10 Eylül 2018 13:37

Hasankeyf’te bir türbe daha taşındı

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’teki İmam Abdullah Zaviyesi, dün sabah yeni yerine taşındı.

Fotoğraf: Hasan Namlı/AA

Paylaş

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’te bir yandan yıkım sürerken, diğer yandan kimi tarihi eserler yeni yerine taşınıyor. Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı’nın ardından bu kez İmam Abdullah Zaviyesi’nde bulunan türbe yeni yerindeki Arkeopark’a bir saat kırk dakikalık sürede taşındı.

Taşıma işlemi 37 hidrolik kriko ve 256 tekerlekli SPMT aracı ile yapıldı.

5 ESER DAHA TAŞINACAK

Taşıma işlemi sırasında polis ve jandarma etrafı ablukaya alırken Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, taşıma işlemi hakkında bilgi verdi. Teknik detaylara değinen Dağdeviren, “Hasankeyf’te 5 eser daha taşınacak. Burada yapacağımız işlemler devam edecek. Kızlar Camisi var, Süleyman Han Cami var, Koç Cami var, el- Rızık Cami var, Orta Kapı var ve burada da yine önemli mimari parçaların taşınması, bazılarının yerinde korunması ile ilgili işlemlerimiz devam edecek. Dicle Vadisi’ndeki yapmış olduğumuz dolgular ve aynı zamanda mağaraların korunması, gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarımız aynı şekilde devam ediyor” dedi.

Yapılan açıklamaya Hasankeyfli yurttaşlar katılmazken, İmam Abdullah Zaviyesi’nin içinde bulunan Minaresi ve müştemilat kısmının ise önümüzde günlerde taşınmasına devam edilecek. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Muharrem ayı başladı (11 Eylül 2018)

SONRAKİ HABER

Öcalan’ın ailesinden 'tecridi kaldırın' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...