08 Eylül 2018 12:32

Urfa’da fıstık hasadı başladı: Gelir gideri karşılamıyor

Fıstık ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Urfa’da hasat başladı. Üreticiler gelirin giderlerini karşılamadığını ifade ediyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türkiye fıstık ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Urfa’da, Antep Fıstığı hasadı başladı. Ancak yetiştiriciler, elde ettikleri gelirin giderlerini karşılamamasından dertli.

27 milyon fıstık ağacıyla ülkenin fıstık ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Urfa’da kırmızı kabuklu yaş Antep Fıstığı hasadı başladı. Geçtiğimiz yıl 39 bin 679 tonluk üretimle ülke genelinde alınan 88 bin tonluk fıstık hasadında büyük bir pay sahibi olan Urfa’da, bu yıl rekolte daha yüksek. Geçen yıla oranla yaş fıstık fiyatındaki düşüklük üreticiyi memnun etmezken, alıcıyı ise sevindiriyor. Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu Mahallesi’nde ailesiyle birlikte fıstık toplayan Devlet Karadağ, fiyatların çok düşük olduğunu ve hasattan elde ettikleri kazancın giderlerini karşılamadığını dile getirdi.

VERİM AZ, KAZANÇ DÜŞÜK, AĞAÇLAR KURUYOR

Geçen yıla göre verimde düşüş olduğunu ileri süren Karadağ, her geçen yıl verimin biraz daha azaldığını söyledi. Verimin azalmasından dolayı kazançlarının da azaldığını aktaran Karadağ, 20 yıl önce bir ağacın 5 ile 10 kilo arasında fıstık verirken şimdi ise 1 ile 2 kilo arasında fıstık verdiğini kaydetti. Bu nedenle verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarından yakınan Karadağ, şöyle devam etti: “Bizim kazançtan ve verimden önceki amacımız ağaçların kurumamasıdır. Bize miras kalan bahçenin yok olup gitmesini istemiyorum. Ağaçların kurumasını engellemeye çalışıyoruz. Eğer bölgeye su getirilirse senede iki defa vaktinde sulayabilsek kuraklığın önüne geçebiliriz. Fıstık bahçeleri çok kıymetlidir. Fıstık ağacının fıstık vermesi onlarca yılı alıyor.”

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞI YOK’

Fıstığın alım fiyatının çok düşük olması nedeniyle on yıllardır emek vererek büyüttükleri fıstıktan para kazanamadıklarını kaydeden Karabağ, “Emeğimizin maddi anlamda bir karşılığı yok. Bu işi de sevdiğimiz için devam ettiriyoruz. Çünkü bahçe atamızdan bize miras kalmış. Daha çok verim alabilmek için gübre atıyoruz ağaçlara, ancak su olmadığı için gübre erimiyor. Tam tersi zarar veriyor. Ağaçları daha da güçlendirmek için çabalarımız boşta kalıyor. Ben fıstığımı şimdi ki 25 liradan satarsam zarar etmiş olurum. Fıstığın kilosunun en az 50 lira olması gerekiyor” diye konuştu. (Urfa/MA)

ÖNCEKİ HABER

KODA ve ÜNİVDER’den yaz okulu

SONRAKİ HABER

5 işyerinde sendikal mücadele sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...