13 Eylül 2018 08:58

Gazetecilerin yargılandığı Redhack davası 8 Ocak'a ertelendi

Berat Albayrak’ın Redhack tarafından ele geçirilen e-posta hesabındaki bilgileri haberleştirdiği için yargılanan altı gazetecinin davası ertelendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Redhack’in ele geçirdiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait e-postaları haberleştiren 6 gazeteci hakkında açılan davanın beşinci duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bulunan 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.   

Redhack’in yayımladığı dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait e-postaları haberleştirdikleri için yargılanan gazeteciler Ömer Çelik, Metin Yoksu, Derya Okatan ve Eray Sargın, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”, Tunca Öğreten “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunma”, Mahir Kanaat ise “Örgüt üyeliği” iddialarıyla suçlanıyor.

Duruşmayı CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Evrensel Yazarı Ceren Sözeri ve uluslararası gazeteciler takip etti.   

Tunca Öğreten, Mahir Kanaat, Derya Okatan ve Eray Sargın ile avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Duruşma savcısı, sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına hükmedilmesini talep etti.

'DİJİTAL MATERYALLERİMİN VERİLMESİNİ İSTİYORUM'

Tunca Öğreten'e mütalaa beyanına karşı diyecekleri soruldu. Öğreten, "Yaklaşık  2 yıl oldu gözaltına alındığımızda alınan bilgisayar ve telefonlarımız halen emniyettedir, mesleki açıdan kullandığım dijitallerin bana verilmesini talep ediyorum, benimle ilgili bilirkişi incelemesine konu olabilecek herhangi  bir dijital materyal yoktur. Bir yıl tutuklu kaldım, çıktığımdan beri bütün duruşmalara katıldım. Gazetecilik yapıyorum, yurt dışı yasağının kaldırılmasını talep ediyorum" dedi.

Daha sonra söz alan Mahir Kanaat da, dijital materyallerin teslim edilmesini talep etti.

'TEYZEMİN KAYBETTİĞİ ÇOCUĞUNA AİT BİLGİSAYARA EL KOYDULAR'

Derya Okatan ise, "Benim iki bilgisayar ve laptop’uma el konuldu. İkisi de bana ait değil, biri arkadaşıma biri teyzemin kaybettiği çocuğuna ait. Ben taziye evinden gözaltına alındım, benim hakkımda bilgisayarla ilgili herhangi bir araştırma talebi yoktur. İçerisinde teyzemin çocuklarının fotoğrafları da vardır, manevi değeri vardır iadesini talep ediyorum" diye konuştu.

Eray Sargın, adli kontrolünün kaldırılmasını ve beraatini talep etti.

'MÜVEKKİLİMİN KIZININ, OYUN TABLETİ ALINMIŞTIR'

Mahir Kanaat'ın avukatı Tolga Güvercin, "Tüm sanıklar  21 gün gözaltında kalmıştır, bu bir hacker iddiası ile başlamış, ellerinden alınan cihazlar 20 gün boyunca polisin elinde kalmıştır, polis bu cihazları  inceleyip sorular sormuş, emniyet imajları almamıştır. Dava başlayalı iki sene olmuştur. Müvekkilim bir sene cezaevinde kalmıştır, materyallere ekleme yapılıp yapılmadığı belli değildir. Müvekkilimin kızının oyun oynadığı tableti de alınmıştır. Bütün duruşmalara katılmıştır. Hepsi sigortalı işlerde çalışmaktadır. Mülkiyet ve seyahat hakkı ihlali söz konusudur" dedi.

DURUŞMA 8 OCAK'A ERTELENDİ

Mahkeme heyeti verilen aradan sonra adli kontrollerin kaldırılması ve vareste tutulma taleplerinin reddine karar verdi. Duruşmaya mazeretsiz olarak gelmeyen ve haklarında vareste tutulma kararı bulunmayan Ömer Çelik ve Metin Yoksu'nun bir sonraki duruşmaya zorla getirilmelerine karar verildi. Heyet dijital inceleme için beklenen bilirkişi raporunun henüz dosyaya gelmemesini gerekçe göstererek duruşmayı 8 Ocak'a erteledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD’nin 12 Eylül belgeleri: İş adamlarının çoğu havalara uçuyor

SONRAKİ HABER

Gazeteci Fatih Portakal, 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten ifade verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...