12 Eylül 2018 01:10
Son Güncellenme Tarihi: 12 Eylül 2018 06:32

CHP'li Torun: Belediye başkanının başarı profili kararı belirleyecek

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'la yerel seçimleri konuştuk: Başarılı belediye başkanlarıyla yola devam edeceğiz.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun (Fotoğraf: Metin Aktas/AA)

Paylaş

Çağrı SARI
Ankara

CHP Genel Merkezinde hummalı bir çalışma söz konusu. Üst üste yerel seçim gündemli MYK toplantıları yapılıyor, Parti Meclisi toplanıyor. Yaklaşan yerel seçimler için illerin, ilçelerin hatta mahallelerin yapısı ince ince raporlanıyor, bunlar MYK’ye sunuluyor. CHP yerel seçim stratejisini ‘halkla ittifak’ olarak açıkladı. CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile Genel Merkezde seçimlere ilişkin sohbet ettik. Olası erken seçime kapılarını kapattıklarını söyleyen Torun’a 24 Haziran seçimlerine göre AKP-MHP ittifakı olduğu takdirde başa baş olan Eskişehir, Hatay gibi iller için nasıl bir yöntem izleyeceklerini sorduk. Torun, 24 Haziran seçimlerinde Eskişehir’de vekil kaybettiklerini hatırlattı fakat, yerel seçimlerin karakterinin genel seçim gibi olmadığını, bu illerde iddialarını sürdürdüklerini söyledi.

‘CHP’nin kalesi’ denilecek ilçelerde ön seçime gidip gitmeyeceklerine ilişkin de konuşan Torun, o ilçedeki başarıya, belediye başkanının profiline bakacaklarını söyledi.

‘GÜNDEMDE ERKEN SEÇİM YOK’

Ara ara erken yerel seçim tartışması gündeme geliyor. Partinizin bu konudaki tutumu nedir? Erken seçim talebiyle gelirse AKP, ne diyeceksiniz?
Gündemde erken seçim yok. Bunu gerektirecek bir şey de yok. Bizim zamanında belediye başkanları görevden alınırken çağrımız olmuştu. Belediye başkanlarını, ağlatarak, baskı kurarak istifa ettiriyorlardı. Kayyım atamışlardı. Biz o zaman da demiştik ki; madem öyle milletin iradesini gasbetmeyin, seçim yapalım... O zaman gerekçeler daha geçerli olmasına rağmen erken seçim yapmayan zihniyet, şimdi neyi gerekçe gösterecek? Zaten seçimlere kalmış 3-5 ay. Belediye başkanları da kendilerini ona göre ayarlamış, plan yapmış. Korkuyorlar, korkudan da ‘ittifak’ diyorlar. Biliyorlar ki içinde yaşadığımız süreçte halkın her geçen gün desteği azalıyor, her geçen gün kendileri için bir risk taşıyor. Ne kadar erken yaparsak yangından mal kaçırır gibi, ‘Halkın desteği azalmadan yaparsak, o kadar iyidir’ mantığı düşünüyorlar. Bunu da daha iyi yönetmek, vatandaşa daha iyi hizmet vermek, sorunu çözmek adına değil, tamamen kendileri daha fazla zayıflamadan, siyasi olarak güç kaybetmeden, iktidarda kalma istekleri adına yapılmış bir taleptir. Biz de bu talebi kesinlikle kabul etmiyoruz. Seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi’ye AKP ve MHP’nin ittifak yapması halinde 9 belediyeyi kaybedebileceğiniz ihtimalinden bahsetmişsiniz. Açar mısınız, böyle bir risk var mı?
Orada bir yanlış anlama var. Biz 24 Haziran seçim sonucuna göre alınan oylarla ilgili konuştuk. 24 Haziran seçimlerinin baz alınamayacağını, bazı iller için 24 Haziran sonuçlarının risk taşıdığını söyledik. Yerel seçim ve genel seçimin psikolojisi çok çok farklıdır. Sadece 24 Haziran seçim sonuçları baz alındığında, bazı illerde AKP-MHP birlikte girdiğinde oylar birbirine denk geliyor ve risk taşıyor. Böyle bir değerlendirmeydi. Yoksa o illerde asla bizim sorunumuz yok. Çünkü çok başarılı belediye başkanlarımız var. Mesele halk ittifakı. Halk da kendisini yönetecek kişi için parti ayrımı yapmaz. Bakın ben canlı bir örneğim. 2014 yerel seçimlerinde yüzde 36-38 civarında oy aldım. Aradan bir yıl sonra genel seçimlere gittik. Yüzde 24-25 bandında oy aldım. Yani insanların size bir belediye başkanı adayı olarak bakışı farklı. Daha az politik, daha az siyasi olarak görüyor. Daha çok aday profilli bir değerlendirme oluyor. Genel seçimlerde ise daha çok siyasi partiler öne çıkıyor.

Yine de ittifak yapmadığınız takdirde Eskişehir, Hatay gibi başa baş giden iller risk taşımıyor mu?
Yoo neden riskli olsun. Bu sizin söylediğiniz şey, 24 Haziran seçim sonuçlarına göre öyle... Ama yerel seçimler öyle değil. Ha düşünebiliriz... Ama Bu genel seçimler yerel seçimle kıyaslanamaz. Evet, Eskişehir’de milletvekili sayımız düştü ama orada Büyükerşen gerçeği var. Hatay’da Lütfü Savaş gerçeği var. Partili partisiz toplumun her kesimini kucaklayan belediye başkanları bunlar.

24 Haziran seçimlerinde zaman yetersizliği gerekçesiyle ön seçim yapmamanız epey tartışıldı. Şimdi yereller için ön seçim kararınız var, merkez yoklaması da olacak. Neye göre belirleyeceksiniz ön seçim ya da merkez yoklaması kararını?
Aday profiline bakılır, birbirine yakındır mesela ya da aday sayısına bakılır. Buralarda elbette burada örgütün tercihleri olacaktır.

BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANLARIYLA DEVAM

CHP’nin kalesi diye adlandırılan ilçelerde; Kadıköy, Çankaya, Muratpaşa, İzmir’in birçok ilçesi, örnekler çoğaltılabilir. Buralarda ön seçim yapılacak mı? Aday belirleme tutumunuz ne olacak?
Şu an için şurada ön seçim yapılacak, şurada merkez yoklaması yapılacak diyemem elbette. Ama bir yerde tartışmasız başarılı bir belediye başkanı vardır. Görevine devam ettiğinde oyumuzu artırmıştır artıracaktır, herkes hemfikirdir. Oralarda ön seçim yapmaya gerek yoktur Çünkü aday kendi profilini ortaya koymuştur. Ama başka yerde oyu düşmüştür artık başarısızdır. Seçim kazanması mümkün değildir. O da belirli değerlendirmelere tabii tutulur. Başarılı belediye başkanları ile devam ederiz. Başarısız olanlar için de belirli değerlendirmeler yapılır.

‘EN UFAK DETAYA KADAR ÇALIŞIYORUZ’

Ankara ve İstanbul için iddianız nedir?

Elbette iddialıyız... Dersimize en ufak detaya kadar, apartman ölçeğinde dahi çalışıyoruz. Bütün objektif değerlendirmelere kadar. Şu anda yöntemle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu yöntemi uygulayacak olan aday tespiti yapıldıktan sonra endişemiz olmayacağını düşünüyoruz. Şu an aday üzerinde değil ama nasıl bir aday olmalı çalışmasını yapıyoruz.

‘TARTIŞMA GEREKSİZ YERDEN BAŞLADI’

24 Haziran’da seçim sonuçlarını açıklama, seçim güvenliği gibi konularda CHP iyi bir sınav vermedi. Yerel seçimler için güvenlik endişeniz var mı?
Tartışma bir kere gereksiz yerden başladı. Bilgi eksikliği  söz konusu. Bu tartışmayı devam ettirmek istemiyoruz. Çünkü CHP seçim sonucunu bir an önce vereceğim diye değil en güvenli şekilde vereceğim diye iddia sundu. En güvenli sonucu vereceğim diye uğraştı. Şu kadar seçmen çift yazıldı diye konuşulan şeyler bilgi eksiliğinden kaynaklı. Öyle rakamlar yok.

ÖNCEKİ HABER

Köpeği otomobilin arkasında sürükleyen kişiye kamu davası

SONRAKİ HABER

TGC’den kağıt sorunu için medya zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...