12 Eylül 2018 13:04

'Cumartesi Anneleri'ne yasağın 3 hukuki problemi var'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Eski Yargıcı Rıza Türmen, Cumartesi Anneleri'nin eylemlerinin yasaklanmasını değerlendirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı’nda toplanan Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine 700’üncü haftada konan yasak hâlâ devam ediyor. Cumartesi Anneleri’ne valilik tarafından konan yasağın üç hukuki problemi olduğuna işaret eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Eski Yargıcı Rıza Türmen, uygulanan yasağın insan hakları mahkemesine aykırı olduğunu belirtti.

Türmen, Cumartesi Anneleri eyleminin yasaklanmasının üç hukuki problemi olduğunu belirterek, “Birincisi; bundan bir süre önce Cumartesi Anneleri’ne karşı ilgili polisin orantısız güç kullanması ve şiddete başvurmasıdır. Şiddete başvurmak işkence ve kötü muameleyle ilgili insan hakları konusunda 3’üncü  maddeye girer. Bu durumda bir dava açılması ve hukuki yollara gidilmesi gerekir. Ayrıca devletin suç işleyen görevlisini korumaması lazım. İkincisi; barışçıl bir toplantı yapılıyorsa eğer, içinde şiddet olmayan ve barışçıl bir gösteri yapılıyorsa polisin buna müdahale etmesi toplantı ve gösteri hakkının ihlalidir. Bu da insan hakları sözleşmesinin 11’inci maddesidir. Yani bu toplantıya ilişkin gerekli formaliteler yerine getirilmemiş olsa bile polis müdahale etmemekle yükümlüdür. Dolayısıyla müdahale etmekle değil korumakla ve toplantı yapılmasını sağlamakla yükümlüdür. Üçüncüsü ise; Cumartesi Anneleri’nin toplantı gösteri hakkının engellenmesidir. Bu sürekli yaşanan bir durumdur. Bu da ayrıca 11’inci maddeye aykırıdır. Bunların hepsi ayrı ayrı ihlallerdir. Bunlarla ilgili önce yerel olan Anayasa Mahkemesine sonra da AİHM’ye gitmek lazım” dedi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Avusturyalı gazeteci Türkiye’de gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Abdüllatif Şener: Devlette liyakat sistemi yeniden inşa edilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...