09 Eylül 2018 07:56

Türkiye’den Almanya’ya ‘demiryolları ihalesi’ teklifi

Türkiye’nin demiryolları ağlarının yenilenmesi ve yenilerinin yapılması için Almanya’ya 35 milyar avroluk ihale teklifinde bulunulduğu iddia edildi.

ARŞİV | Fotoğraf: TGr_79/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Türkiye’nin Almanya ile ilişkileri normalleştirmek için dev bir ihlale teklifinde bulunduğu ileri sürüldü. Der Spiegel dergisi tarafından “Erdoğan için bütün yollar açık” başlığıyla verilen habere göre, Türkiye’nin demiryolları ağlarının yenilenmesi ve yenilerinin yapılması için Almanya’ya 35 milyar avro değerinde ihale teklifinde bulunduğu iddia edildi.

İddiaya göre, proje Siemens tekeli öncülüğünde kurulacak konsorsiyum tarafından hayata geçirilecek.

‘SIEMENS’LE GÖRÜŞMELER OLUMLU’

Almanya’nın, demiryolu ihalesini maddi olarak desteklemesi ve devlet güvencesi vermesinin teklif edildiği ihale için kredinin hangi kurumlar tarafından sağlanacağı konusunda Berlin’de belirsizliğin devam ettiği dile getirildi.

Türkiye hükümeti ile Siemens arasında yapılan görüşmelerden olumlu sonuç çıkarken, kredi için Alman hükümetin de olumlu düşündüğü, ancak kaynağın devlet güvenceli kredilerle mi yoksa KfB bankası üzerinden mi sağlanacağı konusunda belirsizliğin olduğu kaydedildi.

Türkiye ile Almanya arasında Alman vatandaşlarının tutuklanması üzerine yaşanan gerilim sırasında Alman hükümeti, devlet güvenceli kredilere sınırlama getirmişti. Ancak bunun pratikte pek uygulanmadığı da sonradan ortaya çıkmıştı.

ÖNCE ÇİN İLE PAZARLIK YAPILDI

Der Spiegel’in haberinde, demiryollarının modernleştirilmesi için Türkiye ile Çin arasında görüşmeler yapıldığı, Çin’in 35 milyar faizsiz ve 10 yıl vadeli kredi vermeye hazır olduğunu, ancak Ankara’nın sonradan görüşmeleri büyük bir bağımlılık yaratacağı gerekçesiyle kesildiği de yazıldı.

Bunun üzerine aynı teklifin geçtiğimiz mayıs ayında dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından Almanya’ya yapıldığı da haberde yazıldı.

ALMAN BAKAN PATRONLARLA TÜRKİYE’YE GELECEK

Konuyla ilgilenen Alman Ekonomi Bakanlığı ise engellerin kaldırılarak projenin hayata geçirilmesinden yana. Bu çerçevede Ekonomi Bakanı Peter Altmeier, Ekim aynında geniş bir patron heyetiyle Türkiye’yi ziyaret edecek.

21 Eylül’de ise Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak ve 27-28 Eylül’de de Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya’yı ziyaret edecekler. Demiryolu projesinin bu görüşmeler sırasında da ele alınacağı tahmin ediliyor.

Alman Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Thomas Bareiß, Eylül sonunda Türkiye’ye yapmayı planladığı ziyarette bu konunun gündeme geleceğini doğruladı. Görüşmede, projenin finansmanının ele alınacağı, Ankara’nın Alman hükümetinden ihracat güvencesi ve faizi düşük kredi istediği öne sürüldü.

YİNE SIEMENS BAŞI ÇEKECEK

Kurulacak konsorsiyumun başıni çekecek olan Siemens’ten ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Siemens, geçtiğimiz Nisan ayında Velaro tipi 10 hızlı trenin 340 milyon avro karşılığında Türkiye'ye satılması konusunda Devlet Demiryolları (TCDD) ile anlaşma sağlamıştı. Siemens tekeli daha önce de Türkiye’nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini kazanmıştı. Siemens-Türkerler-Kalyon tarafından kurulan konsorsiyum, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gülizar Biçer Karaca, CHP'nin 95. kuruluş yılında mesaj yayımladı

SONRAKİ HABER

İran’daki idamlar İsveç’te protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...