12 Eylül 2018 13:59

ABD’den İran’a Irak tehdidi

Trump yönetimi, Irak'taki elçiliklerine yönelik saldırıların devamı durumunda İran’ı sorumlu tutacaklarını açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ABD’de Başkan Donald Trump yönetimi, Irak’taki elçilik ve konsolosluklarına yönelik saldırıları gerekçe göstererek, benzer olayların devam etmesi durumunda İran’ı sorumlu tutacaklarını bildirdi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders, yaptığı yazılı açıklamada, Basra’daki konsolosluk ve Bağdat’daki elçilik binalarına son birkaç gündür yapılan saldırılara dikkati çekti. Sanders, “İran, Irak’ta kendiyle bağlantılı olan, ekonomik olarak desteklediği, eğittiği, silahlandırdığı grupların bu saldırıları yapmasını durdurmaya yeltenmedi. ABD, devlet binalarının zarar görmesi ve çalışanlarının yaralanması durumunda Tahran rejimini sorumlu tutacaktır” ifadelerini kullandı.

İRAN HAVA SAHASI UYARISI

Öte yandan ABD, İran hava sahasını kullanacak yolcu uçakları için bölgede yaşanan askeri hareketlilikler nedeniyle dikkatli olmaları uyarısında bulundu. ABD’nin Federal Havacılık İdaresinin yenilenen rehberinde, Suriye’deki çatışmalardan kaynaklı İran hava sahasındaki askeri hareketliliğe dikkat çekilerek hava yolu şirketlerine ihtiyatlı olun uyarısı yapıldı.

Hava sahası konusunda uçaklara güvenlik bilgisi sağlayan Uçuş Servisi Bürosu, uçakların İran hava sahasını kullanmayı planlarken ABD ile İran arasındaki ikili ilişkilerdeki kötüleşmenin de dikkate alınması gerektiğini belirtti.

İRAN’A TAZMİNAT KARARI

ABD’de federal bir yargıç, 1996’da Suudi Arabistan’da 19 Amerikan askeri personelinin ölümüne sebebiyet veren bombalı saldırıdan İran’ı sorumlu tutarak, kurbanların ailelerine 104.7 milyon dolar tazminat ödenmesine hükmetti.

ABD’nin başkenti Washington’da görevli Federal Yargıç Beryl Howell, Suudi Arabistan’ın Dhahran kentinde haziran 1996’da yapılan bomba yüklü araç saldırısından İran ve İslam Devrim Muhafızları Komutanlığını sorumlu tuttu.

Yargıcın yaptığı açıklamada, Amerikalı askerlerin ve 400 yabancı ülke vatandaşının kaldığı Khobar Towers Apartmanı’na yapılan saldırıda hayatta kalan 15 ABD’li askerin yanı sıra, kurbanların durumundan etkilenen 24 akrabanın da tazminat almaya hakkı olduğu ifade edildi. Ancak tazminatın İran’dan nasıl ve ne zaman alınacağı belirsiz. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bir küçük barınamama meselesi

SONRAKİ HABER

Helsinki’de ücretleri düşürülen işçilerden protesto gösterisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...