12 Eylül 2018 14:09

Helsinki’de ücretleri düşürülen işçilerden protesto gösterisi

Helsinki'de Foodora adlı yemek teslimatı yapan şirkette çalışan işçiler, sigortasız çalıştırılma ve düşürülen ücretleri için eylem yaptı.

Fotoğraf: Marco Verch/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Foodora adlı yemek teslimatı yapan şirkette çalışan işçiler, kötü çalışma koşulları ve ücretlerinin düşürülmesini protesto etmek için bir protesto gösterisi düzenledi.

Merkezi Berlin’de bulunan ve 10’dan fazla ülkede şubeleri olan Foodora, restoran ve evlere yemek teslimatı yapıyor.

Helsinki’de bisikletleriyle ev ve restorantlara yemek dağıtım yapanların çoğunluğunu göçmen gençler oluşturuyor. Firmada çalışanların çoğunluğunun iş sözleşmesi yok ve‘bağımsız işçiler’ olarak adlandırılıyor.

ŞİRKET ÜCRETLERİ DÜŞÜRDÜ

İşyerinde örgütlü bir sendika ve toplu iş sözleşmesi yok. Foodora, Haziran ayında saat ücretlerini 8 avrodan 7 avroya düşürdü. Teslimatı yapılan yemek için ödediği komisyonu 20 sent arttırarak 2.20 avroya yükseltti.

Foodora, zarar ettiğini ve şirketin rekabet gücünü artırmak için ücretleri düşürdüğünü öne sürerken işçiler, ücretlerinin artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için bir kampanya başlattı.

Helsinki il merkezinde bir gösteri yapan işçiler taleplerini içeren listeyi şirketin yetkililerine teslim etti.  Taleplerinin karşılanması için şirkete 1 hafta süre tanıdı.

İŞÇİLER SÖZLEŞME VE SİGORTA İSTİYOR

İşçilerin taleplerinin başında ‘bağımsız işçiler’ uygulamasına son verilmesi ve işçilerle hizmet sözleşmesi yapılması yer alıyor. Sözleşmeleri olmadığı için işçilerin sigortaları yok. Hastalandıkları zaman hastalık sigortasından ödeme alamıyorlar.

Finlandiya Sendikaları Merkez Örgütü’nün (FFC) Eğitim Şefi Juha Antila, yemek dağıtıcılarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi için acil önlemlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Antila, ‘bağımsız işçiler’ olarak adlandırılanların işçi olarak kabul edilmesi için hükümetten bir an önce yasalarda değişiklik yapmasını istedi.  (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD’den İran’a Irak tehdidi

SONRAKİ HABER

Çukurova’da kadınların gündemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...