesine destek olmaya çalışıyoruz.

İnternet dergiciliği yapmanın avantajları ve dezavantajları neler? İnternet dergiciliğinin matbu dergicilikten farkı nedir?
Matbu derginin artan masrafları şu günlerde dijital yayınları daha avantajlı hale getirdi diyebilirim. Görünüşe göre bu durum, elektronik mecraya geçişi artıracak gibi. Maliyet ve dağıtım ağı dışında ikisi arasında büyük bir fark yok aslında. Dijital yayıncılık da çok büyük emek gerektiriyor. İnternet dergiciliğinin en büyük dezavantajı ise okurun, dergiyi kokusunu duyarak okuyamaması. İnsanların alışık olduğu kağıt kokusunu ve o rahatlığı henüz insanlara sunamasak da onlara iyi içerikler üretmek için en az matbu dergiler kadar yoğun çalışıyoruz diyebilirim.

Görme engelliler için hazırladığınız sesli projeden bahsedebilir misiniz?
Bu tür projelere destek olmak bana huzur veriyor aslında. Pek çok güzel proje gerçekleştirdik. Otizmli dostlarla ve büyük kuruluşlarla insanlığa güzel şeyler sunmaya çalıştık. ‘Konuşan Lemur’ sesli kütüphane de bunlardan biri. “Bizi neden göremeyenler de takip etmesin ki?​” dedik ve gönüllü ekibimiz tarafından seslendirilen öykü ve şiirlerimizi hem YouTube hem de internet sitemiz üzerinden, ücretsiz olarak yayımlamaya karar verdik.

Peki, edebiyatla bundan sonraki ilişkiniz dergicilik üzerinden mi devam edecek yoksa başka projeleriniz de var mı?
Yakın zamanda bir roman kaleme aldım, şimdilik yayınevinde beklemede. Kurgusunu bitirdiğim birkaç kitap dosyasını hazırlamaya devam ediyorum. Dergicilik benim için büyük bir tutku ama en büyük hayalim, imzamı taşıyan bir tiyatro oyununu en arka sıradan izleyip, salondan sessizce ayrılmak...

Lemur’u basılı hale getirmeyi düşünüyor musunuz?
Ekonomik çalkantılara rağmen, Lemur’u basılı görmek istiyorum. Bu işler büyük maliyetler barındırıyor. Uygun bir sponsor bulursak ve okurumuzdan da talep gelirse, oturup dikkatli bir şekilde adım atmak taraftarıyım.

Edebiyatseverler Lemur’a nasıl ulaşabilirler?
Bizi okumak isteyenler www.lemurdergi.com adresinden tüm sayılarımıza ücretsiz olarak ulaşabilir ve sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirler. Biz onlar okusun diye ücretsiz yayın yapıyoruz, onlar olmazsa işimizin pek tadı olmazdı.

ÖNCEKİ HABER

RTÜK'ten TRT Diyanet’e 'Fethullah Gülen güftesi' cezası

SONRAKİ HABER

CHP'de '2.5 milyon sahte seçmen' tartışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...