10 Eylül 2018 16:34

Sardes antik kenti UNESCO’dan iyi haber bekliyor

Manisa’da bulunan ve 5 yıl önce UNESCO'nun 'Dünya Miras Geçici Listesi’ne kabul edilen Sardes antik kentinin kalıcı listeye alınması talep ediliyor.

Fotoğraf: Emin Mengüarslan/AA

Paylaş

Salihli Turizm Derneği (SATURDER) Onursal Başkanı Mustafa Uçar, Sardes antik kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüslerinin UNESCO'nun 'dünya miras kalıcı listesine' alınmasını beklediklerini söyledi.

Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan ve şehircilik tarihi MÖ 1200’lü yıllara dayanan Sardes antik kenti, farklı medeniyetlerden ayakta kalmış yapıların da bulunduğu çok sayıda eseri bünyesinde barındırıyor. Batı Anadolu’da egemen olan Lidya’ya başkentlik yaparak altın madenciliği sayesinde elde ettiği zenginlikle döneminin en önemli merkezlerinden biri haline gelen antik kent, en parlak dönemini de Lidya uygarlığıyla yaşadı.

Dönemin önemli bilim adamları ve sanatçılarını kendisine çeken Sardes, “Karun kadar zengin” sözüyle de tanınan Lidya Kralı Karun dönemindeki zenginliğiyle dilden dile dolaştı.

Bugün antik kente gelenler, Lidya Tümülüs mezarlıklarını, çok tanrılı dinler zamanından kalan ve iyi korunmuş, dünyanın en görkemli tapınaklarından olan Artemis Tapınağı’nı, Antik Çağ’ın en büyük havrasını, Yuhanna İncili’nde bahsedilen kiliseyi, Roma döneminden anıtsal bir hamam ve gimnazyumu (Eski Yunan ve Roma’da, beden eğitimi ve spor etkinliklerinin yer aldığı, çevresinde revaklı avlular bulunan büyük bina) ile kente altın taşıdığı rivayet edilen Paktolos Nehri’ni (Sart Çayı) ziyaret edebiliyor.

‘KALICI LİSTEYE ALINMALI’

Sardes üzerine yaptığı araştırmaları kitaplaştıran Salihli Turizm Derneği (SATURDER) Onursal Başkanı Mustafa Uçar, yaptığı açıklamada, Sardes antik kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüslerinin 2013 yılında Dünya Miras Geçici Listesi’ne alındığını ve 5 yıldır bu listede beklediğini söyledi.

Uçar, “İnsanlığa para gibi finans dünyasını ortaya çıkartacak, ticareti geliştirecek, takası ortadan kaldıracak bu kadar değerli veriler sunan bir yerin UNESCO’da geçici listede olması garipsenecek bir durum. Geçici listeden kalıcı listeye alınmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

(Manisa/AA)

ÖNCEKİ HABER

Süslü Kadınlar 60 ilde pedal çevirecek

SONRAKİ HABER

Nihat Doğan'dan şikayetçi olan aile şikayetlerinden vazgeçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...