12 Eylül 2012 12:38

‘Geleceğimiz için yürüyoruz’

Okulların açılmasıyla birlikte yürürlüğe giren 4+4+4 eğitim sistemini durdurmak amacıyla yapılacak olan 15 Eylül mitingi için birçok ilden yollara çıkıldı.Çanakkale’den başlayan yürüyüş kolu Edirne’nin ardından Lüleburgaz’a ulaştı. Taşköprü mevkiinde yürüyü

‘Geleceğimiz için yürüyoruz’
Paylaş

Çanakkale’den başlayan yürüyüş kolu Edirne’nin ardından Lüleburgaz’a ulaştı. Taşköprü mevkiinde yürüyüş kolunu Eğitim-Sen üyeleri, EMEP ve ÖDP karşıladı. Ardından İstanbul Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçen 200’ü aşkın kişiye, polis trafiği kapattıkları gerekçesiyle yürüyüşün kaldırımdan yapılmasını istedi. Kısa süreli arbedenin yaşandığı olayda Eğitim-Sen üyelerinin tepkisi üzerine polis geri çekildi.

DÖRT KOLDAN ANKARA’YA ...

Yürüyüş boyunca “ Parasız Eğitim Parasız Sağlık, 4+4+4’ü kabul etmiyoruz” sloganlarıyla yürüyen 200’ü aşkın kişi Kongre Meydanında gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Burada konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, Diyarbakır’da Eğitim-Sen üyelerine yapılan saldırının AKP’nin ileri demokrasisinin bu olduğunu, siyasal iktidara karşı büyük bir öfke oluştuğunu oluştuğunu söyleyen Yıldız “Dört koldan Ankara’ya yürüyoruz sadece eğitimci arkadaşlarımız ve üyelerimiz için değil, öğrenciler ve veliler için de yürüyoruz” diye belirtti.
4+4+4  yasasının öğretmenleri ve eğitim sistemini olumsuz etkileyeceğini söylediklerini buna rağmen mecliste milletvekillerini tartaklayarak, tekme tokat yasayı çıkardıklarını söyleyen Yıldız “Okulların açılmasıyla birlikte anlattığımız sorunlarla karşı karşıyayız, şimdi ise vatandaşı nasıl susturacaklarının hesabını yapıyorlar, geçen gün Ankara’da yaşanan olay ilerde neler olabileceğini gösteriyor” diye ekledi.
4+4+4 yasasıyla birlikte bu ülkede eşitsizliğin, yoksulluğun daha 60 ayda iken başlayacağını, bu yasayla ucuz işgücü yaratılmak istendiğini, bu yasanın toplumu zıtlaştıracağını ve ayrıştıracağını vurgulayan Yıldız “Biz bu düzenin yoksuldan, emekçiden, geniş halk kesimlerinden yana değişmesini istiyoruz, AKP ise egemenlerden yana istiyor” diye belirtti.
Memlekette her soruna dair bir şeyler söylemeye çalıştıklarını, halkın, öğrencilerin, emekçilerin haklarının ellerinden alınmaya çalışıldığını söyleyen Yıldız ”Bugünümüz ve geleceğimiz için Ankara’ya yürüyoruz,   Ankara’da yapacağımız olan miting son değil, 17 Eylülden itibaren AKP düzenine ve onun eğitim sistemine karşı bulunduğumuz her yerde tepki vereceğiz” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)


KARADENİZ KOLU DA YÜRÜYÜŞÜ BAŞLATTI

Karadeniz yürüyüş kolu ise önceki gün sabah 11.00’de Rize’de yaptığı basın açıklamasıyla yürüyüşü başlattı. Saat 13.30’da Trabzon’da olan yürüyüş kolu burada kendilerini karşılayan 200-300 kişilik kortejle kent sokaklarında yürüyüş yaptı. Rize ve Trabzon’da herhangi bir engelle karşılaşmayan öğretmenler daha sonra Giresun’a geçti.
Kent girişinde Eğitim Sen Giresun Şubesi üyeleri ve kitle örgütleri tarafından coşkuyla karşılanan yürüyüş kolu kısa süreli polis barikatı ile karşılaştı. Sloganlar eşliğinde bildiri dağıtan eylemciler Giresun Şubesinin daha önce toplamış olduğu 4+4+4 karşıtı imzaları yürüyüş bitiminde valiliğe teslim etti.
Diyarbakır’da gözaltına alınan Eğitim Sen üyelerinin serbest bırakılmasını sağlamak ve saldırıyı protesto etmek için yapılan oturma eyleminden sonra  Eğitim Sen Genel Merkez Basın Yayın Sekreteri Tuğrul Culfa, halka seslenerek 15 Eylülde Ankara’da gerçekleştirilecek olan Büyük Öğretmen Mitingine katılmaya davet etti. Eğitim Sen’in öğrenci velileri ve çocuklarımızın mağduriyetini gidermek amacıyla başta hukuk yardımı olmak üzere tüm desteği sağlayacağını açıkladı. Dün Ordu’dan başlatılan yürüyüş Ankara’da yapılacak olan miting günü 15 Eylüle kadar sürecek.


KESK’TEN, EĞİTİM SENLİLERE YÖNELİK SALDIRILARA TEPKİ

Eğitim Sen’in kararı doğrultusunda 15 Eylülde Ankara’da yapılacak eylem için yola çıkan eğitim emekçilerine polis saldırısı Ankara’da basın açıklaması ile protesto edildi.
KESK Ankara Şubeler Platformu’nun çağrısı ile önceki gün akşam saatlerinde Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen kamu emekçilerine, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber de destek verdi.
“Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz” pankartı açan kamu emekçileri, “gerici, ırkçı eğitime hayır”, “parasız, bilimsel, ana dilde eğitim” sloganları atıp, polis saldırısını ve gözaltıları kınadı.
KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Kaya burada yaptığı konuşmada,  Türkiye’de eğitim sisteminin geçmişten günümüze birçok sıkıntı ve sorunla boğuştuğunu ve 4+ 4+ 4 sistemiyle bunun daha da derinleştiğini belirtti. Kaya, “5 yaşındaki çocukların ilkokula değil, anaokuluna gitmesi gerektiğini söyledik, söylemeye de devam edeceğiz” dedi. Siyasi iktidarın 4+ 4+ 4 eğitim sistemine karşı olanları hedef gösterdiğini vurgulayan Kaya, “İktidarın bu çabaları sonuç vermeye başlamıştır. Eğitim Sen Mersin Şube binamıza saldırı yapılmıştır. Diyarbakır’da yürüyüş kolumuza polis müdahalesi gerçekleşmiştir ve 15 arkadaşımız gözaltına alınmıştır” dedi. Gözaltına alınanların hala serbest bırakılmadığını hatırlatan Kaya, Eğitim Sen’lilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
KESK ve Eğitim Sen’e yapılan saldırılara rağmen 4+ 4+ 4’e karşı mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Kaya, 15 Eylül’de Sıhhiye Meydanı’nda yapılacak olan “4+ 4+ 4 yeni eğitim sistemine hayır” eylemine çağrıda bulundu.


4+4+4 PROTESTOLARI SÜRÜYOR

Eğitim Sen’in çağrısıyla Hozat Belediye’si önünde toplanan yüzlerce  veli ve öğrenci 4+4+4 sistemini protesto ettiler.  Hozat Belediyesi’nden İlçe Emniyet Müdürlüğü önüne yürüyen veliler adına Eğitim Sen Dersim Şubesi’nden Hani Bekmezci bir açıklama yaptı. 4+4+4 dayatmasının eğitimde yaşanan sorunları derinleştirdiğini ve çocukların ve toplumun geleceğini tehdit ettiğini belirten Bekmezci, 4+4+4’e karşı 11 Eylül’de yürüyüş kollarıyla başlayıp 15 Eylül’de Ankara’da yapılacak olan mitingle sona erecek eylemlere katılma çağrısı yaptı. Eylem sonrası Eğitim Sen tarafından belediye konferans salonunda panel düzenlendi.

İZMİR VE MUĞLALI EMEKÇİLER YÜRÜDÜ

Muğlalı ve İzmirli kamu emekçileri 4+4+4 eğitim sistemine karşı yürüdü.

İzmir Basmane Meydanında bir araya gelen kamu emekçileri, Gazi Bulvarını izleyerek Konak Meydanına yürüdü. “”Gerici faşist eğitime son”, “AKP elini eğitimden çek”, “karanlığa teslim olmayacağız” gibi sloganların atıldığı yürüyüş boyunca, AKP’nin eğitim sistemini protesto eden çok sayıda döviz ve pankart da taşındı. Yürüyüşe HDK bileşeni partilerin yanı sıra TKP, ÖDP gibi partiler ve CHP milletvekilleri de katıldı. Konak eski Sümerbank önünde yapılan basın açıklamasında konuşan KESK İzmir şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Veli Atanur, “Emek ve demokrasi güçleri olarak, çocuklarımızın geleceğini ipotek altına alan bu tehlikeye karşı, eğitim ve geleceğimizin AKP hükümetinin içinde bulunduğu ideolojik hedeflere kurban edilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var

SONRAKİ HABER

Arap basınında Erdoğan ve Davutoğlu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...