12 Eylül 2018 10:26

Dr. Mehmet Fatih Traş yaz okulu üçüncü gününde

KODA ve ÜNİVDER’in Dr. Mehmet Fatih Traş anısına düzenlediği ikinci yaz okulunda 'Kültür Kuramı' ve 'Adli Tıp ve Kültür' konuları tartışıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneğinin (ÜNİVDER) birlikte yürüttüğü Hayat Bilgisi Okulu’nun ikinci yaz okulu devam ediyor. Üçüncü günün sabah oturumlarında 'Kültür Kuramı' ile 'Adli Tıp ve Kültür’ tartışıldı.

'Kültür Kuramı' oturumunda konuşan gazeteci Yard. Doç. Dr. Fuat Özdinç, kültürün sadece bir yaşam tarzı olmadığını vurguladı. "Kuramı ortaya koyamadığımızda kültürel olguları adlanlandıramıyoruz" diyen Özdinç, oturumunda yapısalcılık ve post yapısalcılık başlıkları altında tartışma yürüttü. Yapısalcılığın kültürel fenomenleri okumada etkili olduğunu vurgulayan Özdinç, "Post yapısalcılar da öznenin öneminden bahsediyor. Bu yaklaşımlar kültürü anlamlandırmamıza yarayacak, tabii eleştirel yaklaşımı elden bırakmadan” dedi.

'KABULLENDİĞİMİZDE BİTERİZ’

'Adli Tıp ve Kültür' oturumunda konuşan Prof. Dr. Ümit Biçer ise adli tıbbın ölüm ve benzeri konularla ilişkilendirildiğini, dolayısıyla da kültür ile bağ kurulabileceğini söyledi. Adli Tıp Kurumunun iktidarların en temel aracı olduğunu vurgulayan Biçer, "Yaranın hafızasını ortaya çıkarmaya çalışırken hakikat ile cebelleşiyoruz. Adli tıp, kayıpların da tarihidir aynı zamanda. Adli tıpta hakikati ortaya çıkarmak, iktidarın bilgisinin dışında bir bilgiyi ortaya koymak görevimiz. İç dünyalarımızı gasbettikleri zaman boynumuzu büküp kabullendiğimizde biteriz" diye konuştu.

Yaz okulunun öğleden sonraki oturumlarında ise Prof. Dr. Nilay Etiler 'Sağlık ve Kültür', Araştırma Görevlisi Adem Yeşilyurt ise 'Gündelik Hayat ve Mizah' başlıklarında konuştu.

Katılımcılar Bodrum gezisinde çevreyi de keşfetti. (Bodrum/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AB'den, 'yaz ve kış aylarında saat değişikliği yapılmasın' teklifi

SONRAKİ HABER

Cezayirli Şarkıcı Rachid Taha hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...