13 Eylül 2018 06:40
Son Güncellenme Tarihi: 13 Eylül 2018 06:46

Merkez Bankası günlerdir beklenen ‘faiz’ kararını bugün açıklayacak

Merkez Bankası günlerdir beklenen ‘faiz’ kararını açıklayacak: Faiz artışı kesin, oran belirsiz.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu bugün toplanarak günlerdir beklenen ‘faiz’ kararını açıklayacak. Toplantıda politika faizinin artması beklenirken MB’nin ne kadarlık bir faiz artırımına gideceğine yönelik tahminler ise geniş bir aralıkta yer alıyor. Anadolu Ajansı’nın faiz anketi sonuçlarına bakıldığında ekonomistler, politika faizinde en düşük 275, en yüksek 725 baz puanlık bir artış bekliyor.  

HER DURUMDA EKONOMİ YANACAK

Piyasanın beklediği faiz artışının ya da beklentinin altında gerçekleşecek faiz artışının olası sonuçları ne olacak? Ekonomi yönetiminin seçenekleri kısıtlıyken piyasanın beklentilerini karşılayan faiz artışı durumunda TL’nin dolar ve avro karşısındaki eriyişinin önüne geçilmesi, dolar ve avronun TL karşısında bir miktar geri çekilmesi bekleniyor. Ancak bu durumda enflasyon ve işsizlik artacak, ihracat azalacak. Ekonomide en az 2 çeyrek dönem küçülme görülecek. Faiz artışını ‘piyasa beğenmez’ ise, döviz kurundaki artış sürecek. İşsizlik artacak, ekonomi küçülecek. İhracat ise artacak.

PROF. SALTOĞLU: FAİZ ARTIŞI KESİN

Anadolu Ajansı'na PPK toplantısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, muhtemel faiz artışının aslında enflasyondaki son seviyeye bir tepki olarak düşünülebileceğini, bir anlamda sinyal etkisi taşıyacağını belirtti. 3 Eylül’deki yüksek enflasyon rakamlarından sonra MB’den gelen yönlendirmenin kesin bir faiz artışı olacağına işaret ettiğini söyleyen Saltoğlu, “Şahsen 500 puan kadar yüksek bir artış beklemiyorum. Ama 300-350 baz puan arası bir artış sanki daha makul geliyor. Yoksa özellikle makroekonomik olarak çok özel bir etkisi olmayabilir gelinen noktada. Kur ataklarına belki çare olmaz ama kur dalga boylarının belirli bir oranda sınırlanmasına faydalı olabilir” diye konuştu.

‘OVP’DE BÜYÜMENİN HANGİ HIZDA YAVAŞLAYACAĞINA BAKILACAK’

Saltoğlu, önümüzdeki birkaç hafta içinde açıklanması beklenen orta vadeli programa ilişkin ise şöyle konuştu: “Hele bir de OVP ile ilgili olumlu bir adım atılırsa... Karar metninde özellikle geç likidite penceresi gibi ek unsurların ileride kullanılıp kullanılmayacağı sinyalleri aranabilir. Bu şekilde efektif olarak gerektiğinde daha yüksek faiz seviyelerine ulaşılabilir. Enflasyonla ilgili MB beklentilerine ilişkin metinde neler yazıldığının önemi olacak. MB’nin büyümenin hangi hızda yavaşlayacağına yönelik mesajları da bu karar metninde aranacak. Özetle MB’nin önemli bir toplantısı olacak, sonuçları ciddi anlamda konuşulacaktır.”

MERKEZİN REZERVİ ERİDİ

TL’nin başta dolar ve avro karşısında değer kaybetmesinin ardından müdahale eden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının net döviz rezervi de eridi. TCMB’nin 8 ay önce 27.6 milyar dolar olan kullanabileceği rezervi 18.2 milyara kadar düştü. Bu, MB için faiz artışını zorunlu kılıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Denizli'de iş cinayeti: Minare inşaatından düşen işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kuzey Kıbrıs’taki öğrencilerin yaşamından notlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...