12 Eylül 2018 08:16

Türkiye, Sudan’da 780 bin hektar tarım arazisi aldı

Türkiye’de tarım gerilerken, AKP Hükümeti Sudan’la anlaşma yaparak bu ülkeden 780 bin 500 hektarlık tarım arazisinin kullanım hakkını aldı.

Fotoğraf: Özge Elif Kızıl/AA

Paylaş

Doğu Afrika ülkesi Sudan, 780 bin 500 hektarlık tarım arazisini Türkiye’nin kullanımına bırakıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 9-11 Eylül tarihlerinde Hartum’u ziyaret ederek Türkiye adına ikili anlaşmalara imza attı.

Bu kapsamda Türkiye, devlet ve özel sektör eliyle Sudan’da ticaret, enerji, bankacılık ve tarım alanlarında yatırımlar yapacak. Anlaşma dahilinde Türkiye'nin tarımsal üretimini ülke dışına kaydırması ise en çok tartışılan konu.

PAMUK, SOYA, MISIR, SUSAM, AYÇİÇEĞİ

Euronews’ten Gonca Yağcı’nın haberine göre, Sudan’da kiralanan tarım arazilerinde, iklimsel nedenlerle Türkiye’de üretilemediği veya üretiminin yetersiz kaldığının iddia edildiği tarımsal ürünler yetiştirilecek. Örneğin bu yıl 210 bin dekar alanda pamuk ve soya üretimi yapılması planlanıyor. Toplam 780 bin 500 hektar, Türkiyeli girişimcilerin yatırımına açılacak. Bu topraklarda aşamalı olarak ananas, mango, avokado ve kanola gibi tropikal meyve sebzelerin yanı sıra Türkiye’de üretim açığı olan ayçiçeği, mısır, pamuk, susam, şeker kamışı ve yonca ekilecek.

TARIM ÜRÜNLERİNDE İTHALAT ARTIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’e göre, 2016-2017 sezonunda Türkiye’de 2 bin 100 ton kütlü pamuk üretimi yapıldı. Ayçiçeği üretimi ise yılda ortalama 1 ila 1.5 milyon ton.

Yine Türkiye’nin ithal ettiği tarım ürünlerinde mısır önemli bir kalem. Ziraat Mühendisleri Odası’nın hazırladığı rapora göre, 2018’in Ocak ayında mısır ithalatı bir önceki yıla kıyasla 8 buçuk kat artarak 404 bin tona yükseldi.

ATALIK: GIDA EGEMENLİĞİ TEHLİKEYE ATILIYOR

Euronews’e konuşan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Türkiye’nin Sudan’da arazi kiralayarak tarım üretimi yapmasının gelecek neslimizin gıda egemenliğini riske atmak anlamına geldiğine dikkat çekiyor.

Atalık’a göre, “Türkiye’nin bilgi ve teknolojisi ile Sudan halkına destek çıkacak olması takdir edilecek bir durum; ancak Türkiye tarım arazileri ve üretimini hızla kaybederken bir başka ülkede kiralanacak arazilerden ihtiyacımızı karşılamayı hedeflemesi gelecek nesillerin gıda egemenliğini riske atar”.

Atalık ayrıca “Türkiye’nin ağırlıklı olarak inşaat sektörü üzerinden ekonomisini çeviren bir ülke olması nedeniyle Sudan’dan arazi kiralamanın tüm ülke tarım arazileri üzerinde betonlaşma baskısını artıracağı”na dikkat çekiyor.

NE YAPILMALI?

Ahmet Atalık, Türkiye’nin tarım üretimini iyileştirmesi için önerilerini ise şöyle sıralıyor:

  1. Çiftçinin bilgi ve teknolojik hizmet alabilecek düzeyde kazanmasını sağlamalı
  2. Atıl tarım arazileri tekrar üretimle buluşturulmalı
  3. Sulama yatırımları, arazi toplulaştırma hizmetleri ve mera ıslahları tamamlanmalı
  4. Örnek tarım işletmelerinin ülkemizde de kurulmasına yardımcı olunmalı
  5. Son derece zengin bitki türlerine sahip ülkemizde kendimize yeterlilik düzeyinde tarım politikaları üretilmeli

Atalık'a göre bu önlemler alınmazsa yapılan her bir ithalat üretimi geriletecek, tüketicinin daha da yüksek bedeller ödemesine yol açacak.

ÇİFTÇİ SAYISI DA EKİLİ TOPRAK ORANI DA AZALIYOR

Ziraat Mühendisleri Odasının verilerine göre, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısı 2003’te 2.8 milyon kişi iken 2017 yılında 2.1 milyona kadar geriledi. Son 15 yılda çiftçinin ekmekten vazgeçtiği arazi 32 milyon dönüme ulaşarak Belçika’nın yüzölçümünü geçti.

Sadece 2017’de Zonguldak ili toplam yüzölçümü kadar tarım arazisini ekmekten vazgeçti.

BAKAN PAKDEMİR’Lİ ARAZİLERİ GEZDİ

AA'nın haberine göre ise Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sudan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaretin son gününde helikopterle ve karadan tarım arazilerini gezerek, şeker ve yem fabrikalarında incelemelerde bulundu. Pakdemirli, büyük bir delegasyonla Sudan’a geldiklerini belirterek, “En sonunda arazimize kavuşmuş olduk, şimdi içindeyiz. Bu araziyi kasım ayından itibaren tamamen Sudan hükümetinden teslim almış olacağız. Türk hükümeti olarak örnek çiftlik ve örnek üretim yapılması konusunda her türlü adımı atmış olacağız” dedi.

Pakdemirli, Türkiye’nin de büyük arazileri olduğunu ancak gıda güvenliğini sağlayabilmek için Sudan’da bulunduklarını ileri sürdü.

‘PAMUK BURADA DAHA KALİTELİ’

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü (TİGEM) Ayşe Ayşin Işıkgece de, “Bu gördüğünüz alanda pamuk ekili. Kasım sonu, aralık başı gibi bu ürünler pamuk haline geldiği zaman Türkiye’ye gelecek. Biz bu ürünlerin özel sektör üzerinden satışını gerçekleştireceğiz. Yerel üreticiyle TİGEM arasındaki anlaşmanın sonucu olarak üreticiler bu ürünleri buraya ektiler. Pamuk burada hava koşulları nedeniyle çok daha kaliteli bir şekilde ortaya çıkıyor.  Dolayısıyla verimli bir sonuç olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

UEFA Uluslar Ligi’nde 2. hafta sona erdi

SONRAKİ HABER

Ampute Milli Futbol Takımı, Dünya Kupası'na hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...