12 Eylül 2018 13:41

İHD raporu: Cezaevlerindeki doluluk sağlığa erişimi engelliyor

İHD, İç Anadolu Bölgesi’ndeki cezaevlerinde kalan hasta tutuklulara dair rapor hazırladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası (ATO) tarafından İç Anadolu Bölgesi’ndeki cezaevlerinde kalan hasta tutukluların durumunun ele alındığı rapora ilişkin basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, hazırladıkları raporun iki yıldır topladıkları verilerden oluştuğunu belirtti.

‘127 HASTA MAHPUS TESPİT EDİLDİ’

Hasta tutuklulardan mektup aracılığıyla raporlarını isteyerek hazırladıkları raporu Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna sunacaklarını belirten Çevirmen, “Bu rapor kapsamında Afyon Dinar T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Bolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Kayseri-Bünyan 2 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Kırıkkale F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Tokat T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında tespit ettiğimiz 127 hasta mahkumun evrakı değerlendirilmiştir” dedi.

‘SAĞLIK ERİŞİMİ ZOR’

Adalet Bakanlığının son verilerine göre, 211 bin 274 kapasiteli 449 cezaevinde, 246 bin 426 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu anımsatan Çevirmen, bu verilere bakıldığında cezaevlerinde sağlık erişiminde yaşanan sıkıntının en temel nedenlerinden birinin de cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlü sayısının yüksek olmasından kaynaklı olduğunu belirtti. Çevirmen, cezaevinde kalan hasta tutukluların sağlık haklarına erişiminde oldukça büyük sorunlarla karşılaştığını vurgulayarak, yaşanan hak ihlallerini şöyle sıraladı: “Kelepçeli muayene ve tedavi, tek kişilik bölmeli ring araçlarıyla sevkler, sevklerin uzun sürelere yayılması ve geciktirilmesi, sağlık raporlarının -talep edildiği halde- hastalara verilmemesi, cezaevinde kalması mümkün olmayan ağır hasta mahpuslara ‘Cezaevinde kalabilir’ raporu verilmesi ya da cezaevi koşullarının düzeltilmemesi, tetkik ve tedavileri esnasında ayrımcı ve nefret söylemlerine maruz kalmaları, dış güvenlik sorununun çözülmemesi gerekçe gösterilerek hastane sevklerinin ve hasta kontrollerinin zamanında yapılamaması”

‘CEZAEVLERİNDE ÖLÜMLER ARTTI’

Son dönemlerde cezaevlerinde artan ölüm oranlarının hasta tutuklular sorununun acil çözülmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu dile getiren Çevirmen, “İç Anadolu Bölgesi’ndeki cezaevlerinde kısıtlı imkanlarla yaptığımız bu çalışma buzdağının küçük bir kısmını göstermektedir. Hasta mahpusların sağlık hakkına erişim sorunun ortaya konmasında ve çözümlerin bulunmasında kapsamlı ve bilimsel bir çalışmanın gerekliliği kaçınılmazdır. Türkiye genelinde 400’ün üzerinde ağır hasta olmak üzere yine tespit edilebilen 1154 hasta mahpus bulunmaktadır” dedi. Ardından söz alan ATO Genel Sekreteri Ali Karakoç da kendilerine da her hafta tedavi yapılmadığı yönünde dilekçeler geldiğini ifade etti. 

İHLALİ PROTESTOYA HÜCRE CEZASI GELDİ

Elazığ Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kalan 22 kadın tutuklu 27 Ağustos’ta kaleme alarak gönderdikleri mektupta yaşadıkları hak ihlallerini anlattı.  Kadın tutuklular, “Sadece bir koğuşta 6 adet kamera bulunmakta ve birçok gözetleme penceresi vardır” diyerek sürekli gözlendiklerini kaydetti. Söz konusu kamera ve gözetleme pencerelerinin hak ihlali olduğunu söyleyen tutuklular, “Bu sebepten ötürü koğuşumuz adına iki temsilci arkadaşımız kurum yetkilileriyle görüşerek kamera uygulamasının kaldırılmasına dönük taleplerimizi ilettiler. Bununla kalmayıp tüm yetkili mevkilere, sivil toplum örgütlerine bu uygulamanın kaldırılmasına dönük girişimlerde bulunmaları için mektuplar gönderdik. Ancak taleplerimize dönük olumlu hiçbir dönüş olmadığından bizler de kameraları zarar vermeyecek şekilde kapattık. Bu süre zarfında bulunduğumuz cezaevine Adalet Bakanlığı tarafından kamera uygulamasının kaldırılmasına dönük karar gelmiş olmasına rağmen bu karar biz kameraları kapatana kadar tarafımıza iletilmedi. Ve biz 30 kadın tutsağa hücre cezası verildi. (Ankara-Elazığ/MA)

ÖNCEKİ HABER

Musa Özuğurlu: Türkiye ne derse desin saha şartları belirleyici olacak

SONRAKİ HABER

Gerçekliği bozuşturmak: Köpek Dişi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...