08 Eylül 2018 17:28

Savaş Karşıtı Koalisyondan Filistin mücadelesine destek

İngiltere Savaş Karşıtı Koalisyonu, yıllık ulusal konferansını gerçekleştirdi; Filistin halkının özgürlük mücadelesine destek çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İngiltere Savaş Karşıtı Koalisyonu, yıllık ulusal konferansında Filistin halkının mücadelesine destek çağrısı yaptı. 2011 ile 2015 yılları arasında Savaş Karşıtı Koalisyonu’nun başkanlığını da yapan Jeremy Corbyn liderliğindeki  İşçi Partisi’nin Uluslararası Holokost’u Anma Birliği’nin antisemitizm tanımını referans olarak kabul etmesine tepki gösteren delegeler verdikleri önergelerle Filistin halkının mücadelesine sahip çıktı.

‘Trump döneminde savaş ve ırkçılığa karşı çıkmak’ başlıklı toplantıyla başlayan konferansta yazar Tarık Ali de bir konuşma yaptı. Tarık Ali konuşmasında ABD’nin Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra daha da güçlendiğine, yayıldığına ve daha fazla ülkeyi işgal ettiğine dikkat çekti. ABD’nin uyguladığı işgal, müdahale, rejim değişikliği, bölme, parçalama yöntemlerinin tüm Ortadoğu’da hayata geçirildiğine vurgu yapan Ali, İngiltere’nin bu işgal ve müdahalelere verdiği desteği de hatırlattı.

İngiltere’nin, 30 bin Libyalının ölümünden sorumlu olduğunu belirten Ali, bölgede ABD’yi destekleyen ülkelerin başında İsrail, Mısır ve Suudi Arabistan’ın geldiğine dikkat çekti. Ali, Yemen’e yönelik saldırılar ve Bahreyn’deki baskı ve hak ihlallerinin ABD ve İngiltere’nin diktatör ve baskıcı rejimlere verdiği destekten beslendiğine de vurgu yaptı.

İşçi Partisi’nin Uluslararası Holokost’u Anma Birliği’nin antisemitizm tanımını referans olarak kabul etmesine ilişkin de bir değerlendirme yapan Ali, antisemitizm üzerinden Corbyn’e karşı yürütülen saldırıların Jeremy Corby’nin bir antiemperyalist hükümet kurmasını engellemeye yönelik girişim olduğunu ifade etti. George Lansbury’den sonra seçilmiş olan ilk antiemperyalist lider olan Corbyn’in İngiltere’nin emperyalist politikalarına ancak meclisteki güçlü bir muhalefet ile karşı koyabileceğini de dile getirdi. Corbyn’e yönelik saldırıların, Corbyn’in antiemperyalist politikalardan kaynaklandığı görüşü Savaş Karşıtı Koalisyonun eski başkanlarından Andrew Murray tarafından da dile getirildi.

Savaş Karşıtı Koalisyonun kurucu üyelerinden John Rees ise İşçi Partisi’nin Uluslararası Holokost’u Anma Birliği’nin antisemitizm tanımını kabul etmesini sert bir dille eleştirdi. Rees, taviz verilen hakkın İşçi Partisi’ne ait olmadığını ve halkın sahip çıktığı bir haktan vazgeçmeye İşçi Partisi yönetiminin yetkisi olmadığını dile getirdi. İşçi Partisi’ne destek veren hareketin kiralık ve yönlendirilebilecek bir hareket olmadığına dikkat çeken Rees, Filistin halkına destek vermeye devam edeceklerini de dile getirdi.

Konferansa ayrı ayrı sunulan iki önerge ile Filistin halkının mücadelesine sahip çıkılırken, İsrail’in ırkçı ve ayrımcı politikalarının teşhir edilmesine yönelik çalışmalar yapılması da kararlaştırıldı. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’de yerel seçim istifası: Afyon il yönetimi istifa etti

SONRAKİ HABER

ABD Açık'ta şampiyon Naomi Osaka

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa