11 Eylül 2018 00:31
Son Güncellenme Tarihi: 11 Eylül 2018 06:39

'Yerellerde geniş demokrasi birliği sağlanmalı'

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, yerel seçimde oluşturulması gereken birlikteliğe işaret etti.

Fotoğraflar: AA-MA

Paylaş

Çağrı SARI
Ankara


Eylül ayı partiler için toplantı ayı oldu. Tüm siyasi partiler, yerel seçimlerde izleyecekleri yolu belirlemek için üst üste toplantılar yapıyor. AKP- MHP ittifak yapacağını açıklarken CHP ittifak için ‘Milletle yapacağız’ dedi. HDP ise yerellerde geniş bir ittifaka ‘evet’ diyor. Peki Mecliste olmayan ama yerellerde etkili çalışmalar yapan muhalefet ne yapacak?

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş’a sorduk... Her iki parti de hummalı bir toplantı sürecinde. Stratejilerini belirlemek için yerelde ve genelde üst üste görüşmeler yapıyor.  Gürkan ve Taş demokrasi güçleri ile oluşturulacak birlikteliğe işaret ediyor. Her iki isim de yerel seçim tartışmalarını olası krizle mücadele yöntemleri ile beraber yapmak gerektiğine vurgu yapıyor.

EMEP: GELEN KRİZDEN BAĞIMSIZ DÜŞÜNEMEYİZ

EMEP toplantı süreci yürütüyor. Bir yandan yerellerde görüşmeler yaparken genel merkez yöneticileri de önümüzdeki günlerde bir araya gelerek yol haritasını belirleyecek, alınan kararları kamuoyuyla paylaşacak. Emek Partisi, 24 Haziran seçimlerinde yürüttüğü, halk demokrasisi  üzerinden siyasal rejim tartışmasını yerel seçimlerde de sürdürecek. EMEP yöntem olarak yerellerde, demokrasi güçleri ile oluşturulacak demokratik platformların ortak adaylarıyla seçimlere girmeyi esas alacak.

EMEP yerel seçim tartışmaları yaparken olası bir krizin yıkıcı sonuçlarını, ekonomideki kötü gidişata dair nelerin yapılacağını da konuşmak gerektiği kanısında. Önümüzdeki dönem yapılacak seçimlerin de sağlıklı olmayacağı kanısında olan EMEP, 24 Haziran sürecini işaret ediyor. Zira, 24 Haziran seçimlerinde kararın alınışından, sandık sonuçlarının ilan edildiği süreye kadar bir çok adaletsizlik yaşandığına dikkat çekiyor. Bu süreçte AKP’nin ‘Tek adam rejimini örmek için’ tüm kuralları askıya aldığına vurgu yapıyor.

Seçimlere ilişkin EMEP’in tavrını sorduğumuz Genel Başkan Selma Gürkan, ekonomik kriz çanlarının çaldığı bu dönemde, ağırlaşan ekonomik koşulların tüm emekçi halkın çalışma ve yaşama koşullarını bugünden olumsuz etkilemeye başladığını ifade ediyor. Yerel seçim tartışmalarını krizden bağımsız düşünmemek gerektiğine işaret ediyor. Gürkan şöyle diyor: "Siyasal ve ekonomik koşulların işçi, emekçi başta olmak üzere bir bütün olarak halk kesimi için ağırlaştığı bir süreçte yerel seçimler gündeme gelmiş durunda. Siyasal baskılara, yasaklara ve hak gasplarına karşı, ağırlaşan ekonomik koşullara karşı, gelen krizin faturasını ödememek üzere emek güçlerinin, halk güçlerinin, ortak talepler etrafında, birleşik mücadelesini örgütlemek, şayet yerel seçim konuşulacak ise bu mücadelenin bir parçası olarak değerlendirmek gerekir."

ÖDP: KRİZE KARŞI MÜCADELE ÖNCELİKLİ OLMALI

ÖDP ise yerel seçimlere dönük yol haritasını 15-16 Eylül tarihlerinde Ankara’da yapacağı Parti Meclisi toplantısında belirleyecek. ÖDP, yerel seçim sürecini yerelde siyasal-toplumsal güç biriktirme, yerel demokrasi pratikleri geliştirme süreci olarak önemsiyor. Fakat, merkezi düzeyde yapılan ittifakları doğru bulmuyor. Seçimler için yerelde bütün demokrasi ve emek güçlerinin meclisler temelinde, yerel hizmetlerin demokratikleştirilmesi, kamusal nitelik kazanması açısından ‘Yerel yaşamın ekolojist hassasiyetini savunan bir program’ etrafında bir araya gelmesi gerektiğini savunuyor. ÖDP, bu yöntemi benimsemiş adayların halkın katılabileceği ön seçimlerle belirlenmesi gerektiğini düşünüyor. ÖDP yerel seçimlere ilişkin çalışmasını bu yönüyle yapacak.

ÖDP de muhalefetin yerel seçimler için hazırlık yaparken bu hazırlığı krize karşı mücadeleden bağımsız yürütemeyeceğini, hatta seçimlerin krize karşı mücadelenin üstünü örtmemesi gerektiğini tartışıyor.

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, yerel seçimde yasal ittifaklar söz konusu olamayacağı için fiili ittifaklar olacağını, bunun da tabanda karşılık bulup bulamayacağının belirsiz olduğunu düşünüyor. Zira Taş’a göre yerel seçimlerde karakteri gereği belirleyici olan yerel dinamikler.

TİP, TASLAK METİN YAYIMLADI

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kurucu Meclisi ise seçim komisyonunu oluşturdu, taslak metin hazırladı. Ancak somut taktikler için toplantılar yapmaya devam ediyor. TİP, yerel seçimlerde gösterilecek adayların ön seçimle belirlenmesi gerektiğini savunuyor. Adayların seçim programlarının da , halk meclisleri tarafından belirlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ay sonunda ABD’ye gidiyor

SONRAKİ HABER

Jim Carrey: Sosyalizme evet demek zorundayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...