13 Eylül 2018 08:10
Son Güncellenme Tarihi: 13 Eylül 2018 12:30

Cargill işçilerinin İstanbul’a yürüyüşü başladı

ABD’li gıda tekeli Cargill’in Bursa’daki fabrikasında sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler İstanbul’a yürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bursa Orhangazi’de 1999 yılında nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretmeye başlayan ABD’li gıda tekeli Cargill’de Tekgıda-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Cargill işçilerinin direnişi 150. gününde. Daha önce iki kere İstanbul Ataşehir Palladium Tower’da bulunan Cargill Genel Müdürlüğü önüne gelerek Cargill yönetimine uyarılarda bulunan işçiler, herhangi bir geri dönüş olmadığı için bugün bir kez daha İstanbul’da bulunan genel müdürlük önüne yürüyüş başlattı.

Fabrika önünde de başlattıkları yürüyüşün ilk durağı olan Orhangazi meydanında işçileri Tek Gıda İş'in örgütlü olduğu Aroma ile Nestle işçileri, Tümtis Bursa Şubesi, Türk Metal Sendikası Şube başkanları, EMEP ve CHP de destek verdi.

'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Orhangazi meydanında açıklama yapan işciler; "Yetki başvurusunda bulunduk fakat çalışma bakanlığı yetki başvurusu talebimizi atasehirde bulunan genel müdürlük çalışanlarını da dahil edilmesi gerektiği düşüncesiyle tarafımıza yetki vermedi. Bis tek gida is sendikasi olarak iyi niyetimizi gösterdik ve örgütlenme çalışmasını hukuka uygun bir şekilde devam ettiriyoruz. Biz hukuka uygun davranırken geçmişte sabıkalı olan Cargill ne yaptı. 14 arkadaşımızı işten çıkardı. Ve sebep olarak ta kota fazlalığı ve daralmayı gösterdi. Tipik işveren oyunu. İşten çıkartılan arkadaşlarımız sizlere yıllarca emek veren hatta sizin performanslarını beğenmeniz sebebiyle ikramiye verdiğiniz arkadaşlar. İşten çıkartılan arkadaşlarımızı asla yalnız bırakmayacağız. Yasal bir örgütlenmeyi etkisiz hale getirmek için mobbing yaptınız. İşten çıkardınız. Üretimden ve tüketimde gelen tüm gücümüzü göstereceğiz. Örgütlü olduğumuz ve ürün sattığınız bütün şirketlerde yaptığınız hukuksuzluğu anlatacağız. Bugün 150. gün ve her geçen gün direnişe destek ve dayanışma artarak devam etmektedir.  İşten çıkarılan üyelerimiz işlerine dönünceye kadar toplu iş sözleşmesi görüşme masasına oturuncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

İşçiler geceyi Orhangazi meydanında konaklayacak. Yarın sabah 9.00’da Yalova’ya doğru yürüyecek.

18 Eylül’de İstanbul’da açıklama yapmayı planlayan Cargill işçilerinin yürüyüş programı şu şekilde:

14 EYLÜL CUMA

Saat 10:30'da yola çıkılacak. Yalova İDO iskelesinin önüne ulaşmak için yürünecek, gece burada konaklanılacak.

15 EYLÜL CUMARTESİ

Saat 10:30'da yola çıkılacak. Topçular İskelesi istikametine gidilecek. Yaklaşık 25 km yürünerek yol kenarında gece konaklaması gerçekleştirilecek

16 EYLÜL PAZAR

Saat 10:30'da yola çıkılacak. Topçular üzerinden Eskihisar'a geçilip Gebze Kent Meydanı’na ulaşılacak. Gece burada geçirilecek.

17 EYLÜL PAZARTESİ

Sabah erken saatlerde yola çıkılacak, direnişteki Flormar işçilerine dayanışma ve destek ziyareti gerçekleştirilecek. Buradan yürüyüş devam ederek Kartal Meydanı’na ulaşılıp gece burada geçirilecek.

18 EYLÜL SALI

Saat 14:00’da Cargill Genel Müdürlüğü önünde olunacak şekilde yürüyüşe geçilecek. Genel Müdürlük önünde Saat 14:00’te bir basın açıklaması gerçekleştirilip 21 Eylül Cuma gününe kadar burada konaklanılacak. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan MB'ye: Faizi sen tespit edersin ama enflasyon kendi oluşur

SONRAKİ HABER

Merkez Bankasının faiz kararı sonrası dolar düştü (13 Eylül 2018)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa