12 Eylül 2012 11:16

Katalanlar bağımsızlık için yürüdü

İSPANYA’nın Barcelona kentinde yaklaşık bir buçuk milyon kişi bağımsızlık için yürüdü. İspanya’dan ayrılmak isteyen Katalanlar, İspanya’nın bölgelerinin bütün zenginliğini aldığını iddia ediyor.Her yıl Barcelona’nın İspanya tarafından kuşatılmasının yıldönümü olan 11 Eylül&rsquo

Katalanlar bağımsızlık için yürüdü
Paylaş

İSPANYA’nın Barcelona kentinde yaklaşık bir buçuk milyon kişi bağımsızlık için yürüdü. İspanya’dan ayrılmak isteyen Katalanlar, İspanya’nın bölgelerinin bütün zenginliğini aldığını iddia ediyor.
Her yıl Barcelona’nın İspanya tarafından kuşatılmasının yıldönümü olan 11 Eylül’de yapılan gösteriye bu yılki katılım önceki senelerin kat kat üstünde oldu. Barcelona kentindeki eyleme polise göre 1.5 milyon kişi katıldı. Bazı gazeteler bu sayıyı 2 milyon, bazı gazeteler ise 600 bin kişi olarak belirtti. Renk cümbüşünün yaşandığı büyük eylemde katılımcılar “Katalonya, yeni Avrupa devleti” sloganları attı.
İspanya’daki ekonomik kriz ülkedeki ayrılıkçı akımları tetikliyor. Katalonya, İspanya’nın en zengin bölgesi durumunda. Halk, İspanya’nın Katalonya bölgesinin tüm zenginliklerini sömürdüğünü, yanlış politikalar nedeniyle düşülen ekonomik krizin hak etmedikleri halde Katalanlara da yansıdığını belirtiyor.
Özerk Katalonya’nın başkenti Barcelona, refah düzeyini korumak için geçen ay Madrid’den 5 milyar avro kurtarma paketi sağlamasını istemişti. Bölgede yapılan referanduma göre halkın yüzde doksanı bağımsızlık istiyor.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise Katalonya’nın mali özerklik kazanmasının ekonomik krizle mücadeleye iyi bir etkisi olmayacağını belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘RTÜK 12 Eylül’ü devam ettiriyor’

SONRAKİ HABER

Öv-Der Bursa Şubesi kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa