13 Eylül 2018 10:56

TMMOB: İstinye Park AVM inşaatı bir an önce durdurulmalı

TMMOB yargı kararlarına rağmen yapımı süren İstinye Park AVM’nin inşaat çalışmalarının durdurulması için Balçova Belediyesi’ne çağrıda bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İmar planlarının ardından son olarak ÇED kararı da iptal edilen ancak yapımı süren İstinye Park Alışveriş Merkezi ve Otel Projesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu yazılı açıklama yaptı. Açıklamada ÇED kararı olmadığı sürece projelerle ilgili onay, izin yapı kullanma veya yapı ruhsatı verilemeyeceği hatırlatılarak mevcuttaki belgelerin iptal edilmesi ve yargı kararının uygulanması istendi.

İstinye Park Otel ve AVM Projesinin, 1998 yılından itibaren sistematik olarak işlenen bir kent suçu olduğunun belirtildiği açıklamada “Derhal durdurulması gerektiği daha önce de tarafımızca ifade edilmiştir. Aynı zamanda konuyla ilgili yapılmış bilimsel çalışmalar (bilirkişi raporları) ve yargı kararları da bu ifademizin haklılığını desteklemektedir. Bu suçun önüne geçmek adına, kent için önemli kazanımlar olan yargı kararlarının yerel yönetim tarafından uygulanması bir zorunluluktur.Ancak hiç durmadığını gözlemlediğimiz İstinye Park inşaatı, 17.08.2018 tarihinde kesinleşen imar planlarına istinaden verilmiş olan ruhsat doğrultusunda mı devam ediyor, bilinmemektedir. Fakat iptal edilen imar planına ve ruhsata istinaden devam eden bir inşaat söz konusu ise, ortada açıkça işlenen bir suç bulunmaktadır ve sorumlular hakkında bir an önce idari ve hukuki işlem başlatılması gerekmektedir” denildi.

‘BALÇOVA BELEDİYESİ DE SORUMLU’

Yargı kararının yerine getirilmesi çağrısının yapıldığı açıklama şöyle sürdürüldü : "Yargının verdiği iptal kararları gereği olarak inşaatın yıkımına gitmesi gereken bu süreçte, son süratle devam eden İstinye Park inşaatı hakkında yıkım kararı alındığında oluşacak olan tazminat yükünün sorumlusu, yalnızca planları onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı değil, bu süreçte inşaatı durdurmayarak kamu zararını artıran Balçova Belediyesi de olacaktır. Yalnızca 1998 yılından bu yana kamunun mülkiyetinde ve kullanımında olan bu alanın talan edilmesine göz yummakla kalmayıp, bizzat bir şirketin çıkarları uğruna, hukuk kararlarını uygulamaya koymamakta direnen kurumlar, kamu zararına neden olmakta ve suç işlemektedir."

PROJE İMAR KANUNUNA AYKIRI BULUNDU

Balçova Üçkuyular Meydanı'ndaki lise,vergi dairesi, park, pazar yeri ve terminalin başka yerlere taşınmasının ardından inşaatına başlatılan İstinye Park AVM ve Otel projesinin daha önce iki defa imar planları mahkeme kararı ile iptal edilmiş, yerine benzer nitelikli planlar hızlıca çıkarılmıştı. Projenin son olarak 'çevresel etki değerlendirme olumlu' kararı iptal edildi. Kararda projenin İmar Kanunu'na aykırı olduğu belirtilmişti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EGEÇEP Enerji Çalıştayında ekoloji mücadelesi dersi

SONRAKİ HABER

Adalet Nöbeti: Yargı, yürütme gücünün bir uzantısına dönüştürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...