10 Eylül 2018 10:08

Cumartesi Annelerinden, Süleyman Soylu hakkında suç duyurusu

Cumartesi Anneleri, eylemlerini yasaklayıp kendilerine hakaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Galatasaray'daki oturma eylemlerinin 700'üncü haftasından itibaren başlayan yasak ve polis şiddetine karşı Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'nda suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Adliyesi önünde, "Kayıplarımızı aramaktan vazgeçemeyeceğiz" pankartı açan kayıp yakınları "Hakaretlerini Soylu'ya iade ediyoruz",  "Hukuk dışı yasaklara hayır" dövizleri açtı. Açıklamaya HDP Milletvekilleri Ahmet Şık, Ali Kenanoğlu, Saruhan Oluç katıldı.   

‘ANAYASA VE YASALARA AYKIRI’

İnsan Hakları Derneği(İHD) İstanbul Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri, 700. hafta eylemindeki polis saldırısı ve gözaltı sırasında uygulanan şiddeti aktararak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kayıp yakınlarına yönelik açıklamalarına tepki gösterdi. Yoleri, yasak ve gözaltında yaşanan kötü muamelenin anayasaya ve uluslararası yasalara aykırı olduğunu ancak üç haftadır yasağın devlet tarafından sürdürüldüğünü söyledi. Yoleri, "Üç ayrı suç duyurusu gerçekleştirdik. İlk olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun hakaret ve tahrik içerikli açıklamaları için suç duyurusunda bulunduk. Galatasaray Meydanında hiçbir suç işlenmiyor. 'Kişinin hatırasına hakaret edilmiştir' ve 700. hafta eylemine yönelik yasak kararı ve polis şiddeti nedeniyle sorumlular hakkında suç duyurusu yaptık" diye konuştu.

‘TEK MUHATABIMIZ ERDOĞANDIR’

İHD Istanbul Şubesi gözaltında kayıplara karşı komisyon adına konuşan Sebla Arcan, "Kayıp yakınları 23 yıldır bu mücadeleyi sürdürüyor. 699 hafta boyunca hiçbir sorun yaşanmamış bir eylemden bahsediyoruz. Türkiye'nin en uzun eylemi.  Yaptığımız eylemde hiçbir suç unsuru yoktur" dedi. 2011 yılında dönemin Başbakanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Arcan, "ne değişti" diye sorarak, muhataplarının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Arcan, "Biz devletin inkar edemeyeceği şekilde gerçekleri ortaya koyuyoruz. Bizim anlattıklarımız gerçek ve hakikat bundan korkuyorlardı" diye konuştu. Arcan, 23 yıldır olduğu gibi bundan sonra da yasaklara rağmen mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

'BEN ANAYIM ANA'

Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız da, Soylu'nun hakaretlerine tepki göstererek şunları söyledi: "Bizim haklı davamız var ve kimse bunu engelleyemez. Biz davamızında kayıplarımızında yanındayız.  Ben anayım ana. Oğluma ne oldu öğrenmek istiyorum."

'ADALET İSTİYORUM ADALET ADALET...'

Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak da oğlunun hiçbir suçu olmadan katledildiğini ifade ederek, "Çocuğumun hiçbir suçu yoktu. Alıyorlar, öldürüyorlar, ormana atıyorlar. Hadi söylesinler neden böyle yaptılar? Bize neden kötü sözler söylüyorlar. Adalet istiyorum adalet adalet. Benim yerim  Galatasaraydır."

'BURADAKİ ANALARIN GÖZYAŞLARİ DINENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİM'

Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın kardeşi Fatma Kırbayır yıllardır abisini aradıklarını anlatarak kendilerinin "terörist" ilan edilmesine tepki gösterdi. Kırbayır, "Buradaki anaların gözyaşları dinene, abimin ve bütün kayıpların kemikleri bulunana kadar" mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. Kırbayır'ın kardeşi Mikail Kırbayır da haksızlıklara karşı tavır aldıklarını söyleyerek yakınlarınının devlet görevlileri tarafından gözaltında katledilip bedenlerinin kaybedildiğini belirtti. Kırbayır, "Bu suçsa bu suçu ölene kadar işlemeye devam edeceğiz" dedi.

'KAYIPLARIMIZI ARAMAYA DEVAM EDECEĞIZ'

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kız kardeşi İkbal Eren, Galatasaray Meydanı'nda vicdanlara seslenip adalet aradıklarını belirtti. Eren, 700. haftada gelen yasak kararı ile hakikatin üstünü örtmeyeceklerini ve bu mücadelenin engellenemeyeceğini vurguladı. Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun ise 699 hafta kimseye hakaret etmediklerini ifade etti. Kendilerine yapılan hakareti sahiplerine iade ettiklerini söyleyen Tosun, "Biz haklıyız, bu hak gücümüzle meydanlarda olmaya, kayıplarımızı aramaya devam edeceğiz" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yeni Şafak: Türkiye, 20 bin ÖSO mensubunu İdlib’e gönderecek

SONRAKİ HABER

Foça’da denize fuel oil bırakan gemide yeni araştırma yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...