12 Eylül 2018 12:22

Gazeteci Seda Taşkın tahliye edilmedi

Gazeteci Seda Taşkın'ın yargılandığı davada tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşma 10 Aralık’a erteledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Seda Taşkın hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla açılan davanın 3’üncü duruşması, Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

'USULE AYKIRI SORUŞTURMA’

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde 9 aydır tutuklu bulunan Taşkın ile avukatları Ebru Akkal ve Rıdvan Konak,  Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Kimlik tespitinin ardından Taşkın’a yönelik yapılan suçlama ve ihbara dikkat çeken avukat Ebru Akkal, “İsmini vermek istemeyen bir kişinin ihbarı sonucu bu soruşturma başlatıldı. İhbar maili emniyet@gov.tr uzantılıdır. İsmini vermek istemeyen kişi maili atmamıştır. Bu tamamen hukuksuzdur. Usule aykırı bir soruşturma verilmiştir ” dedi.

İddia makamı, gazeteci Taşkın’ın “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla cezalandırılmasını talep ederken, Av. Akkal, dosyayla ilgili tanıkların dinlenmesini talep etti. Akkal’ın talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

'ÇOK FANTASTİK BİR MÜTALAADIR’

Avukat Akkal, iddianameye konulan ilk tutanaktan son belgelere kadar hepsinin çürütüldüğünü belirterek, “Delillerin gerçekliği araştırılmalıdır. Delil olabilecek bir husus bulunmamıştır. Soruşturmayı Muş TEM mi yoksa savcı mı yürütmüştür? Müvekkilimin hiçbir haberi iddianamede yok. Müvekkilimin haber paylaşımları çarpıtılmıştır. Hiçbiri müvekkilimin haberi değil, başka kişilerin paylaştığı haberlerdir. Haberi paylaşanlar beraat etmiş, müvekkilim bu paylaşımlarından şu an yargılanıyor. Çok fantastik bir mütalaadır. Ceza hukuku niyet okuma hukuku değildir. Eğer niyet okuma hukuku olmuş olsaydı, şu an hiçbirimiz dışarıda değildik. Müvekkilimin tutukluluk hali, Anayasal hakkını gasp etmiştir. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum” dedi.

'GAZETECİYİM’

Daha sonra söz alan gazeteci Taşkın, “Yaptığım haberler ortadadır. Kültür haberleridir. İlk kez Muş’ta gözaltına alındım. Daha önce gözaltına alınmadım. Sosyal medyada haberler paylaşmışım. Suç olarak kabul edilen fotoğraflar ise haber fotoğraflarının uzantısıdır. Başkalarının haberleridir. Kendi imzamla çıkan haberler değildir. Gazeteciyim. Daha önce de başka yerlerde gazetecilik yaptım. Türkiye’nin her tarafına gidip haber yapmışım; ama hiçbiri dosyada yok.

'BU SUÇLAMALAR İLE GAZETECİLİK YAPILAMAZ’

Sise Bingöl’ün haberleri suç unsuru sayılmış. Tüm gazeteler bu haberi geçmiş. Suçlama olarak kabul edilen, bu haberlerin devamıdır. Bunları kabul etmiyorum. Cezaevindeki bir çocuğun haberini yapabilirim, bu suç değildir. Van’da bir haberle ilgili avukatla görüşmem bile suç unsuru olarak dosyama girmiş. Yayınlamış haberlerimden dolayı suçlu gösteriliyorum. Mesleğimi yaptığımdan dolayı özgürlüğümden mahrum bırakılıyorum. Sosyal medya hesabımdan sadece politik haberler paylaşmışım gibi gösteriliyor. Oysa çok sayıda kültür haberleri de paylaşıyorum. Gazetecilik yaptığım için tutuklandım. Bu suçlamalar ile gazetecilik yapılamaz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan avukat Rıdvan Konak, müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için Taşkın’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 10 Aralık’a erteledi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Başka Helinler ölmesin’ diye silahlanmaya karşı imza topluyor

SONRAKİ HABER

Polis ABD Büyükelçiliği'ne yürüyüşe izin vermedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa