12 Eylül 2018 03:20

Özgürlükçü Demokrasi davasına çağrı

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesinin Avukatı Özcan Kılıç, 6’sı tutuklu 14 çalışanın yargılandığı davanın bugün görülecek ilk duruşmasına çağrı yaptı.

Özgürlükçü Demokrasi logosu

Paylaş

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 6’sı tutuklu 14 çalışanının yargılandığı davanın ilk duruşması bugün (12 Eylül Çarşamba) görülecek. Gazetenin Avukatı Özcan Kılıç, herkesi gazetecilik mesleğine sahip çıkmaya çağırdı.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesine 28 Mart 2018’de kayyım atandı. 8 Temmuz 2018’de çıkarılan kanun hükmünde kararname (KHK) ile de gazete kapatıldı. Kayyım atandıktan sonra yapılan operasyon kapsamında gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul’un da aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklanırken 14 kişi hakkında dava açıldı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Uygur Kaan Arısoy tarafından hazırlanan iddianamede 14 gazeteciye, “Örgüt üyesi olmak”, “Örgüt propagandası yapmak”, “Örgüt yayınlarını basmak ve yayımlamak” suçlamaları yöneltildi.

Gazeteye kayyım atanmasına gerekçe yapılan soruşturmaya konu olan şikayetlerden biri PTT’nin basın savcılığına yapmış olduğu ihbar başvurusu. PTT’nin Avukatı Sedat Karakaş tarafından 12 Şubat 2018’de yapılan ihbara gerekçe olarak da PKK Lideri Abdullah Öcalan’a gönderilen gazeteler sunuldu.

‘TÜRKİYE’DE BİR İLK’

Afrin’e yönelik başlatılan operasyonla birlikte Özgürlükçü Demokrasi’nin 2 savcı tarafından inceleme altına alındığını belirten Gazetenin Avukatı Özcan Kılıç, bunun Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi. Görevlendirilen 2 savcının gazetenin çıkan her sayısındaki Afrin haberlerini raporladığını söyleyen Kılıç, “Raporladıkları bu haberleri savcılığa gönderiyorlar. Yani; gazeteye yapılan operasyon askeri operasyonla paralel yapılan bir operasyondur. Savcı, gazeteye dair kendi inisiyatifi yerine, TMSF üzerinden başvuru yapıyor. TMSF, sulh ceza hakimliğine başvurarak devrini istiyor. Sulh ceza hakimliği bu talebi kabul ediyor” diye ifade etti. TMSF’nin Anayasa’yı ihlal ederek gasp uyguladığını öne süren Kılıç, “Gazetenin yayımlanmasını engellediler. Bu dosyada, gazetecilik yargılanıyor. Bu davanın özü Efrin operasyonuna dair haberlerdir. Silahlı operasyon Efrin’de yapıldı. Siyasi operasyon da basına yapıldı” dedi.

‘HUKUKİ YOLLAR KAPATILMAK İSTENİYOR’

Daha önce TMSF’ye devredilen Özgürlükçü Demokrasi’nin, son çıkarılan KHK ile kapatıldığını hatırlatan Kılıç, bu kararla gazeteyle ilgili tüm hukuki yolların kapatılmak istendiğini belirtti. Kılıç, “Biz bu davalardan ceza alsak da tarih bizim yaptığımız haberlerden kaynaklı yargılandığımızı söyleyecek. Bu açıdan rahatız. 1992 yılından bu yana Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) verdiği kararlar da haklılığımızı ortaya koymaya yeter” ifadelerini kullandı. Kılıç, herkesi; gazetecilik mesleğine sahip çıkmaya çağırdığını dile getirdi. (İstanbul/MA)

FATİH POLAT: O GAZETEYE EKMEK VEREN FIRINCIYI DA ALIN

ÖNCEKİ HABER

Kalın: Emeklilikte yaşa takılanlar hükümetin gündeminde değil

SONRAKİ HABER

Gazetecilere yer yok: Köşe yazarlığı öldü mü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...