12 Eylül 2012 12:44

Kürtçe seçmeli ders de olamadı!

AKP hükümetinin uzun süredir ağzından düşürmediği ‘ilköğretimde Kürtçe seçmeli ders olacak’ propagandası başlamadan söndü. Kürtçe seçmeli ders almak için okullara başvuran veli ve öğrencilere ‘Dersi verecek öğretmen yok’, ‘Dersin altyapısında eksiklikler var&r

Kürtçe seçmeli ders de olamadı!
Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığının, ilköğretimde okutulacak Kürtçe ders müfredatının tamamladığını açıklamasının ardından 5, 6, 7 ve 8. sınıfların, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaca lehçelerini okuyacağı belirtilmişti. Ana dilde eğitim talebinin önüne geçmek için ortaya konduğu eleştirileri yapılan seçmeli ders daha baştan boş çıktı! Okul kayıtları yaptırmak için okullara giden ve çocuklarına Kürtçe dersin de verilmesini talep eden kimi veliler ‘Öğretmen yok’, ‘Altyapı yok’ gibi çeşitli gerekçelerle reddedildi. 2 kardeşini kaydettirmek için okula giden ve Kürtçe seçmeli ders talebinde bulunan Mahsun Keskin, “Hükümetin Kürtçe derse ilişkin propagandası sadece sözde” dedi.

ALT YAPI YOKMUŞ!

Vali Zeki Şanal İlköğretim Okuluna biri 7. sınıf diğeri de 8. sınıf öğrencisi olan kardeşlerini kayıt yaptırmak için götüren Keskin, “Çarşamba günü Kürtçe seçmeli ders kayıtlarının biteceğini söylediler. Zaten 3 günlük bir zaman zarfı vardı kayıt için. Kayıt yaptırmak içinde son gün yarın (bugün). Ben de İl Milli Eğitim Müdürlüğü gittim. Onlar da şu anda böyle bir alt yapı olmadığını söylediler” dedi.

‘KÜRTÇE DERSLERİ BOŞ GEÇECEK’

Kürtçe seçmeli dersini seçenlerin derslerinin boş geçeceğini öğrendiğini ifade eden Mahsun Keskin, “Yetkililer bize ‘O dersi seçen öğrencilerin dersi boş geçebilir çünkü dersi verecek öğretmen yok’ dediler. Bize 5, 6, 7, 8. sınıfların Kürtçe seçmeli ders görebileceklerini, ancak şu anda sadece 5. sınıflar için dilekçe aldıklarını söylediler” dedi.

‘SEÇMELİ DERS’ SÖZÜ DE BOŞ ÇIKTI

Ders kayıtlarında dersin adının yaşayan diller ve lehçeler olarak geçtiğini belirten Keskin, “Kayıtlarda da zaten Kürtçe olarak geçmiyor. Yaşayan diller ve lehçeler olarak geçiyor. O dersi seçebilmeleri için de 10 öğrencinin dilekçe vermesi gerekiyor. Ama hiçbir velinin bundan haberi yok. Bir planlama ve duyuru yapılmadığı için kimsenin bilgisi yok. Benim başvuru yapan ilk kişi olduğumu söylediler” dedi.“Daha eğitim öğretim yılı başlamadan ‘Kürtçe seçmeli ders vereceğiz’ diye hükümet yaygara kopardı” diyen Keskin, “Ama onu da yapamadılar. Kürtler, kendi dillerinde ve lehçelerinde eğitim görmeli” dedi.

DİL BİLİMCİLER UYARMIŞTI

Hükümetin Kürtçenin seçmeli ders olacağını açıklamasının ardından karara ilişkin eleştiriler yönelten dil bilimciler, hükümetin bir bütün olarak ana dilde eğitim talebinin önüne geçmeyi hedeflediğini ve samimi olmadığını dile getirmişlerdi. TZP Kurdî, KÜRDDER ve Kürt Enstitüsü başta olmak üzere Kürtçe konusunda çalışmalar yürüten ve kurslar düzenleyen bir çok kurum da hükümetin kendileriyle hiç görüşmediğini, ders verebilecek yüzlerce üyelerinin olmasına rağmen kendilerinden hiçbir talepte bulunulmadığını söylemişlerdi. Kürtçe dil eğitimi veren kurumlar okullar açıldığında eğitim verecek kişi sorununun gündeme geleceği uyarısı yapmışlar ve hükümetin bu konuda adım atılmamasını da samimiyetsizliğin kanıtı olarak değerlendirmişlerdi. (BATMAN)

ÖNCEKİ HABER

Arap basınında Erdoğan ve Davutoğlu

SONRAKİ HABER

Tam bir 12 Eylül yargılaması!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...