10 Eylül 2018 12:58

CHP Sözcüsü Öztrak: İktidarı önlem almaya davet ediyorum

CHP'li Faik Öztrak, ekonomideki sorunun ciddi olduğunu ve her geçen gün arttığını belirterek, 'İktidarı bir an önce önlem almaya davet ediyorum.' dedi

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK)  gündemine ilişkin parti Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi. MYK gündeminde ekonomi ve dış politikadaki son gelişmeler ile eğitim sorunları ve idari konular ele alındı.

Öztrak, ekonomik krize değinerek, “Ekonomi de ki yangın hala söndürülmedi. Yangını söndürecek bir plan hala yok. Merkez Bankası fiyat istikrarına ilişkin açıklama yaptı, enflasyon rekor kırdı ama her şey yolundaymış gibi bekleniyor. Demek ki merkez bankasının önemli riskler sözcüğü gerçekleri yansıtmıyor.. Millete 24 Haziran öncesi ne dendi? ‘24’ünde kardeşinize bu yetkiyi verin faizle, krizle uğraşmayın’ dendi. Millet size etkiyi verdi ama sizden tık yok. Millete aspirin yutturmaya devam ediyorsunuz. Bu dönemde büyümüz yüzde 5.2 olmuş. Bu büyüme rakamı 24 Haziran öncesi ekonominin sıcak parayla hormonlandığı bir dönemde gerçekleşti. Bütün bunlara rağmen mevsim ve takvim etkilerinde arındırıldığında büyüme yüzde 0.4” değerlendirmesi yaptı.

‘TÜRKİYE’NİN MESELELERİNE KAFA YORDUNUZ MU?​’

Öztrak, dış politikaya dair ise şunları söyledi: “Suriye’de yeniden yükselen ateş ve göç dalgasıyla birlikte ciddi sorunlarımız var. Bununla ilgili yurt dışında toplantılar yaptılar. İran’a gittiler. Aile boyu katılım sağlamışlar. Londra’dan, New York’tan borç bulamazsak Çin’den Katar’dan borç alırız diyorlar. Ama  sadece konuşuyorlar.  Ekonomiyi gereği gibi takip etseydiniz, rantçılık yapmak yerine ekonomiyi güçlendirseydiniz elin olğlu bize kafa tutar mıydı?  Türkiye’nin dış meselelerine kafa yordunuz mu?​”

‘ÖNEMLİ BEŞERİ SERMAYE KAYBI VAR’

TÜİK verilerine dayanarak Türkiye’de son dönemde önemli bir beşeri sermayenin kaybolduğunu dile getiren Öztrak, “ TÜİK verilerine göre 2016 yılında  yabancı ülkeler göç eden 69 bin kişi göç etmiş. Geçtiğimiz yıl ise 113 binin üzerinde bir sayı. TÜİK’in açıkladığı göç rakamlarının üzerinde ciddi durmalıyız. Gençlerimize umut daha çok demokrasi güçlü ve istikrarlı bir ekonomi ve kapsayıcı bir devlet politikası ile olur” diye konuştu.

‘HALK BANK MESELESİ HAFİF DEĞİL’

Öztrak, “Bir diğer önemli konulardan biri de Halk Bank meselesi. Halk Bankası’nda ki yanlış kur ile ilgili olarak bağımsız denetleme kuruluşunun denetlemesi lazım. Olay hafif değildir. Yarım saatte gece vakti kimden haber alınıp da ucuz döviz alındı” diye ekledi.

‘CİDDİ GIDA KRİZİ İLE KARŞILAŞABİLİRİZ’

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öztrak, ekonomik büyümeye dair soruya şu yanıtı verdi: “Ekonomi masası Ziraat Odasıyla  yaptığı ziyaretler sonrası yaptığı değerlendirmeler sonucu, gerek üretim gerek verim gerek kalite konusunda ciddi düşüşlerin yaşanabileceği düşüşlerin  anlattı arkadaşlarımız. Çiftçinin devletten alacağı 100 milyar dolara ulaştı. Buna karşılık çiftçinin de bankalara 106 milyar dolar borcunun olduğu ortaya çıktı. Bu süreç böyle devam ederse ciddi gıda krizi ile karşı karşıya kalabiliriz. Sıkıntı her geçen gün artıyor. Ama dönüp bakıyoruz. Ortada bu sıkıntıyı aşabilecek gerçekçi bir plan yok. İktidarı bir an önce önlem almaya davet ediyorum. AKP’nin ülkeyi bir bankacılık krizi ile karşı karşıya bırakmaması lazım.”

İTTİFAK MESELESİ

Yerel seçimlerde CHP gündeminde bir ittifakın mümkün olup olmayacağı sorusuna ise Öztrak, “İttifak yok. Bu seçimde millet kendine en iyi hizmet edecek adayı seçecek. Milletin seçeceği adaylara ipotek kurmak istiyorlar cephe mantığıyla. Bu cephe mantığının hiç kimseye yararı yok” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay'dan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun itirazına ret

SONRAKİ HABER

EMEP’ten grevdeki Süperpak işçilerine destek ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...