09 Eylül 2018 11:50

İsveç’in 15 kentinde iklim yürüyüşleri

İsveç’in 15 kentinde yürüyüş yapan binlerce kişi, yetkilileri küresel bir krize dönüşen iklim değişikliklerine karşı önlem almaya çağırdı.

Fotoğraflar: Murat Kuseyri/EVRENSEL

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

ABD’nin Kaloriforniya eyaletinde 12-14 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan Küresel İklim Eylem Zirvesi öncesi fosilsiz bir gelecek talebiyle düzenlenen yürüyüşlere her yaştan ve her meslek grubundan insanlar katıldı.

Stockholm’deki etkinlikler Kungsholmen semtinde bulunan Rolamshov Parkı’nda başladı.

‘KALPLER İKLİM İÇİN ÇARPIYOR’

“Kalpler iklim için çarpıyor” parolasıyla düzenlenen gösteride bir konuşma yapan ‘İklim İsveç’ adlı örgütlenmenin sözcüsü Jonas Bane,dünyada gerçekleşen doğal felaketlerin artmasından sonra insanlarda iklimin korunması bilincinin geliştiğini ve sadece çevre kuruluşlarının değil pek çok sivil toplum örgütü ve siyasi partinin düzenlenen yürüyüşlerde yer aldığını söyledi.

Gösteride, hükümet ve partilerin iklim değişikliklerine karşı önlem alması talebiyle parlamentonun önünde 1 ay oturma eylemi yapan 15 yaşındaki Greta Thunberg de bir konuşma yaptı.

Kendisine destek veren 3 okul arkadaşı ile birlikte sahneye çıkan Thunberg, tüm siyasi partilerin iklimi önemsediklerini söylemelerine rağmen pratikte buna uygun davranmadıkları için bir grup arkadaşıyla birlikte parlamento önünde oturma eylemi yaptıklarını söyledi.

SİZİN SUSKUNLUĞUNUZ HER ŞEYDEN DAHA KÖTÜ

Pek çok insanın iklimdeki değişiklikleri görmezden gelmeyi yeğlediğini söyleyen Thunberg, ”Sizin suskunluğunun her şeyden daha kötü. Yeni kuşakların geleceği sizin ellerinizde. Pek çok kişi İsveç küçük bir ülke ne yapabiliriz diyor. Ama düşünün bir kaç küçük kızın bir kaç hafta okula gitmemesi uluslararası medyada yer alabiliyorsa hepiniz bir arada pek çok şey başarabirirsiniz” dedi.

Tunberg’nin İsveç Paris Anlaşması’nın gereklerini yerine getirene kadar her cuma günü parlamento önünde eylemi sürdüreceğini açıklaması dakikalarca alkışlandı.

Konuşmaların tamamlanmasından sonra parlamentoya doğru geçen göstericilerden bazılarının kapitalizm karşıtı slogan attıkları gözlemlendi. Sol Parti ile Çevre Partisi Yeşiller’in geniş bir katılım gösterdiği yürüyüşe Çevre Partisi Yeşiller Eşbaşkanları Gustav Fridolin ve İsabella Lövin de katıldı.

ÖNCEKİ HABER

‘Aşı yaptırmak, toplum sağlığı için bir sorumluluk’

SONRAKİ HABER

İlaçlara zam geldi, ödenek sabit kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...