10 Eylül 2018 05:54
Son Güncellenme Tarihi: 11 Eylül 2018 08:14

Cumhuriyet'te yönetim değişikliği sonrası çok sayıda isim veda etti

Cumhuriyet'te yaşanan yönetim değişikliği sonrası aralarında Çiğdem Toker, Aydın Engin, Güray Öz'ün de bulunduğu çok sayıda isim istifa etti.

Fotoğraf: Hilmi Hacaloğlu/VOA-Wikimedia Commons

Paylaş

Cumhuriyet gazetesinin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfında yönetimin değişmesinin ardından aralarında Çiğdem Toker, Aydın Engin, Güray Öz, Tayfun Atay, Bağış Erten, Kemal Can, Ahmet Tulgar, Bülent Mumay, Musa Kart, Ceyda Karan, Kadri Gürsel gibi çok sayıda isim gazeteden ayrıldığını açıkladı. Gazeteden ayrılanların sayısı 26'ya ulaştı.

Cumhuriyet gazetesi yazarları ve yöneticilerinin yargılandığı davada, gazeteciler aleyhine tanıklık yapan Alev Coşkun, cuma günü yapılan toplantıda Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun yerine ise Haber Koordinatörü Aykut Küçükkaya getirildi. Yazı İşleri Müdürleri Bülent Özdoğan ve Faruk Eren'in de görevden alınmasının ardından Özdoğan ve Eren istifa etti.

PEŞ PEŞE İSTİFALAR

Bu gelişmelerin ardına gazetede peş peşe istifalar geldi. 

T24'ün aktardığına göre istifa eden isimler şöyle: 

1.    Bülent Özdoğan
2.    Faruk Eren
3.    Murat Sabuncu
4.    Aydın Engin
5.    Çiğdem Toker
6.    Hakan Kara
7.    Musa Kart
8.    Melis Alphan
9.    Ahmet Tulgar
10.    Güray Öz
11.    Tayfun Atay
12.    Erdem Gül
13.    Kemal Can
14.    Bülent Mumay
15.    Ceyda Karan
16.    Mirgün Cabas
17.    Barbaros Şansal
18.    Mahir Ünsal Eriş
19.    Binnaz Saktanber
20.    Zeynep Miraç Özkartal Taner
21.    Ahmet İnsel
22.    Kadri Gürsel
23.    Aslı Aydıntaşbaş
24.    Bağış Erten
25.    Bülent Şık
26.    Müjde Yazıcı Ergin
27.    Kemal Göktaş 

İstifaların detayları ise şöyle; 

MURAT SABUNCU'NUN VEDA YAZISI YAYIMLANMADI

Murat Sabuncu’nun “Karanlığa karşı yaşasın Cumhuriyet” başlıklı veda yazısı gazetenin internet sitesine konmadı.

ERDEM GÜL GÖREVDEN ALINDI

Erdem Gül, yaklaşık 4 yıldır sürdürdüğü Cumhuriyet Ankara Temsilciliği görevinden, faks mesajıyla alındı. Aykut Küçükkaya; Ankara Temsilciliği görevine savunma muhabiri Sertaç Eş’in atandığını faks mesajıyla Erdem Gül’e bildirdiği iddia edildi. 

Gül daha sonra Twitter'dan, "Merak edenler için: Benim için önemli ve anlamlı olan künye bağı değil, gönül bağıdır. Biz künyeyle bağlı insanlar değiliz. Künyeler gelip geçerler ama aslolan bağ başkadır. Şimdilik bu kadar" paylaşımında bulundu.

YAZARLAR ARASINDAKİ İLK İSTİFA ASLI AYDINTAŞBAŞ'TAN GELDİ

Gazete yazarları arasındaki ilk istifa Aydın Aydıntaşbaş’tan geldi. Aydıntaşbaş istifa kararını dün "Cumhuriyet'teki dostların mağduriyeti ve verdiği demokrasi mücadelesi, altın harflerle tarihe geçmiştir. Ben de bundan sonra yazmamaya karar verdim" sözleriyle açıkladı.

KADRİ GÜRSEL AYRILDI

Gazetenin yazarlarından Kadri Gürsel de istifa ettiğini duyurdu. Cumhuriyet davasında cezaevinde tutuklu yargılananlar arasında olan Gürsel, Twitter’dan şunları yazdı: "Cumhuriyet Vakfı yönetiminde geçen cuma meydana gelen değişikliği izleyen haftanın ilk iş gününde gazeteye gönderdiğim istifa dilekçemin bugün alındığı, personel müdürlüğü tarafından teyit edildi."

ÖZGÜR MUMCU 'ARA VERDİĞİNİ' AÇIKLADI

Gazetenin yazarlarından Özgür Mumcu da, yazılarına 'ara verdiğini' duyurdu. Cumhuriyet gazetesinin tarihi isimlerinden Uğur Mumcu’nun oğlu olan Özgür Mumcu, gerekçeyi “roman ve akademi çalışmalarına” dayandırdı.

Özgür Mumcu, Twitter’daki hesabından şu açıklamayı yaptı: “Bir süredir yazmakta olduğum roman ve akademik çalışmalar sebebiyle köşe yazmaya ara vermek istiyordum. Bu düşüncemi hayata geçiriyorum. Demokrasi mücadelesine katkısını sürdüreceğine inancımı ve umudumu kaybetmediğim Cumhuriyet’i, hep olduğu gibi her gün almaya devam edeceğim."

KEMAL GÖKTAŞ DA AYRILDI

Gazetenin muhabirlerinden Kemal Göktaş da istifasını duyurdu. Göktaş veda ettiğini duyurduğu sosyal medya hesabında "Cumhuriyet Vakfı'na Saray destekli bir operasyonla el konulduğu aşikâr. Düşünün ki bu davanın böyle sonuçlanacağını ilk kez 2 yıl önce gazetecileri ve gazeteleri hedef göstermesiyle ünlü bir yandaş yazar yazmıştı. Cumhuriyet'teki bu “değişimden” sevinç duyanların listesi de bize büyük umutsuzluğumuzu hatırlatıyor: Söz konusu olan özgürlükler, barış ve demokrasi olduğunda iktidarın yanında hizalanan kesimlerin genişliği ne yazık ki bu iktidarın en büyük gücü.” ifadelerini kullandı. 

ÇİĞDEM TOKER: HOŞÇA KALIN

Pazar günü son köşe yazısını kaleme alan Çiğdem Toker, Cumhuriyet Vakfı’nın yeni yönetiminin yayımladığı açıklamanın Cumhuriyet davası iddianamesindeki suçlamaları hatırlattığını ve bu durumun da gitme vaktini haber verdiğini belirtti:

“Tartışmalı bir dava süreci sonunda gerçekleşen yönetim değişikliğinin ardından “Atatürk’ün Cumhuriyet’i” başlığını taşıyan dünkü açıklamanın, her duruşmasını izlemeye çalıştığım ağır ceza yargılamasında, Cumhuriyet davası iddianamesindeki çizgi değişikliği suçlamasını hatırlatması üzüntümün nedenlerinden biri.”

Toker’in veda yazısının tamamı için tıklayınız

AYDIN ENGİN: EYVAH, YAŞASIN, BEN YİNE GİDİYORUM

Gazetenin İlhan Selçuk dönemindeki yazı işleri müdürlerinden olan Aydın Engin de pazar günü yazdığı bir yazı ile istifa etti. Engin, yazısında "Cumhuriyet de benim için buraya kadarmış” ifadesini kullandı.

Engin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Ateşi ve ihaneti de gördük, elini taşın altına değil ateşe duraksamadan sokan kadın ve erkekler de tanıdık.
Cumhuriyet de benim için buraya kadarmış.

"Giderken eli boş gitmiyorum. İkramiyemi AKP Reisi'nin elinden alıp gidiyorum: Yargıtay'da sırasını bekleyen yedi buçuk yıl...

"Boşverin. Hapishane bilmediğim yer değil. İstanbul'un bütün sivil ve askeri hapishanelerinde defalarca konuk edildim. Bir Silivri kalmıştı...

"Eyvah yine gidiyor' diyenlere selam olsun, 'Yaşasın yine gidiyor' diyenlere eyvallah..."

Aydın Engin'in veda yazısının tamamını okumak için tıklayın.

HAKAN KARA: İNSANLAR BU GAZETE İÇİN YAŞAMLARINI YİTİRDİ

Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon sonrası 9 ay tutuklu kalan yazarlardan Hakan Kara, “Önce Cumhuriyet” başlıklı yazısında, “Cumhuriyet’in zarar görmesine kimse izin vermedi. Söz konusu olan Cumhuriyet’se eğer, yaşanan sıkıntıların, öfkenin, dargınlıkların önemi yoktu. İnsanlar bu gazete için yaşamlarını verdiler. Durum yine öyle. Cumhuriyet gazetesinde, mahkeme kararı gereği yeniden seçim yapıldı. Yeni bir yönetim belirlendi. İnternette bu değişimi sevinçle karşılayanlar var. ‘Tamam işte ne güzel oldu' diyenler. Üzgün olanlar, tepki gösterenler de var. Benim sözüm işte o üzülenlere. Elbette üzülebilir, Cumhuriyet’e kızabilirsiniz. Gazeteye mektup yazın, tıpkı tüm haber müdürlüğüm boyunca bana yaptığınız gibi yöneticilere telefon açın, görüşlerinizi dile getirin. Ama Cumhuriyet’i almaktan asla vazgeçmeyin” diyerek istifasını duyurdu.

HİKMET ÇETİNKAYA: AYRILMIYORUM

Yazar Hikmet Çetinkaya gazetede 8 Eylül Cuma günü gerçekleşen yönetim değişikliğinden sonra yaşanan istifa ve görevden almaları değerlendirirken, kendisinin ayrılmayacağını söyledi. 

Cumhuriyet yönetici ve yazarlarının hapsedilerek yargılandığı davada kendisi de ceza alan Çetinkaya, gazetedeki gelişmelere ilişkin olarak T24'ün sorusu üzerine açıklama yaptı. Davada savcılık tanığı olarak kürsüye çıkan Alev Çoşkun'un Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilmesi konusunda değerlendirme yapmak istemeyen Çetinkaya şunları söyledi:

"Gazeteden ayrılmıyorum. Bugünden itibaren yıllık iznimin bir bölümünü kullanacağım. Bütün amacım Cumhuriyet'in yaşamasıdır. Başka bir isteğim olamaz. Bu amaç doğrultusunda Cumhuriyet'te devam ediyorum."

BAĞIŞ ERTEN: HALİYLE BEN DE AYRILIYORUM

Cumhuriyet’in spor yazarı Bağış Erten de ayrılığını şu mesajıyla duyurdu:

"Haliyle ben de Cumhuriyet’ten ayrılıyorum. Mücadele ve deneyim dolu 3 yıldı. Müteşekkirim. İlk başlığım Ortaçgil'den Oyuna Devam’dı:'Biz hiç kaybetmedik desem yalan…' Son söz de onun: 'Yıkılan duvarlar gördüm/Coğrafyanın değiştiğini/Hiç kimse değiştiremedi/Güçlünün haksızlığını’"

Haliyle ben de Cumhuriyet’ten ayrılıyorum. Mücadele ve deneyim dolu 3 yıldı. Müteşekkirim. İlk başlığım Ortaçgil'den Oyuna Devam’dı:“Biz hiç kaybetmedik desem yalan...”Son söz de onun: “Yıkılan duvarlar gördüm/Coğrafyanın değiştiğini/Hiç kimse değiştiremedi/Güçlünün haksızlığını”

AHMET TULGAR: BUGÜN SON YAZIM YAYIMLANDI

Ahmet Tulgar da 36 hafta süren köşe yazarlığının bugün itibarıyla son bulduğunu duyurdu. Tulgar, sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı: 

"Bugün Cumhuriyet Pazar'da son yazım yayımlandı. 36 hafta sürdü. Beni Cumhuriyet Pa7ar'a davet eden dostum Tayfun Atay ve kutlama mesajlarını eksik etmeyen yine dostum Murat Sabuncu'ya ve elbette beni hep cesaretlendiren, mutlu eden sevgili okurlarıma çok teşekkür ediyorum.”

GÜRAY ÖZ: VEDA YAZISI YAZMAK İSTERDİM AMA OLMADI

Cumhuriyet Gazetesi Okur Temsilcisi ve Yazarı Güray Öz de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı.

"Cumhuriyet gazetesindeki görevlerimden ayrıldım. Bir veda yazısı yazmak isterdim ama olmadı, artık okurlarımın “Sondan Bir Önceki” başlıklı yazımı veda yazısı olarak kabul etmelerini diliyorum. Cumhuriyet’teki tüm arkadaşlarıma da hoşçakalın diyorum."

KEMAL CAN: EYVALLAH

Gazeteci Kemal Can, Cumhuriyet'ten ayrıldığını "Eyvallah" başlıklı yazısıyla duyurdu. Can, yazısında "'Cumhuriyet gazetesi kimin' tartışmasının tarafı, heveslisi olmayı hadsizlik kabul ederim. Fakat, bugün gazetecilik yaptıkları için ağır bedeller ödemiş, muhtemelen ödemeye devam edecek, gazetecilik yapmak için harcadıkları emeğin tanığı olduğum insanlara söylenenler ve yapılanlar, “hoş değil” sınırının çok ötesinde." ifadelerini kullandı.

BÜLENT MUMAY: KENDİNİ SARAY'IN CUMHURİYETİ'NDE BULMAK FENA ŞEYMİŞ

Hürriyet'te işten çıkarıldıktan sonra Cumhuriyet'te Dijital Medya Koordinatörlüğü görevine getirilen Bülent Mumay da istifasını yönetime verdiğini Twitter'dan duyurdu. Mumay,  "Basının sarayı Cumhuriyet’e gelmişken, 6 ay sonra kendini Saray’ın Cumhuriyeti’nde bulmak fena şeymiş. Murat Sabuncu’nun davetiyle katıldığım serüven “vaktiyle bir ihtimaldi ve çok güzeldi.” Az önce istifamı verdim ben de. Gazetedeki emekçi arkadaşlarıma cok teşekkür ederim. Onların da yolları açık olsun" dedi.

MUSA KART DA AYRILDI

Cumhuriyet davasında yargılanan isimlerden karikatürist Musa Kart da istifa eden isimler arasında yer aldı.

MELİS ALPHAN: NE ETİK DEĞERİM, NE VİCDANIM...

Doğan Medya Grubu’nun Demirören Holding’e satılmasının ardından Hürriyet gazetesinde yazmayı bırakan Melis Alphan da nisan ayında Cumhuriyet’te başladığı yazılarına son verdiğini duyurdu. Alphan, sosyal medya hesabı Twitter’dan şu paylaşımları yaptı:

"Cumhuriyet, benim için epey kısa bir yolculuk oldu. Olsun, yine de güzeldi. Bana dedemin gazetesinde yazma fırsatı verdikleri için Murat Sabuncu ve Tayfun Atay'a teşekkür ediyorum. Cumhuriyet’te kalıp yazmaya ne etik değerlerim ne vicdanım ne de hayat görüşüm izin verirdi."

AHMET İNSEL'İN YAZISI YAYIMLANMADI

Cumhuriyet yazarı Prof. Dr. Ahmet İnsel, yazısının yayınlanmadığını gazete basılınca öğrendiğini belirterek, gazete kalmayacağını açıkladı.
Birikim dergisinin internet sitesinden açıklama yayınlayan İnsel, cumartesi yayınlanmak üzere cuma günü gönderdiği yazısının yayınlanmayacağının dahi kendisine bildirilmediğini ifade etti. 

CEYDA KARAN: GİDENLERE GEÇMİŞ OLSUNİ KALANLARA BAŞARILAR 

Gazetenin yazarlarından Ceyda Karan da yazılarına son verdiğini Twitter üzerinden açıkladı. Karan, "Gidenlere geçmiş olsun kalanlara başarılar. Cumhuriyetsiz kalmayın" diye yazdı.

Gazeteci Mirgün Cabas da Cumhuriyet’e bugün son kez yazdığını duyurdu. Twitter hesabından “Yolları açık olsun” yorumunu yaptı.

Moda tasarımcısı Barbaros Şansal da Cumhuriyet Pazar’da yazdığı yazılarına son verdiğini duyurdu. 

Ayrıca Mahir Ünsal Eriş de Cumhuriyet Pazar’daki yazılarına son verdi. 

Yönetim değişikli sonrasında gazetenin Cumartesi eki yayın yönetmeni Zeynep Miraç Özkartal Taner de istifa kararı verdiğini açıklamıştı. 

AHMET ŞIK: ÜLKEYİ TALAN EDENLERLE BİRBİRLERİNDEN FARKLARI YOK

Eski Cumhuriyet gazetesi muhabiri HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da Cumhuriyet gazetesindeki dönüşüm için; 'Devleti yağmalayıp, ülkeyi talan edenlerle birbirlerinden farkları yok' ifadelerini kullandı.

“Bizleri tutuklatanlar, hapse atanların işbirlikçiliğini, yalancı muhbirliği ve tanıklığını yapanlar Cumhuriyet gazetesini işgalden kurtarmışlar. Devleti yağmalayıp, ülkeyi talan edenlerle birbirlerinden farkları yok. Çünkü haysiyet, alçakların erişemeyeceği yüksekliktedir.”

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gök gürültülü sağanak bekleniyor

SONRAKİ HABER

Faruk Eren: Umarım Cumhuriyet de kaybedilmemiştir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...