10 Eylül 2018 23:31

Kayserili işçilerden çağrı: İşten atmalara karşı tek vücut olmalıyız

Kayseri'de çeşitli iş kollarından işçiler, ekonomik sıkıntılara karşı bir araya geldiği toplantıda ortak çağrıda bulundu: 'Tek vücut olmalıyız'

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Kayseri’de metal, tekstil, mobilya ve kamu iş kollarında 14 işletmeden işçiler, ekonomideki sıkıntıyla birlikte yaşanan işten atmalara karşı neler yapabileceklerini konuşmak üzere bir araya geldi. Ülke ekonomisindeki kötü gidişatın ‘ev ekonomisine’ de ciddi bir yansımasının olduğunu dile getiren işçiler, “Sürekli bizden fedakarlık bekleniyor. Asıl patronlar fedakarlık yapmalı” dedi. Patronların krizi fırsata çevirdiklerini söyleyen işçiler, “Tüm sendikalar ile işçiler birlikte hareket etmeli, işten atmalara karşı tek vücut olunmalı” dedi.

‘İŞÇİ ÇIKARTIP,STOK YAPIYORLAR’

Uzun süredir tekstil fabrikasında çalışan bir işçi fedakarlık istenmesine tepki gösterdi. İşçi, “Yıllardır tekstil fabrikalarında çalışıyorum. Fabrikada patron, yok dolar artmış, iplik yokmuş vs. diyerek parça parça işçi arkadaşlarımızı kapı önüne koydu. Ama meselenin aslı öyle değil. İplik yok diyorlar ama stok yapmaktan da geri durmuyorlar. Daha fazla kâr etmek için işçi çıkartıp, stok yapıyorlar. Sonra bizden fedakarlık bekleniyor” dedi.

Kayseri’de sendikaların çoğunlukla hep patronların dediğini yapar hale geldiğini söyleyen Hak-İş’e bağlı bir sendikaya üye olan işçi, “Üye olduğumuz sendikaların hepsi birbirine benziyor. Çoğu patron eliyle getirilmiş. Haliyle işçi adına bir şey söyleyen yok. Kayseri OSB’de yüzlerde işçi işten çıkarıldı. Her fabrika üçer beşer ya da toplu şekilde işten atıyor. Nerede bu sendikalar? İşçiyi ne zaman hatırlayacaklar? Ne yapacağımızı biz konuşup, sendikalara isteklerimizi dayatmalıyız” diye konuştu.

‘KRİZLERE EN BÜYÜK CEVAP: ÖRGÜTLENMEK’

Yapılan toplantıda 2002 ve 2008 krizlerindeki yaşanılan sürece de değinildi. O dönemi yaşayan işçilerden biri şunları söyledi: “İşçilerde işimi kaybederim korkusu hâlâ hakim. Haksız yere bu süreçte ücretlerimiz kesiliyor. Ses çıkartan yok. Neden? Çünkü her işçinin kredi borcu var. Ama geçmiş krizlerde en çok işten çıkarılan işçiler, örgütsüz işçiler olmuştur. Kriz belirtilerine ve işten atmalara en büyük cevaplardan birini daha fazla örgütlenerek verebiliriz.”

Temel tüketim maddelerine gelen zamları hatırlatan bir mobilya işçisi de “Her şeye zam geliyor, aldığımız ücret yetmiyor. Bir ürüne bir ayda üç defa zam geldiği oluyor. Hiçbir şeye yetişemez haldeyiz. Okullar açılacak, çocukların kırtasiye masrafları iki katına çıkmış. Salçalık domates bile geçen yıl 30-40 kuruştu şimdi 1.5 lira olmuş. Hele bir de kış gelsin, doğal gaza gelen zam o zaman hissedilecek” dedi.

‘İŞÇİLER ELİNİ SENDİKALAR VÜCUDUNU KOYMALIDIR’

Patronların vergilerinin silindiğine değinen bir Simfer işçisi de “Herkesten fedakarlık istendi ama işçilerin sırtına yük daha fazla bindi. Ülkemiz gelen zamlar ile yaşanmaz bir hale geldi. Patronların vergileri silinirken, işçiler işten atıldı. Evine ekmek götüremedi. Kriz dönemlerinde sendikalara çok büyük iş düşüyor. İşçiler elini taşın altına koyuyorsa, sendikalar vücudunu koymalıdır” diye konuştu.

Patronların “İş yok, ücretsiz izin kullanacaksınız” sözleri yerine işçiler, “Üç vardiya değil de, 6.5 saat çalışma yapıp 4 vardiyaya geçilsin. Hem işten çıkarma olmaz hem de istihdam artar” dedi. “İşten atmalar yasaklansın, krizin yükünü işçiler değil, patronlar ödesin” diyen işçiler tüm sendikaların görüş ayırt etmeksizin işçilerle bir araya gelmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.

‘EK ZAM TALEBİYLE MÜCADELE EDECEĞİZ’

El ilanları ile bölgedeki işçileri bilgilendireceklerini ifade eden işçiler, zamlar karşısında asgari ücretin erimesine karşılık ek zam talebiyle mücadele edeceklerini, sendikaların bu süreçte ortaklaşması için görüşmeler yapacaklarını, işten çıkarmalara karşı imza kampanyası başlatacaklarını kararlaştırdı.

‘İŞÇİLER BİRLEŞİRSE KAZANIR, YOKSA HEP KAYBEDER’

İşçiler, Suriyeli mülteci işçilerin düşük ücretle çalıştırılması konusunda ikiye bölünüyor. Bir bölümü “Bizi işimizden ediyor” diye düşünürken, bir bölümü ise bu meseleye “Patron kafasıyla değil, işçi gibi bakmalıyız” diyorlar. Savaşların ülke ekonomisini gerilettiğini ve işçileri yoksullaştırdığına değinen eski bir Boyteks işçisi, “Krizi Suriyeliler çıkarmadı. Ama patronlar krizi fırsata çevirip, Suriyelilere ucuz işçi gözüyle bakıyor. Yedekte, cepte tutuyor. Krizi bahane ederek işten atıyor ve daha ucuza Suriyeli işçileri işe alıyor. Burada suç kimin, patronların mı? Suriyeli işçilerin mi? İşçiler etnik köken ayrımı yapmadan birleşirse kazanır, yoksa hep kaybeder” diye konuştu.

KAYSERİ’DE İŞTEN ATMALAR SÜRÜYOR

Edindiğimiz bilgilere göre Kayseri OSB’de ve Mimarsinan OSB’de yaşanan işten atmalar sürüyor. Bayram öncesi Türk Metal’in örgütlü olduğu Has Çelik’te 60 işçi, Şirikçioğlu Tekstil’de 30’un üzerinde işçi, Öz Ağaç-İş’in bulunduğu Ergül Mobilya’da 30’un üzerinde işçi işten çıkarıldı. Bayram sonrasında da işten atmalar devam etti. Özellikle mobilya ve tekstil iş kollarında İpek Mobilya, Fleksit Büro Mobilyaları, Çetinkaya Tekstil, His Tekstil, Silteks ve İstikbal’e üretim yapan işyerlerinde işten atmalar yaşandı. Devamının geleceği de işçiler arasında konuşuluyor. Mimarsinan OSB’de ise toplamda 300 işçinin üzerinde işten çıkarma yaşandı. Bir asansör fabrikasında 30 işçi, yine diğer bir asansör işletmesinde 120 işçinin işine son verildi. Ayrıca küçük işletmelerin ve atölyelerin kapandığı bilgisine ulaşıldı.

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınan Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Ekonomist Sönmez: 5.2'lik büyüme bugüne ait değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...